Dodelijk verkeersongeval door slaaptekort
21% van de dodelijke verkeersongevallen veroorzaakt door slaaptekort!
We slapen allemaal wel eens slecht en gaan toch de weg op in de ochtend om naar het werk te gaan. Maar is dit wel verstandig? Uit recent onderzoek van Beter Bed blijkt dat het onverstandig is om met vermoeidheid te gaan rijden. Maar liefst 21% van de dodelijke verkeersongevallen is namelijk te wijten aan slaaptekort.
Kruip je vermoeid achter het stuur omdat je maximaal 4 tot 5 uur geslapen hebt op een nacht, dan is jouw reactievermogen net zo slecht als iemand die 4 glazen alcohol (1 promille) heeft gedronken. Als gevolg hiervan is de kans dat je betrokken raakt bij een verkeersongeval vele malen groter dan wanneer je ten minste 8 uur geslapen hebt.
Wat te doen bij vermoeidheid achter het stuur?
Slaap en rust zijn dus heel belangrijk als je van plan bent om te gaan rijden. Anders ben je een gevaar op de weg, voor jezelf, maar ook voor anderen. Dat blijkt wel uit het feit dat 1 op de 5 verkeersongelukken het gevolg is van slaaptekort. Moet je dus de volgende dag weer aan het werk of om een andere reden in de auto stappen? Zorg er dan voor dat je voldoende hebt geslapen.
Veel auto’s zijn tegenwoordig al uitgerust met software die aangeven wanneer je met rusten als je in de auto zit. Zo mag je maar 4,5 uur achter elkaar rijden omdat dan je concentratievermogen te laag wordt. Er dient dan ten minste een pauze van 15 minuten te worden ingelast voordat je weer verder mag rijden. Dit is zelfs wettelijk vastgelegd voor vrachtwagenchauffeurs en chauffeurs van een touringcar. Maar voor de verkeersveiligheid zou dit eigenlijk voor iedere bestuurder van een motorvoertuig moeten gelden.
Dodelijk verkeersongeval door slaaptekort of vermoeidheid
Een verkeersongeval als een kop staart botsing, kettingbotsing of frontale botsing brengt veel ellende met zich mee. Het gevolg is vaak ernstig letsel en soms zelfs blijvend letsel. Maar jaarlijks gebeuren er in Nederland ook veel dodelijke verkeersongelukken. Zo kwam in 2021 bij een dodelijk verkeersongeluk 582 mensen om het leven. Indien 21% van deze dodelijke verkeersslachtoffers zijn overleden door slaaptekort, dan gaat het om 122 mensen die in het verkeer overlijden door slaaptekort. Dit is veel te veel!
Wat te doen bij een dodelijk verkeersongeval?
Een aanrijding in het algemeen en een dodelijk verkeersongeval in het bijzonder is een heel ingrijpende gebeurtenis. Ook voor de naasten en nabestaanden van het ongeluk. Van het 1 op het andere moment staat het leven helemaal op de kop. Een dodelijk verkeersongeluk zorgt dan ook voor persoonlijk leed, maar kan ook grote financiële gevolgen hebben voor de nabestaanden. Wat zijn dan de mogelijkheden om schade als gevolg van een aanrijding te verhalen?
In Nederland kun je bij overlijdensschade gratis hulp krijgen van een letselschade advocaat. Deze kan u helpen bij het verhalen van de overlijdensschade, maar ook zorgen voor een letselschadevergoeding in het geval van shockschade en affectieschade claimen. Want hierop hebben nabestaanden van een dodelijk ongeluk recht in Nederland.
Overlijdensschade na een dodelijke verkeersongeluk
Is er een dodelijk verkeersongeluk ontstaan door bijvoorbeeld slaaptekort, dan is er recht op overlijdensschade. Deze schade bestaat uit 2 delen:
- inkomensschade van nabestaanden
- kosten van de uitvaart van de overledene
Wie er recht heeft op overlijdensschade en waaruit deze schade bestaat, leest u via deze link. Heeft u hier vragen over of wilt u kosteloze hulp bij het verhalen van overlijdensschade? Neemt u dan contact op met onze letselschade advocaten. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.
Anderen lazen ook:
- affectieschade
- shockschade
- dodelijk bedrijfsongeval
- letselschade bedragen
- wie hebben er recht op overlijdensschade?