Doorrijden na aanrijding neemt toe!
Steeds meer bestuurders rijden door na een aanrijding!
U heeft het vast wel gelezen in de krant of op social media, afgelopen weekend werden twee personen op een zebrapad nota bene aangereden door een bestelbusje. De bestuurder reed zonder blikken of blozen door en liet de aangereden voetgangers zwaar gewond op de grond liggen. Pas dagen na het verkeersongeval melde deze bestuurder zich bij de politie.
Als reden voor het doorrijden na een ongeval werd opgegeven dat de APK keuring was verlopen. De twee voetgangers zijn helaas aan de verwondingen als gevolg van de aanrijding overleden.
Doorrijden na een aanrijding gebeurt steeds vaker
Doorrijden na een aanrijding is niet iets nieuws, het gebeurt al vele jaren. Maar er is wel sprake van een groeiende tendens. In 2020 reden er gemiddeld ongeveer 3 mensen per dag door na een fietsongeluk, auto ongeluk of aanrijding met een voetganger. Dit aantal is inmiddels gestegen naar 4 keer per dag. Dat betekent dat er jaarlijks bijna 1500 bestuurders van een auto, scooter of motor doorrijdt na een ongeval in het verkeer.
Let wel, het voorstaande geldt alleen voor verkeersongelukken met ernstig letsel tot gevolg. In werkelijkheid is het aantal doorrijders nog veel groter. Zo ontstonden er vorig jaar ruim 44.000 aanrijding met een auto of ander motorvoertuig waarbij de bestuurder doorreed of waarbij de schadeveroorzakende partij niet verzekerd bleek. In het geval van materiële schade werd er vorig jaar maar liefst 118 keer per dag doorgereden.
Het Waarborgfonds Motorverkeer
Is er sprake van doorrijden na een aanrijding, dan is er geen persoon om aansprakelijk te stellen. Dit betekent gelukkig niet dat u met uw letselschade blijft zitten. In Nederland geldt namelijk voor alle motorvoertuigen een verzekeringsplicht. Deze houdt in dat ieder motorvoertuig dat op de Nederlandse weg rijdt in het bezit moet zijn van een aansprakelijkheidsverzekering. Dit wordt een WAM verzekering genoemd.
Op grond van de WAM, de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen heeft u ook bij doorrijden recht op een letselschadevergoeding. Hiervoor is een fonds opgericht, het Waarborgfonds Motorverkeer. Deze instantie betaalt uw letselschade bij doorrijden na een auto ongeluk, scooterongeluk, fietsongeluk of als u als voetganger aangereden bent. Maar er zijn wel voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van een letselschade uitkering op basis van het Waarborgfonds.
De belangrijkste voorwaarde is dat u aangereden bent door een motorvoertuig. Bij het doorrijden van een fietser kunt u dus geen aanspraak maken op een letselschadevergoeding. Daarnaast is het heel belangrijk dat u aangifte bij de politie doet van het doorrijden en wel binnen 14 dagen na het doorrijden. Kijkt u voor alle voorwaarden op de website van het Waarborgfonds.
Recht op gratis hulp van een letselschade advocaat
Alle Nederlandse verzekeraars storten jaarlijks verplicht een bedrag in het Waarborgfonds. Uit dit fonds wordt uw letselschade betaalt, maar ook de kosten van een letselschade advocaat. U heeft dus recht op gratis juridische hulp na doorrijden.
Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen wij u graag bij letselschade na een aanrijding. Met meer dan 15 kantoren door heel Nederland zijn wij ook altijd dichtbij. Maar onze letselschade advocaten komen gewoon bij u thuis om u te helpen na een ongeluk voor een letselschade advies of een intakegesprek.
Wilt u ook gratis hulp van een letselschade advocaat bij u in de buurt? Neemt u dan gerust contact met ons op. Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht en 1 van onze letselschade specialisten neemt direct contact met ons op.