Aansprakelijkheid bij een ski ongeluk
Letselschade door een ski ongeluk
Het ski seizoen zit er bijna op, alleen in maart kan er nog geskied worden en dan is het voor dit skiseizoen over. Ieder jaar gaan er zo’n 950.000 mensen met wintersport, maar daarvan raken er circa 6.000 zwaargewond. Gebroken benen, armen en zelfs hersenletsel zijn letsels die voortkomen uit een ski ongeluk.
Een probleem is wie er nu aansprakelijk is voor de gevolgen van een ski ongeluk. Want door het letsel lijdt u schade en deze kan enorm oplopen. Denk aan inkomensschade door arbeidsongeschiktheid. Maar ook medische kosten en hulp thuis, bijvoorbeeld in het huishouden of met betrekking tot het onderhoud van uw huis en tuin.
Aansprakelijkheid is lastig te beoordelen omdat vaak buitenlands recht van toepassing is. Daarnaast zijn vaak de “verkeersregels” op de piste onbekend. In deze blog proberen wij duidelijkheid te scheppen. Hoe zit het met de regels op de piste en welk recht is er van toepassing bij een ski ongeluk.
Wie is schuldig bij een ski ongeluk?
Bij een verkeersongeluk op de weg gelden duidelijke internationale regels over wie er voorrang heeft. Gebeurt er een aanrijding, dan is meestal direct bekend wie er schuldig is bij een aanrijding. Bij een ski ongeluk is dit anders. Er zijn diverse niveaus, van beginners tot professionals en de ene piste is veel lastiger dan de andere. Maar zijn er dan geen “verkeersregels” om een ski ongeluk te voorkomen?
De FIS-pisteregels
Gelukkig zijn deze regels er wel, de vraag is alleen of deze ook bij iedereen bekend zijn. De pisteregels, die er vooral zijn om een ski ongeluk te voorkomen, zijn opgesteld door de Fédération Internationale de Ski, afgekort FIS. Iedereen op de piste hoort zich aan de regels te houden.
Hieronder treft u kort de belangrijkste FIS- pisteregels aan:
- Houdt rekening met anderen. Iedereen op de piste dient zich zo te gedragen dat hij geen gevaar voor anderen is en geen schade aan anderen toebrengt.
- Beheers uw snelheid en skistijl. Als skiër dien je altijd op tijd te kunnen stoppen of te kunnen uitwijken. Je dient jouw snelheid dus aan te passen aan je skivaardigheid, maar ook aan de sneeuw- en weersomstandigheden en de conditie van de piste
- Spoorkeuze. Een achterop rijdende skiër dient zijn of haar skispoor zo te kiezen, dan de skiërs voor hem geen gevaar lopen
- Inhalen van anderen. Inhalen is toegestaan van boven of beneden en van rechts naar links maar op voldoende afstand zodat de ingehaalde skiër niet wordt belemmerd
- Invoegen en verder skiën. Wil je je als skiër weer op de piste bewegen of nadat je gestopt bent weer verder skiën, dan moet je goed kijken of dit zonder gevaar voor jezelf en anderen mogelijk is
- Smalle plekken. Je moet als skiër vermijden dat je zonder noodzaak op een smalle of niet overzichtelijke plek op de piste komt. Een gevallen skiër dient een smalle plek zo snel mogelijk weer vrij te maken
- Lopen en klimmen. Klim je of daal je te voet af, dan mag dit alleen aan de zijkant van de piste
- Op tekens letten. Je dient als skiër de markeringen en borden op de piste in acht te nemen.
- Hulp verlenen. Bij een ski ongeluk is iedereen verplicht hulp te bieden
- Legitimatieplicht. Iedereen die betrokken is bij een ski ongeluk dient zijn of haar identiteit bekend te maken. dit geldt niet alleen voor de betrokkenen zelf, maar ook voor getuigen.
Deze regels zijn opgesteld ter voorkoming van een ski ongeluk. De skiër die deze regels niet nakomt een een ski-ongeluk veroorzaakt, is aansprakelijk voor de letselschade van het slachtoffer. Maar wat als er een ski ongeluk gebeurt, welk recht is dan van toepassing?
Welk recht is van toepassing bij een ski ongeluk?
De kans is klein dat u bij een ski ongeluk wordt aangereden door een andere Nederlander. Is dit wel het geval? Dan is Nederlands recht van toepassing. Letselschade als gevolg van een ski ongeluk valt onder de AVP verzekering, de Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren. U kunt dus bij een ongeluk met een andere Nederlander deze persoon aansprakelijk stellen voor uw letselschade.
Maar wat nu als u betrokken raakt bij een ski ongeluk met een Oostenrijker, Duister of Fransman. Welk recht is er dan van toepassing. Dit is bepaald in het Verdrag van Rome II. In artikel 4 staat dat bij een ongeluk tussen meerdere nationaliteiten het recht van het land waar het ongeluk plaatsvindt van toepassing is. Vindt het ski- ongeluk dus in Oostenrijk plaats, dan is Oostenrijks recht van toepassing.
Lees hier meer reviews van onze letselschade advocaten!
Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat
Lijdt u schade als gevolg van een ski ongeluk letsel en schade? Onze letselschade advocaten helpen u bij het verhalen van uw letselschade. Wij verhalen zowel de materiële schade als uw smartengeldvergoeding.
Wilt u hulp van een deskundige letselschade advocaat bij u in de buurt? Al meer dan 5..000 slachtoffers van een ongeluk gingen u voor. Met meer dan 15 afspraaklocaties door heel Nederland zijn wij ook altijd bij u in de buurt. U krijgt altijd een gespecialiseerde letselschade advocaat toegewezen die bij u thuiskomt voor een persoonlijke intake en die u gedurende het gehele letselschade traject bijstaat.
Bel voor gratis juridische hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. NIEUW: u kunt ons nu ook een bericht sturen via whatsapp, 7 dagen in de week van 7.00 uur tot 23.00 uur! U ontvangt dan direct een letselschade advies van een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor.
Ons team van letselschade advocaten