Fietsen? Zet een helm op!
Meer ouderen in ziekenhuis na fietsongeval
De opkomst van de elektrische fiets zorgt voor een toename van het aantal ouderen dat gaat fietsen. Een goed ontwikkeling, fietsen is immers gezond. Maar er is ook een keerzijde aan het feit dat steeds meer ouderen fietsen. Nederlandse traumachirurgen waarschuwen namelijk omdat steeds meer ouderen met letsel na een fietsongeluk in het ziekenhuis belanden.
In veel ziekenhuizen wordt een groei van het aantal slachtoffers van een fietsongeval gezien. Daarbij valt op dat het veelal gaat om ernstig letsel zoals schedelletsel of hersenletsel. Maar ook botbreuken komen veelvuldig voor. Het gevolg hiervan is dat er sprake is van blijvend letsel en dit kan het leven van het slachtoffer in grote mate beperken. De vraag is dan ook hoe wij het aantal fietsongevallen van ouderen die fietsen kunnen beperken.
Tips om veilig te fietsen
Uiteraard valt een fietsongeluk niet altijd te voorkomen. Immers, ander weggebruikers zijn niet altijd even voorzichtig. Een auto die u over het hoofd ziet en aanrijdt, een ander fietser die bij het inhalen uw stuur raakt of een scooter die rakelings langs u fiets waardoor u ten val komt. Maar u kunt wel zo veel als mogelijk voorkomen dat u als gevolg van een fietsongeluk letsel oploopt. Wij geven u graag een aantal tips!
- Draag een helm! In Nederland is er nog altijd geen helmplicht. In Finland, Spanje (buiten de bebouwde kom), Tsjechië (kinderen < 16 jaar), IJsland (kinderen < 15 jaar) en Zweden (kinderen < 15 jaar) is deze helmplicht er al wel, veelal voor kinderen. Draagt u een helm tijdens het fietsen, dan beschermt u uw hoofd waardoor een klap op het hoofd (deels) wordt opgevangen door de helm. Het voorkomt hoofdletsel of zorgt er in ieder geval voor dat het hersenletsel minder ernstig is.
- Gebruik kniebeschermers en elleboogbeschermers. Zeker als ouderen fietsen gaan, bestaat er een kans op breuken. De botten zijn immers kwetsbaarder als je ouder bent. Er zijn tegenwoordig hele goede kniebeschermers en elleboogbeschermers. Hierbij verminderd u de kans op een botbreuk.
- Rij niet te hard op de elektrische fiets. Elektrische fietsen kunnen heel hard tegenwoordig en hebben allerlei standen, van tour tot sport. Zorg ervoor dat u, zeker als u op de weg fietst of bij een kruispunt, niet te hard gaat. Auto’s en andere motorvoertuigen schatten de snelheid van elektrische fietsen nogal eens verkeerd in met als gevolg een aanrijding tussen de fiets en auto.
- Neem een cursus fietsen met elektrische fiets. Voor ouderen die fietsen op een elektrische fiets zijn er tegenwoordig ook speciale cursussen. Zo is er bijvoorbeeld de ‘cursus veilig elektrisch fietsen‘ van ‘Fietsennetwerk.nl’. Op deze cursus krijgen ouderen die fietsen allerlei tips over hoe veilig te fietsen op een elektrische fiets.
Ik ben aangereden op de fiets, wat nu?
Hoe voorzichtig u ook bent, er bestaat altijd een kans dat u als fietser aangereden wordt door een auto, scooter of andere fietser. Loopt u hierbij letsel en schade op, dan is de vraag wat u kunt doen om uw schade te verhalen en waar u dan recht op heeft. Maar eerst is het belangrijk om te weten dat als u als fietser aangereden wordt door een auto of ander motorvoertuig, u altijd recht op schadevergoeding heeft.
Bent u aangereden op de fiets, dan adviseren wij u om altijd een schadeformulier in te vullen. Vaak denken mensen dat dit alleen bij een auto ongeluk nodig is, maar niks is minder waar, Vult u als fietser een schade-aanrijdingsformulier in en ondertekenen beide partijen het formulier, dan staat de inhoud tussen partijen vast. Op deze manier bewijst u de toedracht en daarmee dat de andere partij aansprakelijk is.
Zijn er getuigen van het ongeval op de fiets? Vraag dan altijd een getuigenverklaring. Ontstaat er discussie over de toedracht van het ongeluk, dan kan een getuigenverklaring u helpen bij het aantonen van de juiste toedracht.
Tenslotte is het verstandig om zo spoedig mogelijk na een fietsongeluk een letselschade advocaat in de buurt te bellen. Deze regelt alles voor u, van het opstellen van de aansprakelijkstelling tot het regelen van een voorschot en een maximale slotuitkering van uw letselschade. Met meer dan 15 bezoeklocaties door heel Nederland is ons kantoor altijd in de buurt!
Fietsers hebben altijd recht op schadevergoeding!
Is de tegenpartij schuldig aan het ontstaan van het ongeluk op de fiets? Uiteraard heeft u dan recht op een letselschadevergoeding. Bent u aangereden door een auto of ander motorvoertuig? Dan heeft u altijd recht op schadevergoeding, ook als de tegenpartij geen fout heeft gemaakt. Hoe zit dit?
In artikel 185 van de Wegenverkeerswet is bepaald dat een motorvoertuig bij een aanrijding met een “kwetsbare verkeersdeelnemer” altijd (gedeeltelijk) aansprakelijk is voor de schade die de fietser of voetganger lijdt. Voor de wet zijn fietsers en voetgangers namelijk kwetsbare verkeersdeelnemers.
Heeft u dus geen voorrang verleend, nam u de bocht te krap of miste u een rood verkeerslicht? In al deze gevallen kunt u aanspraak op schadevergoeding maken. Let op: dit geldt alleen als u door een motorvoertuig aangereden bent.
Gratis hulp van een letselschade advocaat in de buurt!
Bent u als fietser aangereden? Dan heeft u naast schadevergoeding ook recht op onze rechtsbijstand, 100% kosteloos! Omdat wij door heel Nederland kantoren hebben, zijn wij altijd bij u in de buurt. Maar ons team van ervaren en deskundige letselschade advocaten komen voor een intakegesprek of een letselschade advies gewoon bij u thuis!
Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht. Direct antwoord op onze vraag? U kunt ons ook een whatsapp bericht sturen door rechtsonder op de button te drukken!