Arbeidsongeschikt door bedrijfsongeval
Bent u gevallen, met uw hand tussen een machine gekomen of betrokken bij een heftruck ongeluk? Als u arbeidsongeschikt bent geraakt door een bedrijfsongeval, is de werkgever mogelijk aansprakelijk voor uw loonschade of inkomensschade (zzp’er).
Op een werkgever rust een zware zorgplicht. Deze zorgplicht van de werkgever houdt in dat deze ervoor moet zorgen dat u veilig uw werk kunt doen. Deze zorgplicht gaat zo ver, dan eigenlijk bij alle bedrijfsongevallen u de werkgever aansprakelijk stellen kunt voor letselschade. Dus ook voor schade als gevolg van arbeidsongeschiktheid.
Werkgevers zijn in de regel verzekerd voor aansprakelijkheid bij arbeidsongeschiktheid. Als u derhalve arbeidsongeschikt bent geraakt bij een arbeidsongeval, dan vergoed deze verzekering uw letselschade.
Ook in het geval van een bedrijfsongeval kunt u gratis gebruik maken van de hulp van onze letselschade advocaten. Wij stellen de werkgever aansprakelijk en zorgen ervoor dat uw letselschade waaronder de inkomensschade volledig vergoed wordt.
Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.
Loonschade door arbeidsongeschiktheid
Inkomensschade kan ontstaan als u in loondienst bent, maar ook als zelfstandig ondernemer. Inkomensschade voor ondernemers wordt in het volgende hoofdstuk behandeld. Op deze plek gaan wij in op loonschade na een ongeluk.
Als u na een aanrijding of ongeval op het werk arbeidsongeschikt raakt, dan betaalt de werkgever u de eerste periode nadat u arbeidsongeschikt bent geworden door. Dit is een wettelijke verplichting. Vaak bedraagt de loondoorbetalingsverplichting het eerste jaar 100% van het loon en het tweede jaar 70%. In een CAO kan hiervan worden afgeweken, maar nooit ten nadele van u als medewerker.
Bent u langer dan 1 jaar ziek, dan wordt het salaris vaak gekort tot 70% van het salaris. Er ontstaat dan loonschade. Maar ook in het eerste ziektejaar kan er al loonschade ontstaan:
- onregelmatigheidstoeslag welke niet doorbetaald wordt
- bonussen waar geen of beperkt recht op is
Bent u na het tweede jaar nog (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt door een ongeluk? Dan mag uw werkgever u ontslaan voor het deel dat u niet meer kunt werken. U heeft dan mogelijk recht op een WIA uitkering. Deze is echter nooit gelijk aan het salaris dat u verdiende. Er ontstaat dan loonschade welke verhaald moet worden op de letselschade verzekeraar van de tegenpartij.
Inkomensschade als zelfstandig ondernemer
Raakt u als zelfstandig ondernemer betrokken bij een ongeval in het verkeer of op het werk, dan is er alleen recht op doorbetaling van inkomen als u een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. In veel sectoren zoals in de bouw is een dergelijke verzekering vaak onbetaalbaar. Zo is twee derde van het aantal zzp’ers in de bouw niet verzekerd.
Het kabinet wil dat straks alle zelfstandig ondernemers verplicht verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. De regeling zou vergelijkbaar zijn met de WIA uitkering voor mensen in loondienst. Voorlopig is deze arbeidsongeschiktheidsverzekering er echter niet. Het gevolg is dat u bij arbeidsongeschiktheid door een verkeersongeval of bedrijfsongeval zonder inkomen kan komen te zitten.
Aansprakelijkheid bij arbeidsongeschiktheid als zelfstandige
Bent u zelfstandig ondernemer en lijdt u inkomensschade door een verkeersongeval? Dan zijn er 2 mogelijkheden om uw inkomensschade te verhalen:
In het geval van een aanrijding is de kans op het verkrijgen van inkomensschade dan ook groot. Maar hoe zit dit als u betrokken raakt bij een bedrijfsongeval?
Vroeger kon een zelfstandig ondernemer zijn of haar opdrachtgever niet aansprakelijk stellen voor letselschade. De regeling die hiervoor geldt, te vinden in artikel 7:658 BW, gold alleen voor medewerkers in loondienst. Hierin is echter een aantal jaren geleden verandering gekomen door toevoeging van een extra lid aan artikel 7:658 BW. Hierin staat dat de werkgever ook aansprakelijk gesteld kan worden voor letselschade van ingehuurde zelfstandig ondernemers.
Bent u dus als ondernemer gewond geraakt bij een bedrijfsongeval, dan kunt u onder omstandigheden uw opdrachtgever aansprakelijk stellen. Onze letselschade advocaten adviseren u graag over de mogelijkheden.
Gratis hulp van een letselschade advocaat
Bent u arbeidsongeschikt als gevolg van een aanrijding of bedrijfsongeval? Onze letselschade advocaten helpen gratis bij letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.