Wij verhalen uw schade na een achterop aanrijding!
Bent u van achteren aangereden?

Artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens

In het Reglement Verkeerregels en Verkeerstekens (RVV) staat allerlei regels over hoe bestuurders zich op de weg dienen te gedragen. Een van deze regels gaat over het afstand houden op de weg. Dit is artikel 19 RVV. Op grond van dit artikel dienen motorvoertuigen voldoende afstand van elkaar te houden. Zo is bumperkleven op grond van artikel 19 RVV verboden.

Artikel 19 RVV is ook een belangrijk artikel voor aansprakelijkheid bij een achterop aanrijding. Omdat het verboden is te weinig afstand te houden, kan je op basis van dit artikel de tegenpartij aansprakelijk stellen voor letselschade als gevolg van een aanrijding van achteren, zoals bij een kop-staart botsing of kettingbotsing.

In dit artikel wordt artikel 19 RVV besproken en wie schuldig is bij een aanrijding van achteren. Verder vindt u hier informatie over een letselschade claim indienen en welke letselschade bedragen vergoed worden bij een verkeersongeluk.

Lijdt u letselschade door een aanrijding van achteren? Neem dan contact op met onze letselschade advocaten. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag.

Artikel 19 RVV

Artikel 19 RVV luidt als volgt:

“De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.” Dit betekent dat een bestuurder van een auto, vrachtwagen of scooter dusdanig veel afstand moet houden dat als het voertuig voor hem stopt, hij of zij nog tijdig kan stoppen zonder dat er een achterop aanrijding ontstaat.

Op grond van artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens kun je dus iemand aansprakelijk stellen voor letselschade en materiële schade bij een kop-staart botsing of kettingbotsing.

Wie is schuldig bij een achterop aanrijding?

Bij een achterop aanrijding is dus altijd het achterste voertuig schuldig en dus aansprakelijk. Dit is de hoofdregel, maar er kan van afgeweken worden en wel in de volgende situaties:

  • het ongeval ontstaat doordat het voorste voertuig het achterste voertuig afsnijdt. Bijvoorbeeld bij het de snelweg oprijden bij een oprit
  • bij plotseling remmen van het voorste voertuig zonder dat hier een reden voor is.

Schuldig is bij een aanrijding van achteren dus het achterste voertuig, maar enkel voor zover er sprake is van een overtreding van artikel 19 RVV.

Letselschade claimen na een aanrijding van achteren

Bent u van achteren aangereden en wilt u een letselschade claim indienen op basis van artikel 19 RVV? Dan kan deze claim rechtstreeks bij de autoverzekeraar ingediend worden. Op grond van de wet is namelijk ieder motorvoertuig in Nederland verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Dit staat in de WAM, de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Hierin staat ook dat een letselschade claim rechtstreeks bij de autoverzekeraar ingediend kan worden. Een dergelijke verzekeraar wordt WAM- verzekeraar genoemd.

Letselschade claimen na een aanrijding gebeurt door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Uw letselschade advocaat stelt deze voor u op en gaat de tegenpartij aansprakelijk stellen. Bij een kop-staartbotsing is dit dus de autoverzekeraar. Hetzelfde geldt bij een kettingbotsing. Is er een erkenning van aansprakelijkheid? Dan regelt uw letselschade advocaat een voorschot op de letselschade en stelt hij of zij voor u een schadestaat op. Hierop staan diverse schadeposten vermeld. Welke letselschade bedragen vergoed worden leest u hieronder.

Uiteindelijk onderhandelt uw letselschade advocaat met de letselschade jurist van de verzekeraar en wordt er een vaststellingsovereenkomst opgesteld. Hierin staat onder andere de hoogte van de schadevergoeding vermeld, waaronder ook het smartengeld.

Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Een schadevergoeding bestaat uit veel soorten letselschade bedragen. Welke schadeposten in uw situatie van toepassing zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie. Daarbij zijn onder andere van belang of u door het ongeluk arbeidsongeschikt bent geraakt, of u uw huishoudelijke taken nog kunt verrichten en of u medische kosten heeft gemaakt.

Dit zijn de 10 meest voorkomende schadeposten bij letselschade:

  • loonschade door arbeidsongeschiktheid
  • pensioenschade
  • studievertraging
  • huishoudelijke hulp
  • medische kosten
  • reiskosten
  • ziekenhuisdaggeldvergoeding
  • (extra) kinderopvang
  • kosten voor verzorging en verpleging thuis
  • smartengeld

Lees hier alles over smartengeld

Lijdt u letselschade door een aanrijding van achteren? Onze letselschade advocaten verhalen gratis uw letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op de button en wij komen direct voor u in actie.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar