Lijdt u letselschade door een bedrijfsongeval?
Onze letselschade advocaten verhalen uw letselschade 100% kosteloos!

Bedrijfsongeval melden bij letsel

Een gebrekkige machine, onoplettendheid van een collega of een verkeersongeval tijdens werk. In al deze gevallen is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. Dit betekent dat de werkgever een letselschade vergoeding moet betalen. Onder sommige omstandigheden moet hij ook een bedrijfsongeval melden. Wanneer dit het geval is en nog veel meer informatie over letselschade na een bedrijfsongeval leest u op deze pagina.

Bij letsel na een bedrijfsongeval helpen onze letselschade advocaten u geheel kosteloos. De letselschade verzekeraar van de werkgever betaalt namelijk uw schade en de kosten van rechtsbijstand. Wilt u gratis hulp bij het verhalen van schade na een bedrijfsongeval? Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Een van onze letselschade advocaten neemt dan nog dezelfde dag contact met u op.

Wanneer bedrijfsongeval melden?

Het is altijd verstandig om zelf een bedrijfsongeval te melden zodat dit bekend is bij de werkgever. Vaak is dit echter niet nodig omdat u direct naar het ziekenhuis gaat. Maar dit is niet altijd het geval. Een bedrijfsongeval melden is belangrijk voor het verkrijgen van een schadevergoeding.

Soms rust er op de werkgever een plicht om een bedrijfsongeval te melden. Dit is in de volgende situaties het geval:

  1. Na een dodelijk bedrijfsongeval
  2. Bij een ziekenhuisopname door het letsel
  3. Indien er sprake is van blijvend letsel

Bedrijfsongeval melden bij Arbeidsinspectie

Bij blijvend letsel, ziekenhuisopname of een dodelijk bedrijfsongeval moet dit gemeld worden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Na de melding wordt er een Arbeidsinspecteur ingeschakeld. Deze onderzoekt het bedrijfsongeval. Hij spreekt daarbij alle betrokken, zowel het slachtoffer met letsel, de werkgever en collega’s die het ongeluk hebben zien gebeuren. Van zijn bevindingen maakt de arbeidsinspecteur een rapport op.

Is er sprake van een schending van de Arbo Wet of andere wet of regeling? Dan wordt de werkgever een boete opgelegd. Vaak betekent een boet ook dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade van de medewerker met letsel.

Bedrijfsongeval melden werknemer

Slachtoffers van een bedrijfsongeval kunnen overigens ook zelf een bedrijfsongeval melden bij de Arbeidsinspectie. Dit is verstandig als de werkgever weigert het arbeidsongeval te melden of om een onderzoek naar het ongeluk af te dwingen.

Zorgplicht werkgever

Er rust een zorgplicht op de werkgever jegens zijn medewerkers. Op grond van artikel 7:658 lid 1 BW moet de werkgever ervoor zorgen dat:

  1. Het materiaal waarmee gewerkt wordt veilig is.
  2. De werkplek zelf veilig is (geen natte vloer).
  3. Er voldoende instructies zijn gegeven.
  4. Toezicht wordt gehouden op de werkzaamheden.
  5. Medewerkers voldoende opgeleid en bijgeschoold zijn.

Is er niet voldaan aan de bijzondere zorgplicht, dan is de werkgever aansprakelijk voor de letselschade van de medewerker. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd.

 

Werkgeversaansprakelijkheid

Is er sprake van een ongeval op het werk en is niet voldaan de zorgplicht van de werkgever? Dan is er werkgeversaansprakelijkheid. Dit betekent in het kort dat u recht heeft op een letselschade vergoeding. Dit houdt in dat alle kosten, maar ook inkomensschade moet worden vergoed. Ook maakt u bij werkgeversaansprakelijkheid aanspraak op smartengeld, een vergoeding voor het leed dat u aan een ongeluk overhoudt.

Er is niet alleen sprake van werkgeversaansprakelijkheid bij schending van de zorgplicht van de werkgever. U heeft in de volgende gevallen ook recht op schadevergoeding:

  • bij letsel door een fout van een collega, bijvoorbeeld bij een heftruck ongeluk of als u iets op uw hoofd krijgt
  • indien u onder werktijd wordt aangereden, zoals op weg naar een cliënt of terug naar de zaak.

Wat te doen bij bedrijfsongeval?

Als u een bedrijfsongeval is overkomen, dan wilt u dat uw letselschade vergoed wordt. Om met succes een schadevergoeding te krijgen hebben wij voor u aan aantal tips die in de praktijk belangrijk blijken:

  1. Meld het arbeidsongeval direct bij uw leidinggevende en/of laat een ambulance komen.
  2. Zijn er getuigen? Schrijf namen en contactgegevens op.
  3. Vul indien mogelijk een schadeformulier in, veel werkgevers hebben deze!
  4. Laat de huisarts of het ziekenhuis uw letsel documenteren.
  5. Bel Brugman Letselschade Advocaten voor gratis hulp.

Als u een bedrijfsongeval is overkomen, dan moet u 2 dingen bewijzen, 1. dat u op het werk een ongeval is overkomen en 2. dat u hieraan letsel heeft overgehouden. Slaagt u hierin, dan is het aan de werkgever om te bewijzen dat hij aan zijn (zware) zorgplicht heeft voldaan. In de praktijk lukt dit bijna nooit met werkgeversaansprakelijkheid tot gevolg.

Een bedrijfsongeval, wie betaalt de kosten?

Dit is een veelvoorkomende vraag. Is de werkgever aansprakelijk? Dan moet hij u een letselschade vergoeding betalen en de kosten van een letselschade advocaat vergoeden Werkgevers zijn bijna allemaal verzekerd tegen aansprakelijkheid. De letselschade verzekeraar betaalt dan ook meestal uw schadevergoeding.

Welke letselschade bedragen worden vergoed bij een bedrijfsongeval?

Dit zijn de schadeposten die onder andere voor vergoeding in aanmerking komen:

  1. Inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
  2. Medische kosten
  3. Reiskosten
  4. Een studievertraging
  5. Kosten verzorging en verpleging
  6. Ziekenhuisdaggeldvergoeding
  7. Onderhoudskosten huis en tuin.
  8. Smartengeld

Lijdt u schade door een bedrijfsongeval en wil u deze letselschade berekenen ? Onze letselschade advocaten doen dit gratis voor u, net als het verhalen van uw letselschade. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Een letselschade expert van ons kantoor neemt dan nog dezelfde dag contact met u op.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een bedrijfsongeval

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar