Onze letselschade advocaten zoeken het uit en verhalen uw letselschade kosteloos!
Schade door een bijzondere manoeuvre, wie is aansprakelijk?

Schade door een bijzondere manoeuvre, wie is aansprakelijk?

 

Een aanrijding kan diverse oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn de achterop aanrijding en een aanrijding door een bijzondere manoeuvre. Bij een kettingbotsing is de achterop rijdende auto aansprakelijk. Maar hoe zit dit bij een bijzondere manoeuvre? Wie is er schuldig aan de aanrijding in dit geval en dient de schade van de ander te vergoeden? En welke schadeposten komen voor vergoeding in aanmerking? Onze letselschade advocaten vertellen het u graag en verhalen kosteloos de schade die u door een aanrijding in het verkeer lijdt.

Is iemand bij het verlaten van een parkeervak achteruit gereden of lijdt u letselschade door een andere bijzondere manoeuvre? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Wij werken door heel Nederland en met 10 afspraaklocaties zijn wij altijd in de buurt. Een intakegesprek kan ook gewoon bij u thuis plaatsvinden. Bel voor een gratis letselschade advies of het kosteloos verhalen van uw letselschade na een verkeersongeval 0800 278 4626 (gratis) of vul hier uw gegevens in. Wij helpen u graag!

Wat is een bijzondere manoeuvre?

Van een bijzondere manoeuvre wordt gesproken als een verkeersdeelnemer een bijzondere verrichting in het verkeer uitvoert. Het gaat onder andere om achteruit rijden, uit een uitrit vandaan komen, een parkeervak verlaten, keren op de weg, de snelweg oprijden en afrijden en van rijstrook wisselen.

Wie heeft voorrang bij een bijzondere manoeuvre?

De bestuurder die de bijzondere manoeuvre uitvoert dient alle overige verkeersdeelnemers voorrang te verlenen. De persoon die de uitrit uitrijdt of de de automobilist die op de weg keert dient dus al het andere verkeer voor te laten gaan alvorens de bijzondere manoeuvre uit te voeren. Deze voorrangregel is wettelijk verankerd in artikel 54 van hoofdstuk 2 (verkeersregels) van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Dit artikel luidt voluit:

“Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen, moeten het overige verkeer voor laten gaan.”

Wordt er door de desbetreffende bestuurder geen voorrang verleend, dan is deze persoon aansprakelijk voor de schade die deze aan de andere verkeersdeelnemers toebrengt. Omdat alle motorvoertuigen in Nederland (en de meeste Europese landen) verplicht verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid, kan er direct een beroep gedaan worden op de letselschade verzekeraar van deze persoon. Deze verzekeraar wordt de WAM- verzekeraar genoemd. WAM staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.

Beide voertuigen voeren een bijzondere manoeuvre uit, wie er dan aansprakelijk?

Het komt voor dat een auto botsing veroorzaakt wordt omdat beide auto’s een bijzondere manoeuvre uitvoeren. Zij overtreden dan beiden artikel 54 RVV 1990. De vraag is dan: wie is aansprakelijk? Het antwoord op deze vraag is dat in de regel beide bestuurders de schade moeten delen, dus ieder is voor 50% aansprakelijk voor de schade van de ander. Dit betekent dus ook dat u meestal 50% van uw letselschade vergoed krijgt als u zelf ook een bijzondere manoeuvre uitvoerde ten tijde van de auto-botsing. Dit wordt gedeelde aansprakelijkheid genoemd.

In sommige gevallen kan, ondanks de gedeelde aansprakelijkheid, toch een hogere letselschade vergoeding betaald worden dan 50%. Dit is in het geval de billijkheidscorrectie toegepast kan worden. U letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten vertelt u hier graag meer over.

 Welke schade wordt vergoed bij een aanrijding?

Letselschade omvat zowel de materiële schadeposten die u door een aanrijding lijdt als de immateriële schade. Deze schadepost staat beter bekend onder smartengeld, de vergoeding van pijnklachten, psychische leed, aantasting van de kwaliteit van leven en littekens. Materiële schade omvat naast de reparatiekosten van de auto de volgende letselschadeposten:

  • Inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
  • Kosten voor de fysiotherapeut en psycholoog
  • Het betaalde verplicht eigen risico
  • Eigen bijdragen voor hulpmiddelen en medicijnen
  • Huishoudelijke hulp
  • Verzorgingskosten
  • Verpleegkosten
  • Mantelzorg
  • Onderhoudskosten huis en tuin

Icon

Wat kan een letselschade advocaat voor mij doen?

Onze letselschade advocaten helpen u gedurende het gehele letselschade traject. Uw letselschade advocaat van ons kantoor zal de tegenpartij aansprakelijk stellen, uw letselschade berekenen en het smartengeld berekenen en de schadeclaim indienen. Ook onderhandelen wij met de letselschade verzekeraar over de hoogte van uw letselschade. Zo weet u zeker dat u de schadevergoeding gaat ontvangen waar u recht op heeft.

Gratis rechtsbijstand bij letselschade, hoe kan dat?

Wij verhalen uw schade door een bijzondere manoeuvre kosteloos voor u. Dit kan omdat in het Burgerlijk Wetboek staat vermeld dat de aansprakelijke persoon de kosten van rechtsbijstand voor het letselschade slachtoffer voor haar rekening moet nemen. De rechtsbijstandskosten worden dus rechtstreeks door ons bij de letselschade verzekeraar van de tegenpartij in rekening gebracht.

Wilt u ook gratis uw letselschade na een autobotsing verhalen of lijdt u schade omdat u als fietser aangereden bent? Onze letselschade advocaten in de buurt helpen u gratis. Dit geldt ook als u als voetganger aangereden bent. Bel 0800 278 4626 (gratis) of laat hier uw gegevens achter en vertel wat er gebeurd is. Wij nemen dan binnen 1 uur contact met u op.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval

 

 

Bent u op zoek naar een letselschade advocaat Amsterdam, letselschade advocaat Utrecht op Letselschade Advocaat Rotterdam? Wij hebben meer dan 10 bezoeklocaties verspreid over heel Nederland en zijn dus altijd bij u in de buurt!

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar