Letsel door schuld na een verkeersongeval
Een van de meest voorkomende oorzaken van letsel is een verkeersongeval. Letsel door schuld bestaat bijvoorbeeld als gevolg van een kettingbotsing of omdat u als fietser aangereden door een auto wordt. Maar wie is schuldig bij een aanrijding en hoe zit dit met een fietsongeluk, kunt u dan altijd aanspraak maken op een letselschadevergoeding?
Aansprakelijkheid voor letsel door schuld is geregeld in diverse wettelijke regelingen. Ten eerst in artikel 6:162 BW, Dit artikel gaat over de onrechtmatige daad. Hierin staat kort samengevat dat aansprakelijk is de persoon die een fout maakt, bijvoorbeeld een verkeersfout waaraan u letsel overhoudt. Andere wetsartikelen die gaan over letsel door schuld zoals lichamelijk letsel door schuld zijn:
- artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens: “De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.”
- artikel 5 Wegenverkeerswet: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”
Aansprakelijk bij een verkeersongeval is dus de persoon die een kettingbotsing of kop-staartbotsing veroorzaakt, geen voorrang verleend of anderszins een verkeersfout maakt.
Letsel door schuld bij een fietsongeluk
Bijzonder is het als u als fietser aangereden wordt, bijvoorbeeld bij een aanrijding tussen een auto en fiets. Want hoe zit het dan met letsel door schuld? Want fietsers en voetgangers worden extra goed beschermd in Nederland tegen letselschade. Hoe zit dit nu precies?
Als u betrokken bent bij een fietsongeval en daarbij aangereden door een auto wordt, dan geldt de regeling van artikel 185 wvw. Hierin staat dat een motorvoertuig als een auto, scooter of motor, altijd gehouden is de schade te vergoeden van niet gemotoriseerde verkeersdeelnemers. Dit zijn met name fietser en voetgangers.
Op grond van artikel 18 Wegenverkeerswet is er altijd recht op schadevergoeding als u als fietser aangereden wordt door een auto. Dit geldt ook als u als voetganger aangereden wordt. Maar u krijgt niet altijd een volledige schadevergoeding. Dit is alleen het geval als het letsel door schuld van de bestuurder van een motorvoertuig is ontstaan. Of als uw kind tot 14 jaar aangereden is.
Bent u op de fiets aangereden omdat u ten onrecht geen voorrang van rechts gaf of omdat u door een rood stoplicht reed? Dan ontvangt u ten minste 50% van uw letselschade vergoed. Een letselschade advocaat van ons letselschade advocatenkantoor adviseert u hier graag over.
Letsel door schuld bij een bedrijfsongeval
En val van een ladder of een heftruck ongeval, als u een bedrijfsongeval overkomt, is de werkgever hiervoor in de meeste gevallen aansprakelijk. Namelijk als dit letsel door schuld de werkgever ontstaat omdat deze zich niet aan zijn zorgplicht als werkgever heeft gehouden.
De zorgplicht van de werkgever is opgenomen in de wet en wel in artikel 7:658 BW. Dit wetsartikel schrijft voor dat een werkgever moet zorgen voor:
- een veilige werkomgeving
- voldoende toezicht op de werkzaakheden
- afdoende veiligheidsinstructies.
De zorgplicht van een werkgever is zo streng, dan uit de rechtspraak blijkt dat een werkgever in bijna alle gevallen aansprakelijk voor letselschade is.
Letsel door schuld van de werkgever is dus eerder regel dan uitzondering en wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd. Soms ontstaat het letsel door schuld van een medewerker van de werkgever. Ook in deze situatie kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade. Net als in de situatie dat u tijdens werk een verkeersongeluk overkomt. Bijvoorbeeld omdat u werkt als vrachtwagenchauffeur, pakketbezorger of dat u als pizzakoerier wordt aangereden.
Gratis hulp van een letselschade advocaat
Is er bij u sprake van letsel door schuld? Dan kunt u schadevergoeding eisen. Bijvoorbeeld omdat u loonschade lijdt of medische kosten moet maken. Maar ook andere kosten en een smartengeldvergoeding komen voor vergoeding in aanmerking.
Naast dat u een letselschadevergoeding claimen kunt, maakt u ook aanspraak op gratis juridische hulp van een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor. Met meer dan 15 bezoekadressen door heel Nederland zijn wij altijd dichtbij!
Lijdt u letsel door schuld en wilt u gratis hulp bij het verhalen van letselschade? Onze letselschade advocaten staan voor u klaar. Wij zorgen dat u volledig schadeloos gesteld wordt. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button voor hulp. Wij helpen u graag!