Bedrijfsongeval zzp’er, wie is aansprakelijk?
Bedrijfsongeval zelfstandig ondernemer
In 2020 kende Nederland al 1,1 miljoen zzp’ers (zelfstandige zonder personeel). Dit is circa 12% van de beroepsbevolking en het aantal zzp’ers stijgt nog steeds. Zelfstandig ondernemer zijn heeft dan ook een aantal voordelen, waaronder vrijheid om het werk naar eigen zin in te delen en geen werkgever die bepaald wat jij moet doen. Maar het heeft ook nadelen, zeker bij een bedrijfsongeval als zzp’ er. Een sociaal vangnet is er niet en een arbeidsongeschiktheidsverzekering is vaak onbetaalbaar. Maar wat te doen als je als zzp’er betrokken raakt bij een bedrijfsongeval, kun je hiervoor iemand aansprakelijk stellen en welke schadeposten worden dan vergoed? Wij leggen het u graag uit!
Bedrijfsongeval zzp’er, wat nu?
Als een werknemer een bedrijfsongeval op het werk overkomt en arbeidsongeschikt raakt, dan is er altijd recht op doorbetaling van het loon. Het eerste jaar wordt 100% doorbetaald en het tweede jaar 70%. Is er door de werkgever gehandeld in strijd met de op hem rustende zorgplicht, dan dient zelfs alle letselschade van het letselschade slachtoffer betaald te worden. Dit staat in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Maar wat als u een bedrijfsongeval overkomt als zzp’er?
Slechts 1 op de 5 zzp’ers beschikt over een arbeidsongeschiktheidsverzekering waar bij arbeidsongeschiktheid door een bedrijfsongeval gebruik van gemaakt kan worden. Met name in de bouw is de premie van een AOV- verzekering dermate hoog dat deze niet wordt afgesloten. Helaas zorgt dit ervoor dat er jaarlijks honderden mensen zonder inkomen zitten na een ongeval op het werk. Maar toch is er vaak recht op een letselschade vergoeding na een bedrijfsongeval. Ook als er geen AOV- verzekering is afgesloten! Onze letselschade advocaten onderzoeken graag voor u de mogelijkheden in een gratis letselschade advies.
Letselschade verhalen voor zzp’ers na een bedrijfsongeval
In het eerder genoemde artikel 7:658 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW) is opgenomen dat de werkgever er voor moet zorgen dat medewerkers veilig de opgedragen werkzaamheden moeten kunnen uitvoeren. In artikel 6:170 BW is verder opgenomen dat de werkgever aansprakelijk is voor fouten gemaakt door haar ondergeschikten. Zo is de werkgever bijvoorbeeld aansprakelijk voor een heftruck ongeluk als een medewerker per ongeluk achterop rijdt bij iemand.
Vroeger konden alleen medewerkers in loondienst een beroep doen op artikel 7:658 BW. Omdat er steeds meer bedrijfsongevallen met zzp’ers gebeurden is dit wetsartikel aangevuld met een vierde lid, welke luidt:
“Hij die in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf arbeid laat verrichten door een persoon met wie hij geen arbeidsovereenkomst heeft, is overeenkomstig de leden 1 tot en met 3 aansprakelijk voor de schade die deze persoon in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt. De kantonrechter is bevoegd kennis te nemen van vorderingen op grond van de eerste zin van dit lid.”
Op grond van dit wetsartikel is de werkgever (opdrachtgever) ook aansprakelijk voor een bedrijfsongeval zzp’er als de opdrachtgever niet voldaan heeft aan zijn zorgplicht. In dit geval dient alle letselschade van het letselschadeslachtoffer betaald te worden als het een zzp’er betreft.
Opdrachtgevers zijn dus aansprakelijk voor letselschade na een bedrijfsongeval van een zzp’er indien:
- De opdrachtgever zijn zorgplicht heeft geschonden.
- Bij een fout van een werknemer waardoor de zzp’er schade lijdt.
Wanneer is de zorgplicht van de werkgever geschonden?
De werkgever heeft dus een zorgplicht. Als hij deze schendt, dan dient hij alle schade van het slachtoffer te vergoeden. Wat er onder de zorgplicht valt is ook te lezen in artikel 7:658 BW:
- Gereedschap en machines dienen goed onderhouden en heel te zijn
- Er dienen voldoende (schriftelijke) instructies gegeven te worden
- Het toezicht op de werkzaamheden dient in orde te zijn
- De werkplek zelf dient veilig te zijn (geen gladde vloer)
Is aan een of meerdere van deze eisen niet voldaan door de werkgever of opdrachtgever, dan is deze aansprakelijk voor alle door het letselschade slachtoffer geleden en tij lijden letselschade.
Wat valt er onder letselschade bij een bedrijfsongeval?
In de wet is opgenomen dat alle schade die iemand lijdt door toedoen van een ander voor vergoeding in aanmerking komt. Bij een bedrijfsongeval als zzp’er is er dus recht op een volledige letselschadevergoeding. Dit houdt in dat niet alleen de inkomensschade vergoed moet worden, maar ook de volgende letselschade posten:
- het verplicht eigen risico;
- facturen van de fysiotherapeut;
- eigen bijdragen medicatie en hulpmiddelen
- reiskosten;
- (extra) kinderopvang;
- Kosten voor huishoudelijke hulp.
Naast recht op vergoeding van inkomensschade voornoemde materiële schadeposten bij letselschade is er recht op een smartengeldvergoeding. Smartengeld wordt vergoed ter compensatie van geleden pijn na het bedrijfsongeval, verdriet, angstklachten en andere psychische klachten. Daarnaast is smartengeld een vergoeding voor ontsierende littekens die aan het arbeidsongeval worden overgehouden.
Letselschade na een bedrijfsongeval? Laat u gratis bijstaan door een letselschade advocaat
Is u een bedrijfsongeval als zzp’er overkomen en ondervindt u hierdoor letsel? Dan is de kans groot dat u recht heeft op een letselschadevergoeding als u voor een onderneming aan het werk was, bijvoorbeeld op de bouw als onderaannemer. Onze letselschade advocaten bieden u altijd gratis een letselschade advies en dienen indien mogelijk een letselschade claim voor u in. Wij helpen u gedurende het gehele letselschade traject en altijd 100% kosteloos.
Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul hier in wat u is overkomen. Een letselschade advocaat van ons kantoor neemt dan direct contact met u op.
Brugman Letselschade Advocaten
Brugman Letselschade Advocaten is een landelijk werkend advocatenkantoor dat zich alleen bezighoudt met het verhalen van letselschade na een bedrijfsongeval of aanrijding. Met meer dan 10 bezoekadressen zijn wij altijd in de buurt. Zoekt u dus een letselschade advocaat in Amsterdam, een letselschade advocaat in Utrecht of elders in Nederland? Wij kunnen u altijd helpen bij het indienen van een letselschade claim bij een bedrijfsongeval als zzp’er.