Ex-neuroloog Ernst Jansen door gerechtshof vrijgesproken
Neuroloog Ernst Jansen
Het hof in Arnhem heeft op 18 juni 2015 de ex-neuroloog Ernst Jansen veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijk, voor diefstal van medicijnen en receptenbriefjes, verduistering van onderzoeksgeld en valsheid in geschriften. Die straf krijgt hij voor het opstellen van valse machtigingsformulieren en recepten en het stelen van € 88.000,- uit de kas van stichting Lewy Body Project, die zich bezighoudt met neurologisch onderzoek. Jansen is vrijgesproken van opzettelijk toebrengen van letsel aan patiënten. Het hof acht namelijk niet bewezen dat Jansen dingen heeft gedaan waarvan hij had kunnen weten dat die tot schade bij zijn patiënten zouden leiden. Voor de zelfmoord van één van zijn patiënten wordt hij ook niet langer verantwoordelijk gehouden. Bewijs dat er wel sprake was van opzet is volgens het gerechtshof flinterdun of zelfs niet aanwezig.
Ernst Jansen zei tegen zijn patiënten dat ze ongeneeslijke ziektes zoals alzheimer of multiple sclerose hadden (multiple sclerose, kortweg MS, is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen beschadigd raken), terwijl dat niet zo was. Hij verzon testresultaten en schreef medicijnen met ernstige bijwerkingen voor. De ex-neuroloog was destijds verslaafd aan medicijnen. Hij schreef zichzelf medicijnen voor op gestolen receptenblokken van collega’s.
Het OM eiste zes jaar cel onder meer omdat zijn verkeerde diagnoses verstrekkende gevolgen hadden voor slachtoffers. Sommige patiënten liepen zwaar lichamelijk letsel of psychische klachten op. Eén patiënt pleegde zelfs zelfmoord. Het OM is het niet eens met de uitspraak van het hof in Arnhem en ziet mogelijkheden in cassatie.
Eerder werd Jansen door de rechtbank Almelo veroordeeld tot drie jaar, onder meer voor het stellen van verkeerde diagnoses. Het OM eiste toen ook zes jaar, een straf die zij meer op zijn plaats vond, gezien het leed dat hij patiënten gedurende meerdere jaren heeft aangedaan en de impact die dat op hen had. De rechtbank achtte bewezen dat Jansen zich tussen 1997 en 2004 in het ziekenhuis in Enschede schuldig had gemaakt aan het opzettelijk benadelen van de gezondheid van acht patiënten met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.
Gratis letselschade advies van een letselschade advocaat
Bent u slachtoffer van een medische fout? Ons team van letselschade advocaten helpt u graag. U vindt bij ons een letselschade advocaat in Zwolle en een letselschade advocaat in Almere gespecialiseerd in het verhalen van letselschade door een medische fout.