Daling aantal verkeersdoden in 2021
In 2021 vond er 582 keer een dodelijk ongeluk in het verkeer plaats. Het aantal verkeersdoden is hiermee in 3 jaar op rij afgenomen. Dit blijkt uit cijfers welke door het CBD op 13 april gepubliceerd heeft. Welke oorzaken er zijn aan te wijzen voor deze voortgezette daling van het aantal verkeersdoden is vooralsnog onbekend, maar is wel onderwerp van onderzoek door swov, de stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid.
Doelstelling daling aantal verkeersdoden
Het doel van de belangenorganisaties is dat er in 2030 de helft minder verkeersslachtoffers zijn. Nog ambitieuzer zijn de plannen voor 2050. In dat jaar zouden de dodelijke verkeersongelukken tot het verleden moeten horen.
Cijfers verkeersdoden 2021
Uit de cijfers van verkeersdoden in 2021 blijkt dat er nog steeds veel fietsers overlijden na een aanrijding. Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer en lopen vaak ernstig letsel op. Helaas overleden er in 2021 207 fietsers bij een fietsongeluk. In de meeste gevallen ging het daarbij om een aanrijding tussen een fietser en auto.
Naast fietsers kwamen veel inzittenden van een auto om bij een aanrijding, ruim 1/3 van het totaal aan verkeersdoden. Het gaat om 175 slachtoffers.
Vooral ouderen betrokken bij dodelijk verkeersongeluk
Veruit de meeste verkeersdoden vielen onder ouderen vanaf 70 jaar. Dit zal mede debet zijn aan het aantal ouderen dat op elektrische fietsen rijdt. Het aantal ongelukken op een elektrische fiets is onder ouderen de afgelopen sterk gestegen. Er is daarbij veelal sprake van blijvend letsel, zoals hersenletsel en gebroken ledenmaten.
Letselschade claimen na een dodelijke verkeersongeluk
Een dodelijk ongeluk brengt veel verdriet met zich mee. Vaak zijn er echter ook grote financiële gevolgen. Bijvoorbeeld als kinderen financieel afhankelijk waren van de overledenen. Maar ook worden er hoge kosten gemaakt voor de begrafenis. Onder omstandigheden is deze overlijdensschade te verhalen op de verzekering van de veroorzaker van het ongeluk.
In de wet is het verhalen van overlijdensschade geregeld. Vergoed worden:
- inkomensschade van nabestaanden
- de kosten voor de uitvaart
Lees hier meer over overlijdensschade na een dodelijk ongeluk.
Affectieschade en shockschade
Naast inkomensschade en de kosten van de uitvaart kunnen een aantal nabestaanden zelf ook schadevergoeding eisen. Zo hebben nabestaanden van een dodelijk verkeersongeluk sinds 1 januari 2019 recht op affectieschade. Dit is een smartengeldvergoeding voor naasten van slachtoffers met ernstig letsel en voor nabestaanden.
Ouders, kinderen en partners hebben in ieder geval recht op een vergoeding van affectieschade. De hoogte van de schadevergoeding is vastgesteld in een regeling. De bedragen variëren tussen de € 12.500 en € 20.000,00.
Lees hier meer over affectieschade
Een vergoeding van shockschade is er voor nabestaanden die direct of indirect geconfronteerd zijn met het dodelijke verkeersongeluk. Bijvoorbeeld omdat iemand met de overledene in de auto zat ten tijde van het ongeval. Of als je als nabestaanden in het ziekenhuis iemand ziet die net overleden is. Alle letselschade wordt dan vergoed, de materiële schade en het smartengeld.
Lees hier meer over shockschade