Letselschade verhalen ogv artikel 5 Wegenverkeerswet
U bent aangereden en hieraan verwondingen en/ of klachten overgehouden. Er is dan sprake van letsel en hiervoor kunt u een schadevergoeding eisen. Een van de gronden op basis waarvan u letselschade kunt claimen is artikel 5 Wegenverkeerswet. Dit artikel gaat over gevaar veroorzaken op de weg, bijvoorbeeld door geen voorrang te verlenen of te kort afstand bewaren met een kop-staart botsing tot gevolg.
Op deze pagina lees u alles over letselschade claimen na een aanrijding. U vindt hier het antwoord op onder ander de volgende vragen:
- artikel 5 Wegenverkeerswet
- wie is schuldig bij een aanrijding?
- wat te doen bij een aanrijding?
- welke letselschade bedragen worden vergoed?
Bent u aangereden en wilt u een schadevergoeding vorderen op de aansprakelijke partij? Neem dan contact met ons op. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en wij komen direct voor u in actie.
Artikel 5 Wegenverkeerswet
Artikel 5 Wegenverkeerswet gaat over veiligheid op de weg. Het artikel bepaalt dat iedereen zich moet weerhouden van gevaarlijk gedrag op de weg. Artikel 5 Wegenverkeerswet luidt als volgt:
“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”
Artikel 5 Wegenverkeerswet geeft met andere woorden aan dat je je aan de verkeersregels moet houden en dus bijvoorbeeld voldoende afstand moet houden en in beginsel rechts voorrang heeft.
Is er een verkeersongeluk ontstaan door een ander, dan kunt u deze persoon aansprakelijk stellen voor de door u geleden schade. Is de aanrijding veroorzaakt door een motorrijtuig, dan kan de letselschade claim rechtstreeks ingediend worden bij de autoverzekeraar of verzekeraar van een ander motorrijtuig. Uiteraard doet uw letselschade advocaat van ons kantoor dat graag en volledig kosteloos voor u.
Wie is schuldig bij een aanrijding?
Als er een verkeersongeluk ontstaat, dan is de belangrijkste vraag voor het verkrijgen van schadevergoeding wie schuldig is bij een aanrijding. Immers, alleen dan is er recht op een letselschade vergoeding. Maar wie is er nu schuldig bij een aanrijding?
Op grond van artikel 5 Wegenverkeerswet is schuldig bij een aanrijding de persoon die onvoorzichtig heeft gehandeld. Dit is op grond van artikel 19 van het Regelement Verkeersregels en Verkeerstekens de persoon die achterop is gereden. Bij een kop-staart botsing of kettingbotsing is dus het achterste voertuig aansprakelijk, tenzij er sprake is van plotseling stoppen zonder reden of afsnijden bij invoegen. Dan is er immers gehandeld in strijd met artikel 5 Wegenverkeerswet.
Lees hier meer over wie schuldig is bij een aanrijding
Wat te doen bij een aanrijding?
U bent waarschijnlijk nog nooit betrokken geraakt bij een aanrijding. Een logische vraag is dan wat te doen bij een aanrijding? Het is namelijk belangrijk om een aantal zaken goed in de gaten te houden:
- vul bij een auto ongeluk altijd een schadeformulier in
- doe dit ook als u als voetganger of fietser aangereden bent
- vraag eventuele getuigen om een verklaring
- bel bij onraad de politie
- maak foto’s van het letsel
- ga zo snel mogelijk naar een arts en laat het letsel documenteren
- schakel een van onze letselschade advocaten in
Welke letselschade bedragen worden vergoed?
Is de aansprakelijkheid erkend, dan heeft u recht op een letselschade vergoeding. Deze bestaat uit diverse soorten letselschade bedragen. De meest voorkomende letselschade bedragen zijn:
- inkomensschade na een aanrijding
- medische kosten
- reiskosten
- studievertraging
- hulp in het huishouden
- zelfwerkzaamheid
- verzorgingskosten en verpleegkosten
- smartengeld
Wilt u gratis rechtsbijstand bij een aanrijding? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos! Bel voor gratis rechtsbijstand na een ongeluk 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaand bericht.