Boete voor bedrijfsongeval met dodelijk slachtoffer
Veroordeling voor bedrijfsongeval met dodelijk slachtoffer
In Eindhoven is tijdens werkzaamheden een man overleden bij het demonteren van een bekistingswand. Op de bouwplaats wilde de zoon van het dodelijke slachtoffer tegen een wand omhoog klimmen. De wand, circa 1500 kilogram zwaar, viel hierbij op en belandde op het dodelijke slachtoffer. Hij overleed te plaatse bij het ongeluk op de bouw.
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft het Openbaar Ministerie ingeschakeld welke een strafprocedure is gestart tegen het bouwbedrijf. Het resultaat van deze strafzaak is dat de werkgever van het dodelijke slachtoffer een geldboete is opgelegd van €70.000,00, waarvan € 25.000,00 voorwaardelijk. Hiermee hoopt de rechtbank te voorkomen dat de werkgever nogmaals haar zorgplicht niet naleeft.
Dodelijk slachtoffer door tekortkomen zorgplicht
Uit het vonnis van de rechtbank valt te lezen dat het dodelijke bedrijfsongeval het gevolg is van het niet naleven van de zorgplicht door de werkgever. Deze zorgplicht houdt in dat een werkgever alles in het werk stelt om een arbeidsongeval te voorkomen. Concreet betekent dit dan een werkgever onder andere:
- voldoende veiligheidsvoorschriften geeft om een bedrijfsongeval te voorkomen
- veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het bouwen van een stellage of ander maatregelen gericht op het voorkomen van een ongeluk tijden werk
- toezicht houdt op de werkzaamheden van zijn medewerkers
De rechtbank is van mening dat de dood van het slachtoffer voorkomen had kunnen worden. Zo had de werkgever de voorschriften moeten naleven en zou er in dat geval geen dodelijk slachtoffer zijn gevallen. Daarnaast verwijt de rechtbank de werkgever dat zij opzettelijk verzuimde om werknemers en een veilige omgeving te laten werken. Tenslotte was er geen toezicht op het naleven van de veiligheidsnormen.
Brugman Letselschade Advocaten
Ons advocatenkantoor houdt zich enkel bezig met het verhalen van letselschade voor slachtoffers van een auto ongeluk, fietsongeluk, bedrijfsongeval, hondenbeet of gebrekkig wegdek. Dit doen wij inmiddels meer dan 15 jaar!
Het kantoor is te vinden door heel Nederland en telt meerdere LSA advocaten en een NIVRE expert. Onze visie is hoogwaardige juridische diensten te verlenen aan slachtoffers. Daarom doen wij er alles aan om de kennis en kunde van onze medewerkers te vergroten. Dit doen wij onder andere door interne en externe opleidingen, intervisie en het bevorderen van lidmaatschappen van de LSA en het NIVRE.
Lees hier meer reviews van onze letselschade advocaten!
Overlijdensschade verhalen na dodelijk bedrijfsongeval
Een bedrijfsongeval of verkeersongeval met een dodelijke slachtoffer tot gevolg is uiterst triest en laat nabestaanden vaak achter met verdriet, maar ook met de financiële gevolgen van een dodelijk ongeval. De nabestaanden van het dodelijke slachtoffer hebben zich als benadeelde partij kunnen voegen in het strafproces. Daarnaast kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden voor de overlijdensschade van het letselschade slachtoffer. Dit door middel van een aansprakelijkstelling.
Indien de zorgplicht van de werkgever geschonden is, kunnen nabestaanden aanspraak maken op diverse regelingen:
- overlijdensschade vorderen
- affectieschade eisen
- shockschade vragen
Inkomensschade en begrafeniskosten
Nabestaanden van een dodelijke bedrijfsongeval of verkeersongeval waren vaak (deels) afhankelijk van het inkomen van het dodelijke slachtoffer. Zij leiden hierdoor inkomensschade, ook al noemt de wet dit anders. In artikel 6:108 lid 1 BW is daarom bepaald dat de meeste nabestaanden die financieel afhankelijk waren van de overleden persoon, aanspraak om schadevergoeding kunnen maken. U leest hier alles over het verhalen van deze inkomensschade na overlijden door een ongeluk.
Naast inkomensschade komen ook alle begrafeniskosten voor een vergoeding in aanmerking als u de werkgever aansprakelijk stellen kunt voor het dodelijke bedrijfsongeval.
Affectie en shockschade
Tot enkele jaren geleden kwam alleen een slachtoffer van een aanrijding of bedrijfsongeval in aanmerking voor een smartengeldvergoeding. Dit is tegenwoordig anders, nu komen ook nabestaanden van een dodelijke slachtoffer hiervoor in aanmerking. Het gaat om een vast bedrag aan smartengeld welke een vergoeding van affectieschade wordt genoemd.
Shockschade kan ontstaan als u getuige bent van een dodelijk ongeluk. In de hierboven besproken overlijdensschade zaak is dit bijvoorbeeld de zoon die betrokken was bij het bedrijfsongeval. Hij kan een shockschadevergoeding eisen. Klik op de link voor meer informatie over het verhalen van shockschade.
Onze keurmerken
Brugman Letselschade advocaten is aangesloten bij diverse keurmerken. Het bewijs dat u bij ons te maken heeft met een betrouwbare en de deskundige belangenbehartigers!
Wilt u uw letselschade verhalen op de aansprakelijke persoon of diens letselschade verzekering? Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam helpt u graag en altijd 100% kosteloos bij het verhalen van uw letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in!
Wist u dat u ons team van letselschade advocaten ook in de avond en in het weekend kunt bereiken? Telefonisch tot 22.00 uur en 24 uur per dag via whatsapp of mail.
Mensen lezen ook: