Bouwkraan valt om: wie is aansprakelijk?
Op 11 september 2021 is er aan de Baronielaan in Breda een bouwkraan omgevallen. De bouwkraan stond op een hellend vlak. Volgens getuigen zou de kraan omgevallen zijn toen deze bediend werd.
Bij het ongeval zou ook iemand letsel hebben opgelopen. Dit is mogelijk de reden waarom ook de arbeidsinspectie is ingeschakeld. Het is namelijk voor werkgevers verplicht de Inspectie SZW in te schakelen bij een bedrijfsongeval indien:
- Er is sprake is van een ziekenhuisopnamen
- Het letselschade slachtoffer blijvend letsel aan het arbeidsongeval overhoudt.
Letsel door omvallende bouwkraan, wie is aansprakelijk?
Het slachtoffer van de omgevallen bouwkraan heeft mogelijk recht op een letselschade vergoeding. De vraag is alleen wie er nu aansprakelijk is als een bouwkraan omvalt. Dit hangt af van de persoon die gewond is geraakt.
Betreft het letselschade slachtoffer een werknemer van het kraanbedrijf, dan is de werkgever hoogstwaarschijnlijk aansprakelijk voor de geleden letselschade. Werkgever moeten er namelijk voor zorgen dat haar medewerkers veilig kunnen werken. Dit betekent onder andere dat het materiaal waarmee gewerkt wordt veilig moet zijn. Letselschade door gebrekkig materiaal wordt door de werkgever betaald.
Is de persoon die bij het kraanongeval gewond is geraakt een toevallige voorbijganger? Dan is ten eerste de bezitter van de kraan gehouden de letselschade te vergoeden. Het letsel is immers veroorzaak door de kraan en voor de wet is de bezitter van goederen aansprakelijk voor schade die door de kraan wordt geleden.
Naast de bezitter van de kraan is de werkgever van de persoon die met de kraan aan het werk was aansprakelijk. Werkgevers zijn namelijk aansprakelijk voor schade veroorzaakt door haar medewerkers, ook als de medewerker geen schuld heeft aan het ontstaan van het ongeluk.
letselschade vergoeding bij kraanongeval
Is de aansprakelijkheid een feit, dan is er recht op een letselschadevergoeding. Onderdeel hiervan zijn alle kosten die door het ongeval gemaakt worden. Het gaat dan onder andere om medische kosten zoals het eigen risico, maar ook kosten die in het ziekenhuis gemaakt worden en revalidatiekosten.
Naast de medische kosten komen ook voor vergoeding in aanmerking kosten voor huishoudelijke hulp, kosten voor (extra) kinderopvang en reiskosten. Er kan echter ook sprake zijn van arbeidsongeschiktheid door het kraanongeval, in dat geval dient ook de inkomensschade vergoed te worden door de aansprakelijke partij.
Brugman Letselschade Advocaten Breda
Brugman Letselschade Advocaten Breda houdt zich al meer dan 15 jaar bezig met het verhalen van letselschade na een verkeersongeval, bedrijfsongeval of hondenbeet. Onze letselschade advocaten zijn lid van de LSA, de beroepsvereniging van letselschade advocaten en de Nederlandse Orde van Advocaten.
Onze letselschade advocaten helpen u graag bij uw letselschade claim. Wij staan u in het gehele letselschade traject bij en zorgen ervoor dat uw letselschade snel en volledig vergoed wordt.
Lijdt u schade door een verkeerongeval in Breda of bedrijfsongeval in Breda? Onze letselschade specialisten helpen u graag. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul hier uw gegevens in. Wij nemen nog dezelfde dag contact met u op.