Deelgeschilprocedure bij letselschade
Een deelgeschilprocedure bij letselschade, wat is dat?
Het is de laatste tijd veel in het nieuws, letselschade procedures die veel te lang duren. Met name bij letselschade door een whiplash duren de zaken heel erg lang. De vraag is dan wat hier aan te doen? Volgens een uitgevoerd onderzoek is er geen schuldige partij aan te wijzen. Dit terwijl verzekeraars traag werken en de aansprakelijkheid en het causaal verband vaak afhouden.
Gelukkig is er iets te doen om de lange wachttijden bij letselschadezaken te verkorten, de deelgeschilprocedure. In deze bijdrage van Brugman Letselschade Advocaten leest u er alles over!
Meer informatie of uw letselschade na een aanrijding of bedrijfsongeval kosteloos laten verhalen door onze letselschade specialisten? Neem contact met ons op per telefoon (0800 278 4626, gratis) of per mail!
Betekenis deelgeschil letselschade
Stel iemand wordt als fietser aangereden of overkomt een bedrijfsongeval. Deze persoon raakt gewond en heeft nekklachten en zelfs een hersenschudding. Heel vervelend letsel dus! Door het letsel kan het slachtoffer niet meer werken en heeft medische behandelingen nodig. De artsen concluderen dat er sprake is van een whiplash en hersenletsel.
Nu kan het zo zijn dat de letselschade verzekeraar stelt dat er geen aansprakelijkheid is, bijvoorbeeld omdat zij stelt dat haar verzekerde niet aansprakelijk is voor de kop staart botsing of werkgeversaansprakelijkheid betwist. Maar het kan ook zo zijn dat de aansprakelijkheid wel erkend wordt, maar dat betwist wordt dat er sprake is van inkomensschade.
Het voorgaande betekent dat er een conflict is. Het kan zijn dat het letselschadedossier dan een tijd stil komt te liggen omdat uw letselschade advocaat en de verzekeraar niet tot een schikking kunnen komen omdat er op 1 punt discussie is. Dit kan zoals hierboven al benoemd bijvoorbeeld te maken hebben met de geleden schade, de aansprakelijkheid of het causaal verband tussen het ongeval en het letsel.
Een deelgeschilprocedure is dus een procedure waarbij 1 of enkele geschilpunten door de rechter beslecht worden.
Deelgeschilprocedure letselschade
Bij een deelgeschilprocedure komen zowel de verzekeraar als de letselschade advocaat bij de rechter. Hier kunnen zij één of enkele discussies voorleggen. De schade letsel advocaat zal voor een deelgeschilprocedure een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. In het verzoekschrift staat een omschrijving van de zaak en wordt het geschil beschreven. Daarnaast zal er ook in het verzoekschrift staan wat de advocaat precies eist Dit wordt ook wel de letselschade vordering genoemd.
De procedure zal alleen ontvankelijk zijn als de rechter oordeelt dat zijn beslissing ook daadwerkelijk zal bijdragen aan een regeling van het dossier. Wanneer de rechter niet het idee heeft dat de procedure tot een definitieve regeling van de letselschade claim kan leiden zal de rechter het verzoek afwijzen.
De wederpartij, in de meeste gevallen de verzekeraar, mag naar aanleiding van het verzoekschrift een verweerschrift indienen. Naar aanleiding van het verweerschrift zal er een mondelinge zitting plaats vinden. U heeft zelf niet verplicht bij de zitting aanwezig te zijn.
De behandeling van het deelgeschil
Tijdens de zitting komen onder andere de volgende onderwerpen naar voren:
- Berekening van de schadeposten;
- Noodzaak om eventueel deskundige in te schakelen;
- Aansprakelijkheid;
- Percentage eigen schuld;
- De causaliteit.
De rechter zal na de zitting binnen zes weken uitspraak doen. De beslissing van de rechter is dan ook bindend voor alle partijen. Tegen de uitspraak van de rechter staat in beginsel geen beroep open. De kosten voor een deelgeschilprocedure komen voor de rekening van de aansprakelijke partij.
Duur deelgeschilprocedure
Het uitganspunt van een deelgeschilprocedure is dat het maximaal drie maanden duurt. Dit is vele malen korter dan bij een dagvaardingprocedure. Daarnaast is een deelgeschilprocedure voor u ook voordeliger dan een dagvaardingsprocedure.
Contact met uw letselschade advocaat
Wilt u meer weten over de deelgeschilprocedure of wat onze letselschade juristen en letselschade advocaten voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.
Mensen lezen ook: