Amsterdammers voelen zich onveilig in het verkeer!
Amsterdamse verkeerveiligheid onvoldoende
De gemeente Amsterdam heeft de laatste jaren al diverse maatregelen genomen, de helmplicht, scooters op de rijbaan en het verminderen van de maximum snelheid van 50 km per uur naar 30 km per uur. Ondanks al de maatregelen acht bijna de helft van de Amsterdammers de verkeersveiligheid in de Nederlandse hoofdstad onvoldoende.
Volgens de ambulancedienst gebeurde er in 2022 maar liefst 4800 verkeersongelukken in Amsterdam. Daarnaast is het aantal dodelijke verkeersongevallen per meter weg in Amsterdam het hoogst van heel Nederland. Ondanks alle verkeersmaatregelen is het aantal verkeersongelukken met letsel of zelf overlijden tot gevolg dus nog altijd schrikbarend hoog. Dit merken ook de letselschade advocaten van ons advocatenkantoor in Amsterdam. In 2024 steeg het aantal nieuwe letselschade zaken binnen ons kantoor explosief.
Verkeersveiligheid in Amsterdam in cijfers
Uit de Urban Road Safety Index 2024, een rapport van Cyclomedia, blijkt dat maar liefst 45% van de Amsterdammers zich niet veilig in het verkeer van Amsterdam voelt. Dit is een hoger percentage dan vorig jaar en er is dan ook een duidelijke stijgende trend waarneembaar als het om de verkeersveiligheid in Amsterdam gaat. Het gevoel van onveiligheid stijgt niet alleen door het groeiende aantal verkeersongevallen in Amsterdam. Ook de intrede van nieuwe verkeersmiddelen zoals de elektrische step en de fatbike voeden het gevoel van onveiligheid bij de Amsterdammers.
Uit het onderzoek blijkt dat vooral de angst voor een fietsongeluk in Amsterdam groot is. Maar liefst 56% van de Amsterdammers voelt zich onveilig op de fietspaden in Amsterdam. Deze zijn vaak te smal en ook veel nieuwe verkeersdeelnemers maken hier gebruik van. Te denken valt hierbij aan bakfietsen, de fatbike en elektrische steps.
Verbeteren verkeersveiligheid Amsterdam
De gemeente Amsterdam heeft de afgelopen jaren al veel gedaan om de verkeersveiligheid in Amsterdam te verbeteren. Zo mogen scooters niet langer op het fietspad rijden en is de maximumsnelheid in Amsterdam verlaagd van 50 km per uur naar 30 km per uur. Op ons advocatenkantoor in Amsterdam merken wij echter niet dat het aantal fietsongelukken in Amsterdam afneemt. Ook het aantal auto ongelukken en scooterongelukken in Amsterdam lijkt niet te zijn afgenomen.
Amsterdammers zelf geven aan dat de verkeersveiligheid in Amsterdam verbeterd kan worden door de volgende maatregelen:
- het beter scheiden van de rijbaan met het fietspad, tramspoor en busbaan
- verbeteren en met name verbreden van de bestaande fietspaden in Amsterdam
- wegmarkeringen duidelijker aangeven
- de kruispunten in de stad overzichtelijker maken
- een algemeen verbod van auto’s in de binnenstad
Letselschade door auto ongeluk in Amsterdam
Is u een auto ongeluk in Amsterdam overkomen? Bijvoorbeeld omdat u van achteren aangereden bent terwijl u stilstond bij het stoplicht? Bij een dergelijke kop- staart botsing is er recht op een letselschade vergoeding. Hetzelfde geldt bij een kettingbotsing bij de Coen tunnel of op de ring A10. Van belang is daarbij dat er voor motorvoertuigen een verplichte verzekering geldt. Bent u dus met de auto betrokken bij een aanrijding in Amsterdam, dan kunt u de letselschade claim rechtstreeks indienen bij de autoverzekering van de tegenpartij.
Heeft u letsel opgelopen als gevolg van een auto ongeluk in Amsterdam door een eenzijdig auto ongeluk of doordat u zelf een verkeersfout maakt? Dan kunt u mogelijk aanspraak op schadevergoeding maken vanuit de schade inzittendenverzekering. Steeds meer mensen bezitten een dergelijke svi verzekering. Passagiers ontvangen altijd een schadevergoeding, zij kunnen aanspraak op een letselschade vergoeding maken op grond van de ‘Schuldloze derde regeling.’
Het voorgaande geldt niet alleen voor een auto ongeluk in Amsterdam, maar voor alle motorvoertuigen, dus ook als u een scooter ongeluk in Amsterdam heeft meegemaakt.
Lijdt u letselschade als gevolg van een aanrijding in Amsterdam? Een letselschade advocaat in Amsterdam van ons advocatenkantoor helpt u graag en altijd volledig kosteloos. U vindt ons advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade aan de Donaulaan 10 te Amsterdam, op 10 minuten loopafstand van station Sloterdijk. Parkeren doet u gratis voor de deur.
Fietsongeluk in Amsterdam
Uit het hierboven besproken onderzoek blijkt dat er onder Amsterdammers met name veel angst is voor een fietsongeluk in Amsterdam. Reden waarom veel mensen toch de auto pakken. Helaas is het aantal fietsongelukken in Amsterdam ook fors. Fietspaden zijn krap en onoverzichtelijk. Weliswaar worden scooters van het fietspad geweerd, dit geldt niet voor elektrische bakfietsen, stepjes en de fatbike waarover de afgelopen tijd veel te doen is.
Bent u slachtoffer van een fietsongeluk in Amsterdam? Als u als fietser aangereden in Amsterdam bent, dan wordt u door de wetgever beschermd tegen letselschade. Logisch, want de kans op ernstig en zelfs blijvend letsel als gevolg van een fietsongeluk is groot. Met name de kans op een tibia plateaufractuur, beenbreuk of zelfs hersenletsel is groot onder fietsers.
Voor de wet bent u een kwetsbare verkeersdeelnemer als fietser of voetganger. Daarom ontvangt u altijd een letselschadevergoeding als u als fietser in Amsterdam aangereden wordt. Ten minste 50% van de geleden letselschade komt voor vergoeding in aanmerking, ongeacht de toedracht van de aanrijding. Dus ook bij eigen schuld aan een aanrijding is er recht op schadevergoeding. Deze schadevergoeding kan nog oplopen door toepassing van de billijkheidscorrectie.
Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam
Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Wij houden ons enkel bezig met het verhalen van letselschade voor slachtoffers van een auto ongeluk, fietsongeluk, bedrijfsongeval, hondenbeet of gebrekkig wegdek. Dit doen wij inmiddels meer dan 15 jaar!
Het kantoor is te vinden door heel Nederland en telt meerdere LSA advocaten en een NIVRE expert. Onze visie is hoogwaardige juridische diensten te verlenen aan slachtoffers. Daarom doen wij er alles aan om de kennis en kunde van onze medewerkers te vergroten. Dit doen wij onder andere door interne en externe opleidingen, intervisie en het bevorderen van lidmaatschappen van de LSA en het NIVRE.
Lees hier meer reviews van onze letselschade advocaten!
Onze keurmerken
Brugman Letselschade advocaten is aangesloten bij diverse keurmerken. Het bewijs dat u bij ons te maken heeft met een betrouwbare en de deskundige belangenbehartigers!
Wilt u uw letselschade verhalen op de aansprakelijke persoon of diens letselschade verzekering? Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam helpt u graag en altijd 100% kosteloos bij het verhalen van uw letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in!
Wist u dat u ons team van letselschade advocaten ook in de avond en in het weekend kunt bereiken? Telefonisch tot 22.00 uur en 24 uur per dag via whatsapp of mail.
Mensen lezen ook: