Soorten kniebreuken
Als u uw knie gebroken hebt, is dit een ruim begrip. Een gebroken knie kan namelijk onderverdeeld worden in ten eerste een verplaatste of niet verplaatste breuk. In het geval uw knie gebroken is en er sprake is van een verplaatste breuk, dan zijn de botstukken ten opzichte van elkaar verplaatst. De botstukken liggen bij een niet- verplaatste breuk juist nog in elkaars verlengde.
Naast een verplaatste of niet verplaatste kniebreuk kan een gebroken knie bestaat uit een gecompliceerde of niet gecompliceerde breuk. Van een gecompliceerde breuk is sprake als:
- er meer dan 2 botfragmenten gebroken zijn
- naast de knie ook ander weefsel zoals zenuwen beschadigd zijn
Hoe weet je of je knie gebroken is?
U heeft na een fietsongeluk, auto ongeluk of arbeidsongeval pijn in uw knie en kunt deze niet goed bewegen. Maar hoe weet je nu of je knie gebroken is? Met andere woorden, wat zijn van een gebroken knie symptomen?
Een gebroken knie herkent u aan de volgende symptomen:
- de knie blijft na een ongeval pijn doen
- u kunt onmogelijk of moeilijk op lopen
- het strekken van de knie is lastig
- de knie is blauw, gezwollen en voelt mogelijk warm aan
- u hoort een gekraak in de knie bij het bewegen van het been.
Ondanks deze symptomen van een gebroken knie is het vaak lastig om een gebroken knie te diagnosticeren. Dit komt omdat naast het letsel van de knie er vaak nog ander letsel is zoals een scheur in het kapsel van het kniegewricht, meniscusletsel of gescheurde gewrichtsbanden. Daarom is het belangrijk om bij knieletsel altijd direct naar een arts te gaan voor verder onderzoek en behandeling.
Is mijn knie gebroken of gekneusd?
Hiervoor zijn de symptomen van een gebroken knie gegeven. Maar hoe weet je nu of de knie gebroken of gekneusd is? Want de symptomen van een gekneusde knie lijken veel op die van de gebroken knie, namelijk pijn in de knie in rust maar ook als u aan het bewegen bent, pijn bij strekken en pijn als er druk op de knie uitgeoefende wordt.
Het is dus niet zo eenvoudig om te beoordelen of de knie gebroken of gekneusd is. De enige manier om dit zeker te weten is door middel van radiologisch onderzoek. Dit wordt op de eerste hulp gedaan om de diagnose vast te stellen. Daarom is het ook belangrijk om na een aanrijding of bedrijfsongeval met knieklachten altijd naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis te gaan.
Behandeling gebroken knie
Soms is de knieschijf bij een gebroken knie allen gescheurd, de breukdelen zitten dan nog aan elkaar vast. U kunt de knie dan nog wel strekken. De gebroken knie kan dan met gips behandeld worden.
Helaas is bij een gebroken knie in de meeste gevallen een operatie onvermijdelijk. De breuken van de knieschijf worden dan operatief vastgezet. Er worden dan metalen pinnetjes en metalen vlechtdraad in het been bevestigd of schroeven. Meestal kan dit materiaal tussen de 9 en 12 maanden weer verwijderd worden.
Zoals aan ieder operatie kleven mogelijke complicaties aan de operatie van de knie. Uw specialist zal u hierover informeren.
Tegenpartij aansprakelijk stellen bij een gebroken knie
Een gebroken knie is meestal het gevolg van een val door een ongeluk. Bijvoorbeeld omdat u als fietser aangereden door een auto bent. Of tijdens een val op het werk. De vraag is dat of u de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt voor letselschade.
Aansprakelijkheid voor schade als gevolg van een verkeersongeval vinden wij in een aantal wetten. De belangrijkste zijn artikel 6:162 BW (onrechtmatige daad) en artikel 185 Wegenverkeerswet
Op grond van de onrechtmatige daad is aansprakelijk de persoon die de verkeersfout maakt. Bijvoorbeeld het achterste voertuig bij een kettingbotsing. Omdat ieder motorvoertuig verplicht verzekerd is, kunt u direct de auto verzekeraar als zijnde de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw letselschade.
Fietsers en voetgangers worden extra goed beschermd bij letsel als gevolg van een aanrijding. De regeling hieromtrent staat in artikel 185 wvw. Hierin is bepaald dat bij een fietsongeluk of als iemand als voetganger aangereden door een auto of ander motorvoertuig wordt, er altijd recht is op een letselschadevergoeding.
Is er sprake van een bedrijfsongeval? De werkgever is in bijna alle gevallen aansprakelijk voor uw letselschade. Dit omdat er op werkgevers een zware zorgplicht rust. Hierdoor kunt u bijna altijd de werkgever aansprakelijk stellen.
Welke letselschade bedragen worden vergoed?
Ten eerste worden alle materiële schadeposten vergoed:
- loonschade door arbeidsongeschiktheid
- pensioenschade
- schade door een studievertraging
- medische kosten
- reiskosten
- kosten voor huishoudelijke hulp
Ook is er sprake op een smartengeldvergoeding. Smartengeld of immateriële schade bestaat uit een letselschadevergoeding voor pijnklachten, angstklachten zoals rijangst en psychische klachten als een PTSS.