Fatbike niet meer te verzekeren door ongevalsgevaar
De fatbike niet meer te verzekeren door grote kans op ongeval
De elektrische fiets is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar er komen ook steeds meer varianten op de elektrische fiets, zoals de fatbike. Maar wat is een fatbike eigenlijk en hoe komt het dat de grote verzekeraars deze fietsen niet meer wil verzekeren tegen diefstal en aansprakelijkheid? U leest het in deze blog van onze letselschade advocaat mr. Friso W. Brugman.
Wat is een fatbike?
Een fatbike is een elektrische fiets die veel weg heeft van een brommer. Het is echter een fiets bedoeld om off road mee te rijden, dus bijvoorbeeld in het bos of op het strand. Het is misschien nog het beste te vergelijken met een mountainbike, alleen dan elektrisch aangedreven en met nog veel dikkere banden.
De fatbike is toegestaan in Nederland, maar alleen als deze aan speciale regels voldoet die voor alle elektrische fietsen gelden. Zo mag de fatbike niet harder dan 25 km per uur en mag het vermogen niet meer zijn dan 250 Watt. Kan een fatbike harder dan de toegestane snelheid of is het vermogen hoger dan toegestaan? Dan mag de fatbike niet op de openbare weg.
Soms heeft een fatbike niet de kenmerken van een elektrische fiets. dit omdat deze een gashendel heeft en er dus niet getrapt hoeft te worden. In dat geval gelden er wel regels waaraan voldaan moet worden. Er is dan namelijk sprake van een motorvoertuig welke te vergelijken is met een scooter of bromfiets. Het gaat dan om de volgende regels:
- rijbewijs
- verplichte verzekering tegen aansprakelijkheid
- er geldt een minimumleeftijd
- kenteken
- helmplicht
Voldoet een fatbike aan de bovenstaande vereisten van een elektrische fiets, dan is het geen motorvoertuig en is er dus ook geen verzekeringsplicht tegen aansprakelijkheid zoals dat voor motorvoertuigen geldt, de WAM verzekering. Er is dan ook geen helmplicht voor de fatbike.
Waarom is de fatbike niet meer te verzekeren?
Er geldt dus geen verzekeringsplicht tegen aansprakelijkheid voor de fatbike. Maar veel mensen verzekeren deze wel vrijwillig tegen diefstal. Daarnaast valt letselschade veroorzaakt door een elektrische fiets en dus ook voor een fatbike wel onder de vrijwillig af te sluiten WA verzekering. Sommige fatbikes hebben dus wel kenmerken van een motorvoertuig en hebben wel een verzekeringsplicht. Maar verzekeraars zijn afhoudend als iemand een verzekering wilt afsluiten, waarom?
Fatbikes zijn kostbare fietsen of motorvoertuigen. Ze worden veel gestolen de afgelopen tijd. Daarnaast is het zo dat veel elektrische fietsen worden opgevoerd en dat is juist bij deze fiets erg aantrekkelijk omdat vooral veel jongeren erop rijden. Verzekeraars zijn dus niet alleen bang voor kosten door diefstal, maar ook voor hoge letselschadeclaims als gevolg van een ongeval. Want ook al is de fiets opgevoerd, de verzekeraar is toch verplicht de schade van het letselschadeslachtoffer te vergoeden.
Wat te doen als u aangereden bent?
Bent u aangereden door een elektrische fiets? Of deze nu opgevoerd is of niet, u heeft recht op een letselschadevergoeding. Bent u als voetganger of fietser aangereden door een elektrische fiets die aan de regels voldoet, dan is er recht op een vergoeding van letselschade als de tegenpartij schuldig is. Maar is het ongeval ontstaan door een elektrische fiets die als motorvoertuig te bestempelen is? Dan heeft u altijd recht op schadevergoeding, zelfs als u als fietser of voetganger aangereden bent en (ook) zelf een verkeersfout gemaakt heeft.
Op grond van de wet dient u te bewijzen dat u aangereden bent door toedoen van een ander. Met andere woorden, u dient te bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is. Dit klinkt wellicht eenvoudig, maar dat is het in veel situaties niet. Daarom adviseren onze letselschade advocaten u als volgt:
- vul altijd een schadeformulier in. Hierop kunt u de toedracht van het ongeval aangeven
- laat het schade- aanrijdingsformulier door de tegenpartij ondertekenen, het is dan een dwingend bewijsmiddel
- vraag getuigen om een verklaring op papier te zetten
- ga altijd langs een arts met uw letsel, zeker als er sprake is van whiplash symptomen
- schakel een letselschade advocaat in om u te helpen bij het claimen van uw letselschade.
Gratis hulp van een letselschade advocaat
Bent u aangereden door een auto of elektrische fiets? In Nederland is het zo geregeld dat als u slachtoffer van een ongeval bent, er recht op gratis juridische hulp van een letselschade advocaat is. U kunt een van onze letselschade advocaten dus geheel kosteloos inschakelen.
Wilt u ook gratis rechtsbijstand van een letselschade specialist bij het verhalen van uw letselschade? Wij helpen u graag. Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.