Tip 1: Dien altijd een schadeclaim in als u door een auto aangereden bent!
Fietsers en voetgangers zijn voor de wet kwetsbare verkeersdeelnemers. Daarom is er een speciaal wetsartikel dat fietser die door een auto zijn aangereden beschermd. Van dit artikel 185 wvw luidt het eerste lid als volgt:
“Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig…. verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht.”
Bent u dus als fietser aangereden door een auto, dan zal uw letselschade advocaat een beroep doen op dit artikel 185 wvv. Op basis hiervan is er immers altijd recht op een schadevergoeding.
Dit geldt als de autobestuurder schuld heeft aan de aanrijding, maar ook als u zelf een verkeersfout maakt! Bij een fout van de automobilist ontvangt u 100% van de geleden schade vergoed, bij eigen schuld altijd ten minste 50%. Het is dus altijd een goed idee om een schadeclaim in te dienen, ook als u zelf deels verantwoordelijk bent. Bent u als fietser aangereden en twijfelt u over wat te doen bij letselschade na een aanrijding? Laat ons u helpen!
Goed om te weten: de letselschadevergoeding bij eigen schuld aan het fietsongeluk kan nog oplopen tot 100%, bij toepassing van de billijkheidscorrectie. Bij kinderen tot 14 jaar wordt alle schade vergoed.
Tip 2: Maak indien mogelijk foto’s van de schade en uw letsel
Er kan soms discussie met de verzekering van de tegenpartij ontstaan over de toedracht, maar ook over de ernst van de schade en het letsel. Maakt u direct na de aanrijding foto’s, dan kunnen deze bij de aansprakelijkstelling gevoegd worden. Hiermee bewijst u de aard en de ernst van de schade en uw letsel! Hoe meer u documenteert, hoe beter uw letselschade advocaat de eigenaar van de auto kan aansprakelijk stellen voor materiële en immateriële schade. Wij helpen u graag met uw schade verhalen.
Tip 3: Vraag contactgegevens van getuigen
Hebben getuigen gezien dat u als fietser aangereden bent door een auto? Dan is het verstandig om de contactgegevens van deze mensen te vragen. Mocht de aansprakelijkheid betwist worden, dan kunnen deze personen voor u een getuigenverklaring afleggen. Ook kunnen de getuigenverklaringen al bij de aansprakelijkstelling gevoegd worden. Dit bevordert de erkenning van de aansprakelijkheid door de verzekeraar.
Tip 4: vul een schadeformulier in
Bij een auto ongeluk wordt altijd een schadeformulier ingevuld. Maar ook bij een aanrijding tussen een fiets en auto is het verstandig om een schadeformulier in te vullen. Hierop kan namelijk belangrijke informatie ingevuld worden zoals de naam en verzekeringsgegevens van de automobilist en de gegevens van getuigen.
Daarnaast kan een situatieschets getekend worden. Dit helpt bij aansprakelijkheid omdat verzekeraar dan direct zien wat er gebeurd is. In de praktijk scheelt het invullen van een schadeformulier veel tijd en onnodige discussies tussen de bestuurder van het motorvoertuig en de fietser!
Tip 5: Dien claim Waarborgfonds in bij doorrijden auto
Doorrijden na een ongeval gebeurt helaas steeds vaker. Dit betekent gelukkig niet dat u dan geen schadevergoeding claimen kunt. Bij doorrijden na een ongeval kan er namelijk een beroep gedaan worden op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit waarborgfonds betaalt dan uw letselschade.
Houdt u er wel rekening mee dat er voorwaarden zijn verbonden aan een letselschade uitkering vanuit het Waarborgfonds Motorverkeer. Zo dient er binnen 14 dagen aangifte gedaan te worden bij de politie! Bent u aangereden door een automobilist die u niet kunt identificeren? Dan is het belangrijk om de schade op tijd te melden, zodat uw recht op schadevergoeding niet vervalt.
Tip 6: Schakel een letselschade advocaat in: het is gratis!
Is een fietser aangereden door een auto, dan dient de verzekeraar van de automobilist naast de letselschade ook de advocaatkosten te betalen. Deze verplichting is opgenomen in de wet. U kunt dus aanspraak maken op gratis rechtsbijstand bij het claimen van een schadevergoeding.
Schakelt u een letselschade advocaat in van ons kantoor in, dan regelen wij alles voor u, wij:
- onderzoeken de aansprakelijkheid
- stellen een aansprakelijkstelling op
- zorgen dat de aansprakelijkheid erkend wordt
- regelen direct een voorschot op de letselschade
- onderhandelen met de letselschade jurist van de verzekeraar
- schakelen een medisch adviseur in.
- zorgen dat uw letselschade maximaal vergoed wordt
Bent u met de fiets aangereden? Neem dan contact met ons op voor gratis juridische hulp of om uw claim als zwakke verkeersdeelnemer in te dienen. Wij zorgen ervoor dat u een passende schadevergoeding ontvangt.