Onze letselschade advocaten adviseren en verhalen uw letselschade kosteloos!
Wat houdt de billijkheidscorrectie bij letselschade in?

De billijkheidscorrectie bij letselschade, wat is dat?

De billijkheidscorrectie speelt een rol bij minder dan 100% aansprakelijkheid. In deze bijdrage beantwoorden wij de vraag: wat is de billijkheidscorrectie en laten wij zien dat ook bij 75% of 50% aansprakelijkheid u toch 100% van uw letselschade vergoed kan krijgen!

Stel iemand is een ongeval overkomen. Is het duidelijk dat iemand anders het ongeval veroorzaakt heeft zoals bij een kettingbotsing, dan wordt de schade van het letselschadeslachtoffer volledig vergoed. Er is dan sprake van 100% aansprakelijkheid. De billijkheidscorrectie speelt dan geen rol, deze komt namelijk alleen om de hoek kijken bij discussie over de mate van aansprakelijkheid!

Icon

Wat houdt de billijkheidscorrectie in?

Soms is het niet duidelijk of de aansprakelijke partij 100% aansprakelijk is. Dit probleem kan zich in meerdere gevallen voordoen, zoals bij proportionele aansprakelijkheid of als het letselschade slachtoffer ook zelf heeft bijgedragen aan het ontstaan van een ongeval. Bijvoorbeeld als iemand als fietser is aangereden omdat hij geen voorrang verleende of bij een auto-ongeluk omdat de bestuurder geen gordel droeg.

In voornoemde gevallen wordt meestal niet 100% van de schade maar bijvoorbeeld 75% of zelfs 50% van de letselschade vergoed. In sommige gevallen kan er dan een beroep op de billijkheidscorrectie gedaan worden. Er is dan alsnog recht op een letselschade vergoeding van 100%

Billijkheidscorrectie, wat staat er over in de wet?

Indien iemand betrokken is geraakt bij een ernstig ongeluk met letsel dan kan er sprake zijn van veel schade, bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid. Is het verkeersongeluk of bedrijfsongeluk deels de eigen schuld van het letselschade slachtoffer, dan blijft op grond van de wet een deel van de schade voor eigen rekening. Dit is opgenomen in artikel 6:101 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Het eerste deel van dit artikel luidt namelijk:

“Wanneer de schade mede een gevolg is van een omstandigheid die aan de benadeelde kan worden toegerekend, wordt de vergoedingsplicht verminderd door de schade over de benadeelde en de vergoedingsplichtige te verdelen in evenredigheid met de mate waarin de aan ieder toe te rekenen omstandigheden tot de schade hebben bijgedragen.”

Als een deel van de schade voor eigen rekening blijft, dan kan dit grote nadelige financiële gevolgen hebben, zeker bij een ernstig ongeluk met hoge letselschade. De benadeeld moet immers een deel van zijn letselschade zelf dragen. Gelukkig is in artikel 6:101 BW ook een billijkheidscorrectie opgenomen:

“…. met dien verstande dat een andere verdeling plaatsvindt of de vergoedingsplicht geheel vervalt of in stand blijft, indien de billijkheid dit wegens de uiteenlopende ernst van de gemaakte fouten of andere omstandigheden van het geval eist.

Uit het tweede deel van artikel 6: 101 blijkt derhalve dat op 2 gronden de billijkheidscorrectie wordt toegepast:

  1. Vanwege de uiteenlopende ernst van de gemaakte fouten van de bij het ongeval betrokken partijen
  2. Op grond van (andere) omstandigheden van het geval.

De conclusie is dan ook dat ook bij eigen schuld van het letselschade slachtoffer soms 100% van de letselschade vergoed kan worden. Een ervaren en deskundige letselschade advocaat kan een beroep voor u doen op de billijkheidscorrectie. Dit is echter niet eenvoudig. Het is daarom goed bij “eigen schuld” een letselschade specialist in de arm te nemen. Deze vindt u bij Brugman Letselschade Advocaten.

Icon

De billijkheidscorrectie: welke omstandigheden spelen een rol?

Of u in aanmerking komt voor de billijkheidscorrectie hangt af de volgende omstandigheden:

  1. De ernst van de schade (Inkomensschade, medische kosten enz.)
  2. Wat is de ernst van het letsel?
  3. Is het letselschade slachtoffer verzekerd?
  4. Is de aansprakelijke partij verzekerd?
  5. De ernst van de door partijen gemaakte fouten.
  6. Verwijtbaarheid van de bij het ongeval betrokken personen
  7. Het betriebsgefahr (zie billijkheidscorrectie artikel 185 wvw)

Stel een letselschade slachtoffer is betrokken bij een ernstig verkeersongeval waarbij hij of zij als fietser aangereden is. De fietser is zwaar gewon, er is sprake van een dwarslaesie of hersenletsel. Het fietsongeluk is ontstaan omdat de fietser een auto geen voorrang verleende. Een deel van de letselschade blijft dan in beginsel voor rekening van de fietser. Omdat er sprake is van ernstig letsel (ernst van het letsel), de auto verplicht verzekerd is op grond van de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen en hier het betriebsgefahr speelt kan een beroep op de billijkheidscorrectie slagen. In plaats van 50% of 75% wordt dan alsnog 100% van de letselschade vergoed!

Icon

Billijkheidscorrectie bij fietsers en voetgangers: artikel 185 Wegenverkeersweg (Wvw)

Indien het letselslachtoffer op de fiets aangereden is door een motorvoertuig, dan neemt de billijkheidscorrectie een bijzondere plaats in. Dit geldt ook als een voetganger aangereden wordt. Op basis van de Wegenverkeerswet neemt een fietser of voetganger namelijk een bijzondere positie in. Deze houdt ik dat, als de fietser of voetganger een verkeersfout maakt, hij altijd ten minste 50% van zijn of haar letselschade vergoed krijgt. Alleen bij overmacht is dit anders. Kinderen tot 14 jaar ontvangen zelfs altijd een letselschadevergoeding van 100%.

Stel u bent als fietser aangereden. U zag een auto over het hoofd als gevolg waarvan u aangereden bent. U bent bij het fietsongeluk gewond geraakt en lijdt schade. U kunt dan letselschade claimen tot in ieder geval 50%. Op grond de billijkheidscorrectie kunt u echter een nog hogere letselschadevergoeding ontvangen tot maar liefst 100%, ondanks dat u geen voorrang verleende!

Bent u op de fiets aangereden? Stak u als voetganger over en zag u een auto te laat aankomen? Dan is het altijd verstandig om een letselschadeclaim in te dienen. Uw letselschadevergoeding kan oplopen tot 100% van uw schade!

Contact met uw letselschade advocaat

Lijdt u letselschade na een auto-ongeluk, bedrijfsongeluk, hondenbeet of fietsongeval? De letselschade advocaten van Brugman Letselschade Advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos! Bel voor en kosteloos letselschade advies of het verhalen van uw letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul het contactformulier in.

Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen onze letselschade advocaten en letselschade juristen u altijd 100% kosteloos. Geen kleine lettertjes of een no cure no pay advocaat, maar gegarandeerd kosteloze rechtsbijstand bij uw letselschade claim. De advocaatkosten worden samen met uw letselschade verhaald op de aansprakelijke partij.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar