Aansprakelijkheid werkgever woon werk verkeer, hoe zit dat?
Overkomt iemand op het werk een ongeluk, dan is in de regel de werkgever aansprakelijk voor de schade. Zowel de materiële als de immateriële schade worden dan vergoed. Tot enkele jaren geleden was het verder niet mogelijk om de werkgever aansprakelijk te stellen.
Een aantal jaren geleden werd de werkgeversaansprakelijkheid echter uitgebreid. Op basis van jurisprudentie (uitspraken van de rechter) werd de werkgever ook aansprakelijk geacht voor schade als gevolg van een verkeersongeval onder werktijd. Dus ben je als vrachtwagenchauffeur aangereden of als vertegenwoordiger betrokken bij een auto ongeluk of fietsongeluk, dan kun je voor de letselschade de werkgever aansprakelijk stellen.
Aansprakelijkheid van de werkgever voor verkeersongevallen is echter beperkt tot ongelukken die onder werktijd gebeuren. Dat zou betekenen dat er geen aansprakelijkheid werkgever voor woon werk verkeer bestaat. Maar dit is niet in alle situaties het geval. Daarnaast kunt u als verkeersslachtoffer toch bijna altijd aanspraak maken op een schadevergoeding. Ook bij woon-werkverkeer en ook zonder aansprakelijkheid van de werkgever voor woon werk verkeer.
De werknemersverzekering
Er zijn verzekeringen die de schade van werknemers vergoeden bij letselschade. Zo zijn er inkomensverzekeringen, maar ook speciale werknemersverzekeringen die letselschade vergoeden als een medewerker letsel oploopt, ook bij woon- werkgever. Dus ook al is er geen aansprakelijkheid van de werkgever voor woon werk verkeer, u kunt via een vrijwillige verzekering van de werkgever vaak toch een schadevergoeding vorderen.
Tegenpartij aansprakelijk stellen
Is u een ongeval tijdens woon-werk verkeer overkomen? In de meeste gevallen is de vraag of er sprake is van aansprakelijkheid van de werkgever voor woon- werk verkeer helemaal niet nodig. Namelijk indien u de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt voor de door u opgelopen letselschade. In dat geval kunt u een schadevergoeding eisen op de aansprakelijke partij.
Schadevergoeding eisen op de schuldige partij kan direct bij de autoverzekeraar en u heeft recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat om uw letselschade te verhalen.
Is een ander schuldig aan een aanrijding, zoals bij een kettingbotsing of kop- staart botsing? Dan heeft u recht op een volledige schadevergoeding. Deze bestaat uit de materiële schade en immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd. Een smartengeldvergoeding is bedoelt als compensatie voor pijnklachten en angstklachten na een aanrijding, bijvoorbeeld rijangst of een PTSS.
Materiële schadeposten bij letselschade
Materiële schadeposten zijn alle letselschade bedragen die op geld waardeerbaar zijn. De bekendste zijn wel de loonschade en medische kosten zoals het verplicht eigen risico. Maar ook andere schadeposten vallen onder de materiële letselschade:
- pensioenschade
- een studievertraging
- kosten voor huishoudelijke hulp
- reiskosten
- kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
- reparatie- en vervangingskosten
- kosten voor onderhoud van uw woning en/ of huis
- verzorgingskosten en verpleegkosten
Eenzijdig ongeval
Er is niet altijd een tegenpartij om aansprakelijk te stellen bij een ongeluk. Dit is bijvoorbeeld het geval bij eenzijdig ongeval. Ook in dit geval is er geen aansprakelijkheid van de werkgever voor woon werk verkeer en draagt u in beginsel zelf de opgelopen letselschade. Toch kan dit anders zijn, namelijk indien u in het bezit bent van een schade inzittendenverzekering, afgekort een svi- verzekering.
De svi- verzekering dekt alle letselschade, zowel de materiële letselschade als het smartengeld. Het grote voordeel van deze verzekering is dat u er succesvol een beroep op kunt doen, ongeacht de toedracht van het verkeersongeval. Dus ook bij een eenzijdig ongeval kunt u aanspraak op de svi- verzekering doen.
Ik heb zelf een verkeersongeluk veroorzaakt!
Soms word je even afgeleid of ben je net te laat met remmen. Het gevolg is dat u zelf een verkeersongeval veroorzaakt hebt. In beginsel is hiervoor niemand aansprakelijk te stellen. Ook is er geen aansprakelijkheid van de werkgever voor woon werk verkeer, dus kunt u ook niet de werkgever aansprakelijk stellen. Dit is alleen mogelijk als de aanrijding of het eenzijdig ongeluk onder werktijd plaatsvindt.
Ook in het geval van het zelf veroorzaken van een aanrijding kunt u echter wel aanspraak maken op een letselschade vergoeding op basis van de svi- verzekering!
Als voetganger of fietser aangereden?
Bent u als fietser aangereden of als voetganger? Dan kunt u ook bij woon-werkverkeer aanspraak maken op een letselschadevergoeding. Dit ondanks dat er geen aansprakelijkheid van de werkgever voor woon werk verkeer is. Op grond van artikel 185 wvw hebben aangereden fietsers en voetgangers namelijk altijd recht op schadevergoeding.
Deze bijzondere regeling van artikel 185 Wegenverkeerswet is in het leven geroepen op fietser en voetgangers als kwetsbare verkeersdeelnemers te beschermen tegen letselschade. De regeling ziet er als volgt uit:
- de tegenpartij is aansprakelijk, u ontvangt 100% van de schade bij een fietsongeluk of aanrijding als voetganger vergoed
- u heeft zelf een ongeluk tussen een auto en fiets of voetganger en auto veroorzaakt. De helft van uw schade wordt vergoed en u kunt zelfs aanspraak maken op een letselschadevergoeding van 100%
- is uw kind tot 14 jaar aangereden door een motorvoertuig? Alle letselschade komt voor vergoeding in aanmerking. Zowel de materiële schade als het smartengeld
De enige voorwaarde voor een letselschadevergoeding bij een fiets ongeluk of ongeluk als voetganger is dat u aangereden door een auto of ander motorvoertuig wordt.
Wilt u weten of er aansprakelijkheid van de werkgever voor woon werk verkeer is of dat er op een andere rechtsgrond recht op schadevergoeding is? Neem dan contact op met onze letselschade advocaten. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.