Angst voor bedrijfsongevallen door hoge werkdruk
De werkdruk in Nederland groeit door de krapte op de arbeidsmarkt. Hierdoor neemt de stress op het werk toe en hebben wij steeds minder tijd om ons werk te verrichten. Er moet snel iets af, wordt overgewerkt en voor onderhoud aan machines en schoonmaakwerkzaamheden is geen tijd. Het gevolg is dat de kans op een bedrijfsongeval toeneemt.
Verzekeraar Interpolis houdt maandelijks bij wat er speelt onder ondernemers in Nederland. Hierbij worden aan 500 ondernemers actuele vraagstukken voorgelegd. Een hiervan is de vraag naar de gevolgen van de werkdruk in Nederland. Hieruit blijkt dat maar liefst 2 op de 3 ondernemers zich op dit moment zorgen maakt over de hoge werkdruk binnen zijn of haar onderneming. Een op de 3 mkb-ondernemers maakt zich zorgen over het risico op bedrijfsongevallen. (bron: Interpolis)
Oorzaken kans op toename aantal bedrijfsongevallen
De kans op toename van het aantal bedrijfsongevallen heeft een aantal oorzaken:
- werkdruk waardoor er sprake is van onoplettendheid
- geen tijd voor inwerken nieuw personeel
- onervarenheid
Oorzaken bedrijfsongevallen in de praktijk
Bij Brugman Letselschade Advocaten krijgen onze letselschade advocaten veelvuldig te maken met ernstig letsel als gevolg van een bedrijfsongeval. Naast gebrekkige machines, gladde vloeren en niet onderhouden materialen is een van de oorzaken die wij veel zien onvoldoende toezicht.
Ook krijgen wij veel te maken met bedrijfsongevallen als gevolg van onervarenheid omdat mensen niet voldoende ingewerkt worden of niet eens de juiste papieren hebben! Maar ook gebeuren er veel bedrijfsongevallen doordat mensen van buiten Nederland hier te werk worden gesteld zonder ervaring en vaak ook zonder enige vorm van bescherming!
Het aantal arbeidsongevallen zou dus drastisch verminderd kunnen worden, zeker nu de eis van een bedrijfsongeval melden bij blijvend letsel en ziekenhuisopname veelal niet wordt nagekomen door werkgevers, zo is de ervaring van onze letselschade specialisten.
Wat is een bedrijfsongeval?
De kans op bedrijfsongevallen neemt toe door diverse oorzaken, waaronder het personeelstekort. Maar wat is een bedrijfsongeluk nu eigenlijk? Wij spreken van een bedrijfsongeval of arbeidsongeval als een medewerker tijdens zijn of haar werkzaamheden een ongeluk overkomt waaraan verwondingen of klachten worden overgehouden. Er wordt dan gesproken van letsel.
Als slachtoffer van een bedrijfsongeval hoef je enkel te bewijzen dat er tijdens het werk een ongeval is gebeurd waaraan je letsel hebt overgehouden. De werkgever dient vervolgens te bewijzen dat hij aan de zorgplicht als werkgever voldaan heeft.
Bedrijfsongeval melden
Op werkgevers rust de verplichting om onder omstandigheden een bedrijfsongeval te melden. Deze meldingsplicht is er zodat onderzocht kan worden hoe er in het vervolg veiliger gewerkt kan worden en dus een nieuw bedrijfsongeval voorkomen kan worden.
Onder de volgende omstandigheden moet een werkgever een bedrijfsongeval melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie:
- in het geval van blijvend letsel
- als u na een arbeidsongeval in het ziekenhuis bent opgenomen
- bij een dodelijk bedrijfsongeval
Bij een van deze 3 situaties zal een inspecteur van de Arbeidsinspectie een onderzoek verrichten. Hierbij worden alle bij het ongeluk betrokken partijen gehoord waaronder het letselschade slachtoffer en de werkgever. Maar bijvoorbeeld ook een medewerker die het bedrijfsongeval veroorzaakt heeft, bijvoorbeeld bij een heftruck ongeval omdat iemand wordt aangereden.
Uiteindelijk wordt door de arbeidsinspecteur een boeterapport opgesteld waarin staat welke wettelijke bepaling is overtreden. Ook staan in het rapport van de arbeidsinspectie aanbevelingen hoe ongelukken op het werk in de toekomst voorkomen moeten worden.
Letselschade claimen na een bedrijfsongeval
Is u een bedrijfsongeval overkomen en lijdt u hierdoor letselschade? Onze letselschade advocaten helpen u graag bij het verhalen van uw schade. Of het nu om loonschade, medische kosten of andere schadeposten gaat, wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.
Bel voor vragen over letselschade of het maken van een vrijblijvende afspraak bij u thuis met een van onze letselschade experts 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan direct contact met u op.