Aansprakelijkheid organisator evenement
Hoe zit het met de aansprakelijkheid van een organisator van een evenement?
Je doet mee aan een sportevenement als je door een ander of een gebrekkig wegdek schade oploopt. Of tijdens een festival gaat het mis en loop je letsel op. De vraag is dan, hoe zit het met de aansprakelijkheid van de organisator van het evenement? Kun je deze aansprakelijk stellen voor letselschade, is een ander aansprakelijk of moet je de schade zelf dragen?
De onrechtmatige daad ex artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek
Of aansprakelijkheid van de organisator van een evenement aan de orde is, hangt af of voldaan wordt aan de vereisten van een onrechtmatige daad. Is dit het geval, dan is de organisator van een evenement aansprakelijk. Dit vanwege schending van de zorgplicht. Maar wat zijn nu die voorwaarden uit artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek (BW)?
Aansprakelijkheid organisator evenement: de Kelderluik criteria
De voorwaarden voor een onrechtmatige daad zijn jaren geleden door de Hoge Raad vastgesteld in het zogenaamde “Kelderluik arrest“. In dit arrest ging het om de vraag of het onbeheerd open laten staan van een kelderluik een onrechtmatige daad oplevert. De Hoge Raad concludeerde dat dit het geval is als de volgende vragen bevestigend beantwoord kunnen worden:
- Is het waarschijnlijk dat de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid door iemand niet in acht genomen wordt?
- Bestaat er een meer dan geringe kans dat door de onoplettendheid en onvoorzichtigheid van anderen ongevallen ontstaan?
- Kunnen de gevolgen van een ongeluk ernstig zijn?
- Wat het bezwaarlijk om voorzorgsmaatregelen en veiligheidsmaatregelen te nemen om een ongeluk te voorkomen?
Wanneer is er nu aansprakelijkheid van de organisator van een evenement?
Voor aansprakelijkheid van een organisator van een evenement dienen dus alle bovenstaande vragen met “ja” te worden beantwoord. In dat geval is er namelijk een schending van de zorgplicht van de organisator. Deze dient immers ervoor te zorgen dat je veilig aan een evenement kunt deelnemen. Of het nu gaat om een sportevenement, een festival of welk evenement dan ook.
Een voorbeeld! Stel je doet mee aan een sportevenement waarbij je via een trap naar boven moet lopen om bij het parcours te komen. De organisator van een evenement moet zich dan goed bedenken of je veilig de trap op kunt lopen. Is er bijvoorbeeld een leuning (voorzorgsmaatregel) of liggen er anti slip matjes op de treden (veiligheidsmaatregel)? Zijn deze maatregelen niet genomen en gaat het fout (de kans is vergroot door de gladheid van de trap) dan is de organisator van een evenement aansprakelijk.
Wat nu te doen bij aansprakelijkheid van de organisator van een evenement?
Loop je letselschade op als gevolg van een ongeluk tijdens een evenement en is de organisator aansprakelijk? Dan is het de vraag wat je kunt doen om jouw letselschade te kunnen eisen.
Schadevergoeding eisen gebeurt door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin kun je niet alleen de tegenpartij aansprakelijk stellen, maar ook opschrijven wat de gevolgen zijn van het ongeluk, zoals het letsel, de klachten en de beperkingen als gevolg van het letsel. Tenslotte dient er een stuiting van de verjaring gedaan te worden in de aansprakelijkstelling.
Aansprakelijkheid van de organisator van een evenement is vaak gedekt door een verzekering. De aansprakelijkheidsbrief zal dan ook ter verdere afhandeling naar de verzekeraar verzonden worden. Deze zorgt voor de uitbetaling van de letselschadevergoeding.
Waaruit bestaat een letselschadevergoeding?
Bij aansprakelijkheid van de organisator van een evenement heb je dus recht op een letselschadevergoeding. Daarnaast is er recht op gratis juridische hulp van een belangenbehartiger. Dit kan een letselschade jurist van een letselschadebureau zijn of een letselschade advocaat. Deze gaat dan de letselschade claimen die er door een ongeluk spelen.
Het gaat bij een letselschadevergoeding om alle kosten die gemaakt zijn, inkomensschade en een vergoeding voor pijnklachten, verdriet en psychische klachten, oftewel immateriële schadeposten.
Welke schadeposten zijn er bij letselschade?
De gemaakte kosten en inkomensschade vallen onder de materiële schadeposten. de bekendste van deze letselschade bedragen zijn:
- loonschade door arbeidsongeschiktheid
- inkomensschade van zelfstandig ondernemers
- een studievertraging
- medische kosten
- reiskosten
- hulp in het huishouden
- kosten tijdens een ziekenhuisopname gemaakt
- (Extra) kinderopvang
- kosten voor onderhoud van huis en tuin
- reparatiekosten en vervangingskosten
- pensioenschade
Naast deze letselschade bedragen is er dus ook recht op immateriële schade, beter bekend als smartengeld.
Lees hier alles over een smartengeldvergoeding
Gratis rechtshulp van een letselschade advocaat
Kiest u voor een letselschade advocaat van ons kantoor, dan helpen onze letselschade specialisten u graag en volledig kosteloos. De kosten van rechtsbijstand worden namelijk volledig verhaald op de aansprakelijke partij, meestal een verzekeraar.
Wilt u ook gratis rechtsbijstand bij letselschade? Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag.