Onze letselschade advocaten helpen 100% kosteloos!
Is u letsel overkomen door toedoen van een ander?

Letselschade claim op grond van artikel 6:162 BW

Uiteraard wilt u letselschade claimen als u door toedoen van een ander letselschade lijdt. Bijvoorbeeld bij een kettingbotsing, werkgeversaansprakelijkheid of omdat u gebeten door een hond bent. Deze letselschade claim kunt u instellen op grond van artikel 6:162 BW. Dit artikel gaat over de onrechtmatige daad, oftewel aansprakelijkheid omdat een ander een fout maakt, zoals een voorrangsfout of omdat een machine onvoldoende bescherming biedt.

Bij aansprakelijkheid op grond van een onrechtmatige daad ex artikel 6:162 BW kunt een schadevergoeding eisen. Hoe u dit doet, welke letselschade bedragen vergoed worden en wat een letselschade advocaat voor u kan betekenen bij letselschade leest u op deze pagina.

Wist u dat u bij aansprakelijkheid op grond van artikel 6:162 BW recht heeft op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat? Onze letselschade advocaten komen door heel Nederland, dus u kunt altijd een beroep op ons doen! Wilt u ook gratis juridische hulp van een letselschade specialist bij u in de buurt? Neem dan contact met ons op. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en wij komen direct in actie!

Wanneer is iemand aansprakelijk ex artikel 6:162 BW?

Iemand is jegens u aansprakelijk als er sprake is van een fout zoals bedoeld in artikel 6:162 BW. Maar wanneer is iemand dan precies aansprakelijk op grond van dit wetsartikel?

Artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek bestaat al heel lang en is het basisartikel over aansprakelijkheid. Het artikel luidt als volgt:

1. Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade die de ander dientengevolge lijdt, te vergoeden.
2. Als onrechtmatige daad worden aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een en ander behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond.
3. Een onrechtmatige daad kan aan de dader worden toegerekend, indien zij te wijten is aan zijn schuld of aan een oorzaak welke krachtens de wet of de in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.
Op grond van artikel 6:162 BW is er dus niet alleen sprake van aansprakelijkheid bij een doen (zoals een achterop aanrijding) maar ook bij een laten (geen voorzorgsmaatregelen om bedrijfsongevallen te voorkomen). Het hoeft daarbij niet per se te gaan om het overtreden van een rechtsregel zoals bijvoorbeeld artikel 5 Wegenverkeerswet, maar ook over overtreding van een maatschappelijke norm, dus een gebruik, bijvoorbeeld dat je iemand helpt die dreigt te verdrinken. Of dat je 112 belt als je ziet dat er een auto ongeluk of fiets ongeluk met letsel is gebeurd.

Hoe bepaal je dat iemand aansprakelijk is ex artikel 6:162 BW?

Iemand is dus aansprakelijk bij een doen of laten in strijd met de wet of een gebruik. Maar hoe bepaal je nu of iets een onrechtmatige daad is? Dit is door de Hoge Raad uitgemaakt in het zogeheten Kelderluik Arrest. In deze zaak ging het om een bezorger van cola flesjes die in een cafe flesjes wilde afleveren. Hiervoor had hij een kelderluik geopend. Echter liet hij dit luik onbeheerd openstaan om de flesjes cola uit zijn auto te halen. Een bezoeker zag over het hoofd dat het kelderluik openstond en viel in het gat de kelder in. Het gevolg was dat het letselschadeslachtoffer ernstig letsel opliep.

De Hoge Raad bepaalde dat er hier inderdaad sprake was van een onrechtmatige daad als bedoeld in artikel 6:162 BW en dat de werkgever van de bezorger een schadevergoeding betalen moest aan het letselschade slachtoffer. Daarbij bepaalde hij dat of er sprake is van een onrechtmatige daad afhangt van het antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe waarschijnlijk is het dat mensen de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid in acht nemen?
  • Hoe groot is de kans dat door onoplettendheid en onvoorzichtigheid van mensen ongevallen staan?
  • Hoe ernstig kunnen de gevolgen van een ongeluk zijn?
  • Is het bezwaarlijk dat er veiligheidsmaatregelen genomen worden?

Is de kans op onoplettendheid groot, is de kans groot dat hieruit ongelukken ontstaan en kunnen de gevolgen ernstig zijn terwijl er eenvoudig en zonder al te veel kosten veiligheidsmaatregelen genomen konden worden? Dan is er sprake van een onrechtmatige daad of onrechtmatig handelen conform artikel 6:162 BW.

Schadevergoeding eisen

Na erkenning aansprakelijkheid kunt u een schadevergoeding eisen. Dit wordt gedaan door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin wordt de rechtsgrond opgenomen voor de letselschade claim, zoals een aanrijding van achteren, een hondenbeet of een ongeluk op het werk. Daarnaast somt een letselschade advocaat in de aansprakelijkstelling de letselschade bedragen op.

Wat is smartengeld?

Een letselschade vergoeding bestaat uit veel verschillende soorten schadeposten. Deze worden ten eerste onderverdeeld in materiële schade en immateriële schadeposten. Bij deze laatste schadeposten gaat het om het smartengeld, een vergoeding voor diverse klachten zoals pijnklachten, angstklachten en verlies aan levensvreugde door wat er gebeurd is. Heeft u letsel aan een ongeluk overgehouden? Dan is er altijd recht op een letselschadevergoeding.

Letselschade bedragen

Naast smartengeld kunt u een schadevergoeding eisen voor alle kosten die u maakt. Bijvoorbeeld medische kosten. Want u bent vaak het eigen risico verschuldigd na een ongeluk. Maar ook kunt u reiskosten maken, kosten voor hulp in het huishouden en kosten maken omdat u in het ziekenhuis opgenomen bent door een aanrijding of arbeidsongeval.

Met name bij ernstig letsel als een amputatie of dwarslaesie of blijvende klachten zoals een whiplash of hersenletsel kan er sprake zijn van arbeidsongeschiktheid U krijgt dan niet uw volledige loon betaald. Er ontstaat dan loonschade. En als zelfstandig ondernemer lijdt u ook inkomensschade. Ook deze schadepost valt onder de letselschadevergoeding.

Wilt u ook schadevergoeding eisen op grond van artikel 6:162 BW? Neem dan contact op met onze letselschade advocaten. Wij werken door heel Nederland en helpen u graag bij het verhalen van letselschade na een ongeluk. Bel voor gratis rechtsbijstand bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en laat ons weten wat voor ongeluk u is overkomen. Een van onze gespecialiseerde letselschade advocaten neemt dan direct contact met u op!

Brugman Letselschade Advocaten

Brugman Letselschade Advocaten is een van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren in het claimen van letselschade voor slachtoffers van een ongeval. U vindt ons door heel Nederland met meer dan 15 afspraaklocaties. Dus of u nu op zoek bent naar een letselschade advocaat in Den Haag, een letselschade advocaat in Eindhoven of een letselschade advocaat in Amsterdam, u kunt in heel Nederland gratis bij ons terecht.

Gratis rechtsbijstand bij letselschade

Onze letselschade specialisten werken altijd 100% kosteloos voor u. Wij verhalen de kosten van rechtsbijstand namelijk op de aansprakelijke partij. Hiervoor zullen wij de tegenpartij aansprakelijk stellen. Wij brengen dus nooit kosten bij u in rekening!

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar