Onze letselschade advocaten helpen u kosteloos!
Is er een WA verzekering voor honden en hoe letselschade claimen?

Wat houdt het conditio sine qua non-verband bij letselschade in?

Een aanrijding met letsel tot gevolg, bijvoorbeeld door een fietsongeluk of auto botsing. Of een bedrijfsongeval of hondenbeet. Als u schadevergoeding eisen wilt, dan dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen. Ten eerste moet u de tegenpartij aansprakelijk kunnen stellen en daarnaast is het het conditio sine que non vereiste. Maar wat is het conditio sine qua non verband en waarom is dit zo belangrijk bij een letselschade claim?

Op deze pagina leggen wij uit wat conditio sine qua non precies is, maar ook wat u kunt doen om te bewijzen dat al uw klachten en beperkingen van het ongeluk komen. Want hier is in de praktijk nogal eens discussie over. Met name in het geval van niet objectiveerbaar letsel zoals whiplash klachten en rugklachten komen problemen voor. Daarom is het goed om u bij letselschade altijd te laten adviseren en bijstaan door een letselschade advocaat.

Voor een ervaren en gespecialiseerde letselschade advocaat kunt u bij onze letselschade advocaten terecht. Wij helpen u graag en altijd volledig gratis. Bel voor kosteloze rechtsbijstand 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en een letselschade advocaat van ons kantoor neemt nog dezelfde dag contact met u op.

Wat is conditio sine qua non?

Conditio sine qua non ziet op het bewijs dat letselschade ook daadwerkelijk het gevolg is van een ongeluk. Dit klinkt logisch en dat is het vaak op het eerste gezicht ook. Zo is duidelijk dat het eigen risico door een ziekenhuisopname het gevolg is van een verkeersongeluk of arbeidsongeval. Maar soms is het conditio minder eenvoudig te bewijzen. Dit zien we bijvoorbeeld vaak bij whiplash symptomen waarbij medisch adviseurs van verzekeraars nogal eens stellen dat de nekklachten en dus de letselschade niet (meer) in verband met het ongeluk gebracht kunnen worden.

Conditio sine qua non en omvangsfase

Indien de tegenpartij schuldig en aansprakelijk is voor schade die door een ongeluk of hondenbeet geleden wordt, dan ontstaat er een betalingsverplichting met betrekking tot de schade die in een causaal verband staat met het ongeluk of de hondenbeet. Bij het vaststellen van het causaal verband worden twee fasen onderscheiden, de vestigingsfase en de omvangsfase.

In de vestigingsfase dient het slachtoffer van een ongeval aan te tonen dat sprake is van het conditio sine qua non- verband. Met andere woorden, bewezen moet worden dat er een verband is tussen het ongeluk en de schade die als gevolg hiervan geclaimd wordt. Als het conditio sine qua non vaststaat, volgt de tweede fase, dit is de omvangsfase. Hierin moet aannemelijke gemaakt worden dat de schade ook aan de schadeveroorzakende gebeurtenis kan worden toegerekend. Dit staat in artikel 6:98 BW. Dit houdt onder andere in dat vaststaat dat de schade geen andere oorzaak heeft, zoals klachten uit het verleden.

Conditio sine qua non en aannemelijk maken schade

Vaak wordt bij conditio sine qua nog gedacht dat je 100% sluitend bewijs moet hebben dat de schade het gevolg van het ongeluk is. Gelukkig is dit niet het geval. Voor het bewijs van het conditio sine qua nog-verband is  een redelijke mate van waarschijnlijkheid nodig, geen absolute zekerheid. Deze nuance is van belang, een 100% bewijs is immers moeilijk te geven. Maar wat betekent dat nu, een redelijke mate van waarschijnlijkheid en hoe kun je hieraan voldoen?

Bij een redelijke mate van waarschijnlijkheid gaat het erom dat een alternatief voor de klachten, beperkingen en schade niet zondermeer aan te wijzen is. Dit leggen wij u graag uit aan de hand van een voorbeeld. Stel dat je een whiplash aan een ongeluk hebt overgehouden. Er zijn dan direct na het ongeval nekklachten, schouderklachten en hoofdpijn. Dit zijn bekende whiplash symptomen. Waren deze whiplash klachten er voor het ongeluk niet maar wel direct of kort na een aanrijding van achteren? Dan is er een “redelijke mate van waarschijnlijkheid” dat de klachten van het ongeluk komen. Een alternatief is immers niet voorhanden. Het conditio sine qua non-verband is dan aangetoond. Dit zonder dat 100% bewezen is dat de klachten in verband tot het ongeluk staan.

Gratis hulp bij letselschade

Lijdt u letselschade als gevolg van een ongeluk en wilt u gratis uw letselschade laten claimen door een ervaren en deskundige letselschade advocaat? Onze letselschade specialisten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Vrijblijvend letselschade advies

Wilt u meer informatie over letselschade of een letselschade advies? Ook dan helpen wij u graag en kosteloos verder. Hieronder vindt u vast een aantal voor gestelde vragen over letselschade claimen. Zit uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag en altijd volledig kosteloos.

Wat is letselschade?

Letselschade is de schade die een slachtoffer van een ongeluk leidt omdat er bij het ongeluk verwondingen of klachten zijn ontstaan. Hieruit komen vaak kosten voor, maar ook schade als inkomensschade en medische kosten. Letselschade is een verzamelnaam voor alle materiële schade die geleden wordt, maar ook voor immateriële schade of ook wel smartengeld.

Wie is schuldig bij een aanrijding?

Wie schuldig is bij een aanrijding hangt af van wat er gebeurd is. Bij een kettingbotsing of kop-staartbotsing is bijvoorbeeld in beginsel het voertuig schuldig dat achterop een ander voertuig rijdt. Maar dit kan anders zijn, bijvoorbeeld bij afsnijden door het voorste voertuig of bij plotseling remmen van dit voertuig. Zelfs bij een frontale auto botsing hangt schuld af van de omstandigheden van het geval. Meestal is echter het voertuig dat op de verkeerde baan beland schuldig.

Meestal geldt dat wie de fout maakt schuldig is aan het ongeluk en dus aansprakelijk. Bijvoorbeeld bij een voorrangsfout. Maar soms is dit anders, namelijk bij een fietsongeluk. Want wist u dat als iemand als fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig wordt, het motorvoertuig altijd schuldig is? Dit staat in artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet). Dit artikel beschermd fietsers en voetgangers van een aanrijding met een auto of ander motorrijtuig.

De regeling van artikel 185 wvw houdt in dat ten minste 50% van de letselschade door de WAM- verzekeraar van het motorvoertuig betaald wordt. Is er sprake van eigen schuld door de fietser, dan zal 50% van de letselschade vergoed worden, behoudens overmacht aan de zijde van  het motorrijtuig. Maar is er sprake van ernstig letsel? Dan kan zelfs 75% tot 100% van de letselschade voor vergoeding in aanmerking komen. Dit op basis van de billijkheidscorrectie.

Wat is een bedrijfsongeval?

Een val over een gladde vloer, letsel opgelopen door een fout van een collega of een val van een trap. Als er hierbij onder werktijd (de pauzes meegerekend) letsel opgelopen wordt, dan spreken wij van een bedrijfsongeval. Omdat op er een zorgplicht op een werkgever rust en hij aansprakelijk is voor schade veroorzaakt door medewerkers, is de werkgever gehouden een schadevergoeding te betalen. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd.

Er is niet alleen sprake van werkgeversaansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval, maar ook als u onder werktijd een verkeersongeluk overkomt. Op grond van het goed werkgeverschap dient een werkgever er namelijk voor te zorgen dat hij een verzekering afgesloten heeft als u onder werktijd aangereden wordt.

Gratis letselschade advocaat, hoe kan dat?

Onze letselschade advocaten werken kosteloos voor u bij letselschade. Hoe dit kan? In de wet is opgenomen dat als er een aansprakelijke partij is, de rechtsbijstandskosten onderdeel uitmaken van de schadevergoeding. Onze kosten worden rechtstreeks aan ons advocatenkantoor vergoed, u merkt hier niks van en krijgt gewoon uw volledig schadevergoeding uitbetaald. Geen kleine lettertjes en geen no cure no pay, wij werken gegarandeerd kosteloos voor u bij letselschade toegebracht door een ander.

Lisa van Diepen, Brugman Letselschade Advocaten

Lisa Van Diepen helpt u bij het verhalen van uw schade als gevolg van een aanrijding of bedrijfsongeval

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar