Laat u door ons kosteloos informeren voor advies of antwoord op uw vraag.
Vraag het één van onze gespecialiseerde advocaten

Als hardloper aangereden? – 10 tips bij letselschade

Het is een hobby van velen, hardlopen. Helaas gebeuren er veel aanrijdingen waarbij hardlopers betrokken zijn. Bent u als hardloper aangereden, dan is er vaak recht op een schadevergoeding van letselschade. Op deze pagina leest u er alles over. Wij geven u daarbij maar liefst 10 tips om rekening mee te houden als u als hardloper aangereden bent.

Is de aanrijding te wijten aan een fout van een ander? Dan heeft u niet alleen recht op schadevergoeding, maar ook recht op de hulp van een gratis letselschade advocaat. De rechtsbijstandskosten worden betaald door de aansprakelijke partij.

Bel voor gratis juridische hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en wij nog dezelfde dag contact met u op.

Als hardloper aangereden: altijd schadevergoeding!

Indien een hardloper aangereden wordt, dan is er veelal sprake van letsel. Een voetganger, hardloper of fietser is nu eenmaal kwetsbaar in het verkeer. Loopt u letsel op, dan zorgt dit voor de nodige beperkingen, kosten en schade. Deze schade wordt letselschade genoemd.

Omdat een hardloper kwetsbaar is in het verkeer, heeft de wetgever bepaald dat deze groep verkeersdeelnemers extra beschermd moet worden. Hiervoor is artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet) in het leven geroepen. Op grond van deze wettelijke bepaling is er altijd recht op een schadevergoeding van letselschade bij een aanrijding. Voorwaarde is wel dat de aanrijding plaatsvond met een motorvoertuig. Bent u dus als hardloper aangereden door een auto of scooter, dan wordt u letselschade vergoed. Ook als u zelf schuld aan het ongeluk heeft!

De regeling van artikel 185 wvw

De bescherming voor als een hardloper aangereden wordt ziet er als volgt uit:

  • het motorvoertuig is schuldig aan de aanrijding: de materiële letselschade bedragen en het smartengeld worden vergoed
  • de hardloper maakt een verkeersfout: ten minste 50% van de letselschade wordt vergoed, ook van het smartengeld
  • kinderen tot 14 jaar ontvangen altijd een volledige schadevergoeding.

Er is bij “eigen schuld” recht op een schadevergoeding van ten minste 50%. Welke percentage van de schadevergoeding werkelijk wordt vergoed hangt af van een aantal factoren. Deze maken deel uit van de billijkheidscorrectie:

  • bij ernstig letsel wordt vaak een hoger percentage vergoed
  • is de tegenpartij verzekerd? Dan is de kans op meer schadevergoeding reëel
  • de schuldvraag, in hoeverre hebben partijen een fout gemaakt

Meer informatie over toepassing van de billijkheidscorrectie vindt u door op de link te klikken.

10 tips voor als u als hardloper aangereden bent

Het verhalen van letselschade is niet eenvoudig. Daarom geven wij u graag 10 tips als u aangereden bent:

1. Vul altijd een schadeformulier in

Vaak wordt een schadeformulier alleen bij een auto ongeluk ingevuld. Het schade- aanrijdingsformulier kan echter ook prima ingevuld worden als een hardloper aangereden wordt. Op het schadeformulier kan namelijk de toedracht ingevuld en zelfs getekend worden. Dit kan u helpen om te bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is

2. Laat een schade-aanrijdingsformulier ondertekenen

Een schade aanrijdingsformulier is een bewijsmiddel als het door beide partijen ondertekend is. Laat u het aanrijdingsformulier dus altijd door de persoon die u aangereden heeft ondertekenen.

3. Schrijf de gegevens van getuigen op

Hebben getuigen het verkeersongeluk gezien? Vraag deze personen dan om een verklaring af te leggen of noteer in ieder geval de contactgegevens van deze getuigen. Dit kan u helpen bij de vraag wie aansprakelijk is bij een aanrijding.

4. Maak foto’s van de ongeval locatie

Ook foto’s kunnen helpen bij het bewijzen van de schuldvraag

5. Bel de politie bij doorrijden na de aanrijding

Helaas gebeurt het geregeld; doorrijden na een aanrijding. Bel in dit geval ter plaatse de politie. Deze kunnen dan een onderzoek instellen en wellicht zelfs de doorrijder achterhalen

6. Dien bij doorrijden na een ongeluk een claim in bij het Waarborgfonds

Bij doorrijden na een aanrijding kunt u uw letselschade claimen bij het Waarborgfonds motorverkeer. Hier zijn wel een aantal belangrijke voorwaarden aan verbonden:

  • de aanrijding met gebeurd zijn met een motorvoertuig
  • er dient binnen 14 dagen na de aanrijding aangifte bij de politie gedaan te worden
  • de letselschade claim dient direct ingediend te worden, maar in ieder geval maximaal binnen 3 jaar

7. Laat uw letsel altijd beoordelen en documenteren door een arts

Veel discussies met een letselschade verzekeraar gaan over het letsel dat het gevolg is van een aanrijding. Worden de klachten direct na de aanrijding gemeld, dan staat u sterker in deze discussie. Laat u letsel daarom zo snel mogelijk na een aanrijding als hardloper beoordelen door de huisarts of een arts in het ziekenhuis.

8. Ga nooit akkoord met een direct voorstel van de letselschade verzekeraar

Letselschade verzekeraars nemen soms direct contact met het slachtoffer van een ongeval op. Bent u als hardloper aangereden en doet de verzekeraar direct een voorstel om de letselschade te regelen? Ga hier nooit direct mee akkoord maar consulteer altijd een letselschade advocaat! Deze zal beoordelen of het geboden bedrag redelijk is en of het wel verstandig is om uw dossier te regelen zonder verder (medisch) onderzoek.

9. Stuur nooit medische informatie op naar de verzekeraar van de tegenpartij

Medische informatie is heel persoonlijk. Verzekeraars zijn ook altijd op zoek naar eerder letsel, bijvoorbeeld of u voor het ongeluk al eens een ongeluk heeft gehad. Of dat u voor de aanrijding al klachten had die na het ongeval zijn ontstaan. Stuurt u dus informatie op of machtigt u de verzekeraar dit zelf te doen, dan kan dit tegen u werken! Geef dus nooit medische informatie of een machtiging om dit op te vragen

10. Schakel een letselschade advocaat in

Bent u als hardloper aangereden en dient u een schadeclaim in? U krijgt dan te maken met een letselschade jurist van de letselschade verzekeraar. Deze hebben veel kennis van het letselschade recht en zullen er alles aan doen om zo min mogelijk letselschade te vergoeden. Neem daarom altijd een letselschade advocaat in de arm. U weet dan zeker dat u de letselschade vergoeding ontvangt waar u recht op heeft.

Gratis letselschade advies en claimen letselschade

Lijdt u letselschade nadat u als hardloper aangereden bent? Onze letselschade advocaten helpen u graag bij uw letselschade claim. Dit doen wij altijd kosteloos voor u. Bel voor een gratis letselschade advies of het kosteloos verhalen van uw letselschade 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en een van onze letselschade advocaten neemt dezelfde dag nog contact met u op.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Advocatenkantoor Brugman

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar