Hoe weet je of je pols is gebroken?
U heeft aan een ongeluk polsletsel overgehouden. Het kan dan gaan om een gebroken pols, maar ook om een kneuzing of hematoom. Maar hoe weet je nu of er sprake is van een gebroken pols? Met andere woorden, wat zijn nu bij een gebroken pols symptomen.
Hieronder treft u de bij een gebroken pols meest voorkomende symptomen aan. Deze kunnen echter ook (deels) voorkomen bij een gekneusde pols. Ga daarom bij een symptomen van een gebroken pols altijd naar een arts en laat uw pols onderzoeken. Zo weet u zeker wat er aan de hand is en welke behandeling noodzakelijk is.
Dit zijn de meest voorkomende symptomen van een gebroken pols:
- de pols is dik en rood
- er is pijn in de pols en onderarm
- het is niet goed mogelijk om de arm, hand en pols te bewegen
- uw pols staat niet in de gebruikelijke stand
Is er bij u sprake van 1 of meer van deze symptomen? Dan is de kans aanwezig dat er sprake is van een gebroken pols en is het belangrijk direct naar een arts te gaan om u aan het letsel van de pols te laten behandelen.
Is mijn pols gebroken of gekneusd?
Een gebroken pols en een gekneusde pols hebben eigenlijk dezelfde symptomen. Beiden ontstaan ook vaak door een ongeluk. In het geval van een gekneusde pols zijn de gewrichtsbanden van de pols dermate uitgerekt dat er scheuren in de banden ontstaan. Dit kan pijn veroorzaken, roodheid en een dikke pols. Bij een gebroken pols zijn er botten in de pols gebroken en heb je dus wezenlijk ander letsel. Het probleem is echter dat het verschil met het blote ook niet direct zichtbaar is. De symptomen van een gebroken pols zijn immers niet wezenlijk anders dan bij een gekneusde pols. Maar hoe weet je nu of je pols gebroken of gekneusd is?
Of een pols gebroken of gekneusd is weet je het beste door het maken van radiologische beelden. Daarom is het verstandig om bij polsletsel altijd naar het ziekenhuis of de huisarts te gaan en het letsel te laten beoordelen.
Tips bij een gebroken pols
Heeft u een gebroken pols? Dit zijn een aantal tips bij een gebroken pols. Ten eerste is het belangrijk om met polsletsel altijd naar een arts te gaan. Zorg dat er een foto gemaakt wordt zodat kan worden vastgesteld of er sprake is van een gebroken pols. Is dit het geval? Dan volgen hier meer tips:
- u moet rechtop slapen
- de eerste 6 weken mag u geen kracht zetten met de pols. Bewegen is wel toegestaan
- doe in overleg met de arts wat oefeningen, ga dit alleen nooit uit uzelf doen maar altijd in overleg met een arts
- is de gebroken pols het gevolg van een ongeval? Schakel dan een letselschade advocaat in en laat u adviseren over een eventuele letselschade claim.
Behandelingen gebroken pols
De behandeling van een polsbreuk hangt af van de vraag of er sprake is van een stabiele of instabiele breuk. De behandeling bij een stabiele breuk bestaat uit een gipsbehandeling of een brace welke u tussen de 1 en 4 weken moet dragen.
Is er een kans dat de breukdelen gaan verschuiven? Dan wordt gesproken van een mogelijk instabiele breuk. Deze delen worden door de arts teruggezet en hierop volgt een gipsbehandeling of een operatie. Na circa 1 week volgt er een controle van de pols.
Klachten en beperkingen polsbreuk
Direct na de polsbreuk ontstaat er pijn en wordt de pols dik. Vaak is er een restloos herstel, maar een gebroken pols kan ook voor blijvende klachten en beperkingen zorgen. Bijvoorbeeld op het gebied van werk of in uw privé leven, bijvoorbeeld omdat u huishoudelijke taken of uw hobby niet meer kunt verrichten.
In de toekomst kan er ook nog letsel ontstaan. Door een gebroken pols kan er namelijk eerder dan gebruikelijk artrose ontstaan. Hierdoor kunnen klachten ontstaan of erger worden met alle schadelijke gevolgen van dien.
Letselschade claimen na een gebroken pols
Is uw pols gebroken als gevolg van een auto ongeluk, fietsongeluk of een bedrijfsongeval? Dan kunt u hiervoor de aansprakelijke persoon aansprakelijk stellen. Bijvoorbeeld de persoon die een aanrijding van achteren veroorzaakt heeft. Werkgevers zijn daarnaast bijna altijd aansprakelijk voor letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval op basis van de zware zorgplicht die er op werkgevers rust.
Wist u dat u bij aansprakelijkheid van een derde ook recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat heeft? Dit is in artikel 6:96 BW bepaald. Een letselschade advocaat kan veel voor u doen om ervoor te zorgen dat u de letselschadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft:
- de tegenpartij aansprakelijk stellen
- een voorschot op de letselschadevergoeding regelen
- uw letselschade berekenen
- het smartengeld berekenen
- discussies voeren met de letselschade verzekeraar
- zorgen dat uw letselschade volledig verhaald wordt
Wilt u net als alle slachtoffers van letselschade gratis hulp van een letselschade advocaat? Neem dan contact op met een letselschade advocaat van ons kantoor. U vindt ons door heel Nederland en met meer dan 15 afspraaklocaties zijn wij altijd in de buurt. Liever een intakegesprek of letselschade advies bij u thuis? Geen probleem, wij komen gewoon bij u thuis om u te helpen bij het verhalen van letselschade, waar in Nederland u ook woont!