Dan heeft u recht op schadevergoeding!
Bent u buiten uw schuld aangereden?

Aanrijding gehad, niet mijn schuld!

U kunt nog zo voorzichtig zijn in het verkeer, maar door een fout van een ander kunt u toch betrokken raken bij een aanrijding. Dit is vaak niet zonder gevolgen, zeker als u gewond bent geraakt of klachten aan het ongeluk heeft overgehouden. Er is dan sprake van letsel en de schade die u hierdoor lijdt moet vergoed worden.

Onze letselschade advocaten krijgen vaak de vraag: “ik heb een aanrijding gehad, maar het was niet mijn schuld, waar heb ik recht op?” Het antwoord op deze vraag vindt u hieronder. Daarbij bespreken wij de volgende onderwerpen:

  • Wat te doen bij een aanrijding?
  • Wie is aansprakelijk bij een aanrijding?
  • Op welke schadevergoeding heb ik recht?
  • Wat kan een letselschade advocaat voor mij betekenen?

Gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat

Heeft u een aanrijding gehad en was dit niet uw schuld? Dan heeft u recht op een schadevergoeding, maar ook op gratis hulp van een letselschade advocaat. Dit staat in artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek. Wij kunnen u dus gratis helpen als u buiten uw schuld om bent aangereden. De letselschade verzekeraar betaalt dan de advocaatkosten.

Bent u u aangereden en is een ander hiervoor verantwoordelijk? Neem dan contact met 1 van onze ervaren en deskundige letselschade advocaten op. Wij helpen u graag! Klik op de button of bel direct 0800 278 4626. Wij gaan dan direct voor u aan de slag.

Wat te doen bij een aanrijding?

Stelt u dat u een aanrijding gehad heeft en dit niet u schuld is, dan rust de bewijslast bij u. Met andere woorden, u dient te bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is. Dit lijkt soms simpel, maar dit is het in de praktijk niet. Er is nogal eens discussie over wie nu voorrang had of wie schuld heeft bij een achterop aanrijding.

Om discussie over de schuldvraag te voorkomen, geven wij u graag het volgende letselschade advies:

  • vul altijd het schadeformulier in, hierop kunt u aangeven wie volgens u schuldig is en u kunt een situatieschets maken
  • Bent u als fietser aangereden? Vul ook dan het aanrijdingsformulier in!
  • zijn er getuigen? Vul de namen en contactgegevens in op het schade- aanrijdingsformulier
  • laat het aanrijdingsformulier ondertekenen, dan staat de inhoud van het schadeformulier vast
  • maak foto’s van de plaats van het ongeluk
  • is er sprake van doorrijden na een aanrijding, bel ter plaatse de politie

Naast discussie over de toedracht van het ongeluk betwist een verzekeraar soms dat uw letsel of klachten niet het gevolg van het ongeluk zijn. Daarom is het raadzaam om na een auto ongeluk of fiets ongeluk naar een arts te gaan. Vertel welk letsel en welke klachten u heeft en laat dit in het dossier noteren. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij whiplash klachten.

Wie is aansprakelijk bij een aanrijding?

Als u een aanrijding gehad heeft en het is niet uw schuld, dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dit gebeurt door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Wie aansprakelijk is bij een aanrijding hangt af van de aanrijding. Zo hebben alle motorvoertuigen in Nederland een verplichte aansprakelijkheidsverzekering. Op grond van deze WAM- verzekering kan de aansprakelijkstelling rechtstreeks aan de autoverzekeraar verzonden worden.

De verzekeraar van de auto is dus aansprakelijk bij een aanrijding met een motorvoertuig. Daarnaast zijn bij een aanrijding aansprakelijk de bestuurder en de eigenaar van de auto.

Op welke schadevergoeding heb ik recht?

Als u bent aangereden, bijvoorbeeld een aanrijding van achteren of door een voorrangsfout, dan is er recht op een schadevergoeding. Op grond van de wet heeft u recht op een vergoeding van vermogensschade en niet vermogensschade. In de letselschade spreken wij van materiële schade en smartengeld.

Onder de materiële schadeposten vallen alle onkosten die u maakt na een schade-evenement. Denk hierbij aan het eigen risico omdat u met de ambulance vervoerd bent. Daarnaast is er recht op een compensatie van schade. Het gaat dan vooral om inkomensschade, pensioenschade en schade door een studievertraging.

Dit zijn de 10 meest voorkomende letselschade bedragen waar u recht op heeft bij een aanrijding buiten uw schuld om:

  • gemis aan inkomsten omdat u niet kunt werken door het ongeval
  • inkomensschade doordat u een studievertraging heeft
  • gemaakte kosten voor een hulp in het huishouden
  • mantelzorg omdat familie en vrienden u helpen in het huishouden en in de tuin
  • kosten voor gemaakte reizen naar artsen, de bedrijfsarts of de arbeidsdeskundige van het UWV
  • facturen van tuinmannen en klusjesmannen omdat u door het letsel beperkt bent geraakt
  • opvang van uw kinderen omdat u naar het ziekenhuis moet of rust moet houden van de arts
  • kosten die u gemaakt heeft in het ziekenhuis of het revalidatiecentrum
  • verzorgingskosten thuis
  • eigen bijdragen voor zorg en het verplicht eigen risico

Naast deze materiële letselschade bedragen kunt u een smartengeldvergoeding vorderen. Dit is een letselschade vergoeding voor pijnklachten, angst zoals verkeersangst op een PTSS en voor andere mentale klachten. Bij letsel is er altijd recht op smartengeld.

Wat kan een letselschade advocaat voor mij betekenen?

Het claimen van letsel na een aanrijding die niet uw schuld is, is niet eenvoudig. U kunt de schadevergoeding eisen echter overlaten aan een belangenbehartiger. Dit kan een letselschade advocaat of een letselschade jurist van een letselschade bureau zijn. Kiest u voor een letselschade advocaat van ons kantoor, dan helpen wij u gratis bij het eisen van schadevergoeding. Wij:

  • maken de aansprakelijkheidsbrief
  • gaan de tegenpartij aansprakelijk stellen
  • zorgen dat u de beste medische behandelingen krijgt
  • regelen een letselschade voorschot voor u
  • stellen een schadestaat op
  • onderhandelen en discussiëren met de autoverzekeraar
  • regelen uw letselschade met een zo hoog mogelijke schadevergoeding!

Aanrijding gehad en niet niet mijn schuld!

Heeft u een aanrijding gehad en was dit niet uw schuld? Onze letselschade advocaten helpen u graag en volledig kosteloos. Bel voor een gratis letselschade advies of het verhalen van uw letselschade na een aanrijding 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Wij helpen u graag!

3 veel gestelde vragen bij letselschade

Aanrijding van achteren, wie is schuldig?

Van achteren aangereden bij het stoplicht of een kettingbotsing op de snelweg. Een veel gestelde vraag bij een aanrijding is wie schuldig is. Het antwoord is te vinden in een aantal wetsartikelen:

  • artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens
  • artikel 5 Wegenverkeerswet.

In artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens staat dat een autobestuurder voldoende afstand moet houden op zijn voorganger. In artikel 5 wvw is opgenomen dat bestuurders zich niet zo mogen gedragen dat de kans op een ongeval vergroot wordt. Bij een aanrijding van achteren is het achterste voertuig dan ook aansprakelijk.

Fietser aangereden door auto, wat nu?

Bij een aanrijding tussen auto en fietser is de auto altijd aansprakelijk. Ook als hij niet schuldig is aan het ongeluk. Dus zelfs bij een fietser die door rood rijdt of als de fietser geen voorrang heeft is de automobilist aansprakelijk voor (een deel van) de schade van de auto. Dit is omdat bij een ongeluk tussen fietser en auto de fietser de meeste kans op op zwaar letsel heeft.

Ik ben aangereden in Rotterdam, kan ik bij jullie terecht?

Zeker! Onze letselschade advocaten komen in heel Nederland. Wij hebben meer dan 10 afspraaklocaties door heel Nederland en zijn dus altijd dichtbij. Daarbij krijgt u altijd uw eigen vaste letselschade specialist toegewezen. Ook voor een letselschade advocaat Rotterdam kunt u dus bij ons terecht.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar