Laat ons gratis uw recht op een schadevergoeding onderzoeken!
Bent u tegen een stilstaande auto aangereden?

Schadevergoeding na aanrijding tegen stilstaande auto

Bij een aanrijding tegen een stilstaande auto kunt u onder omstandigheden aanspraak maken op een schadevergoeding. Of dit recht er is hangt sterk af van de toedracht van het ongeluk. Gooide iemand een autodeur open toen u net langsfietste? Reed de stilstaande auto net weg terwijl u inhaalde? Of maakte u zelf een fout? Want zelfs dan is er soms recht op een letselschade vergoeding. U leest het allemaal op deze pagina!

Schadevergoeding na aanrijding tegen stilstaande auto claimen

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een schadevergoeding van uw letselschade na dat u tegen een stilstaand auto bent gereden? Onze letselschade advocaten adviseren u graag. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button voor gratis juridische hulp bij een aanrijding tegen een stilstaande auto.

Met de fiets tegen stilstaande auto gereden

Bij een aanrijding tegen een stilstaande auto op de fiets onderscheiden wij een aantal gebeurtenissen:

  • de bestuurder van een geparkeerde auto slaat zijn portier open terwijl u langs fietst
  • u rijdt tegen een stilstaande auto, maar de motor draait nog
  • het ongeval vindt plaats met een afgesloten geparkeerde auto

Artikel 185 wvw

Bij de beantwoording van de 3 hiervoor gegeven situaties is artikel 185 wvw van belang. wvw staat voor Wegenverkeerswet. Dit artikel regelt namelijk de aansprakelijkheid bij een aanrijding tussen motorvoertuigen en fietsers en voetgangers. Op grond van artikel 185 wvw is de bestuurder van het motorvoertuig altijd aansprakelijk bij een aanrijding met een fiets of voetganger. Dus ook als de fietser aangereden wordt doordat deze zelf geen voorrang verleent of door rood rijd!

Op grond van artikel 185 wvw is er recht op een vergoeding van:

  • 100% van de letselschade bij schuld van de automobilist
  • ten minste 50% van de schade bij eigen schuld van de fietser
  • 100% schadevergoeding bij kinderen tot 14 jaar.

Letsel door openslaande deur

Is de aanrijding tegen een stilstaande auto veroorzaakt doordat de autobestuurder de autodeur openslaat? De autobestuurder is dan schuldig aan de aanrijding. Hij of zij moet immers uitkijken alvorens de deur open te slaan. U kunt ernstig letsel oplopen door een openslaande deur.

De hieruit voortvloeiende letselschade zal vergoed moeten worden. Daarbij kan gedacht worden aan medische kosten, maar ook aan inkomensschade, een studievertraging en andere letselschade bedragen. Daarnaast is er recht op een smartengeldvergoeding. Dit is een vergoeding voor pijn, verdriet, angst en al het andere leed dat u door de aanrijding is aangedaan.

Bij aansprakelijkheid heeft u altijd recht op gratis juridische hulp van een letselschade advocaat. Dit staat in de wet. U kunt dus geheel kosteloos een beroep op onze letselschade advocaten doen en wij helpen u graag. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button. Wij nemen nog dezelfde dag contact op.

Auto staat stil, maar is niet geparkeerd

Staat iemand stil, maar draait de motor nog? Ook dan kunt u als fietser aanspraak maken op een schadevergoeding. Bijvoorbeeld bij een auto voor het stoplicht. Of een auto die even stopt om iemand uit te laten stappen. Op grond van artikel 185 wvw is een autobestuurder dan aansprakelijk. Wel is het zo dat er een schuldverdeling is. Deze kan echter nooit minder dan 50% zijn. Als fietser ontvangt u bij een aanrijding tegen een stilstaande auto dus een schadevergoeding.

Bent u als fietser aangereden en is dit eigenlijk (ook) uw eigen schuld? Ook dan ontvangt u dus een schadevergoeding. Deze bedraagt standaard 50% van de geleden schade. Bij ernstig letsel en nadelige gevolgen voor u kan dit zelfs verhoogd worden. Zelfs tot 100%. Dit op basis van de billijkheidscorrectie. Onze letselschade advocaten leggen het u graag uit.

U rijdt tegen een geparkeerde auto aan

In dit geval gaat de beschermende werking van artikel 185 wvw niet op. Rijdt u met de fiets tegen een geparkeerde auto? Dan ontvangt u geen schadevergoeding.

Met de auto tegen stilstaande auto gereden

Bent u betrokken bij aanrijding tegen een stilstaande auto terwijl u zelf in een auto zat? Dan kunt u de eigenaar van de stilstaande auto niet aansprakelijk stellen. Deze heeft immers geen fout gemaakt. Art. 185 wvw geldt niet bij een auto botsing, maar alleen als een fietser aangereden wordt.

Wel kunt u mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding op grond van de svi-verzekering. De meeste mensen hebben deze afgesloten. De toedracht van de aanrijding is dan niet belangrijk voor een letselschade uitkering.

Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat

Was u betrokken bij een aanrijding tegen een stilstaande auto? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag en onderzoeken gratis of u recht heeft op een schadevergoeding. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button voor gratis hulp bij letselschade.

Veel gestelde vragen over letselschade na een aanrijding

Na een aanrijding zit u met vragen, dat is heel logisch. Hieronder beantwoorden wij een aantal veel voorkomende vragen. Zit uw vraag er niet bij of wilt u letselschade claimen na een aanrijding? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Aanrijding van achteren, wie is schuldig?

Bent u van achteren aangereden? Wie schuldig is hangt af van het soort achterop aanrijding. Bij een kop-staart botsing zijn 2 auto’s bij de auto botsing betrokken. Schuldig is dan het achterop rijdende voertuig. Dit is in 2 situaties anders:

  • het voorste voertuig snijdt het achterste voertuig af
  • de eerste auto remt abrupt zonder reden

In het geval van een kettingbotsing is de situatie anders. Het voertuig dat achterop rijdt, wordt doorgedrukt door het achterste voertuig. Bij een kettingbotsing is daarom het achterste voertuig aansprakelijk en niet de doorgedrukte auto.

Wat te doen bij aanrijding?

Bent u aangereden? Hieronder vindt u 5 tips die belangrijk zijn om uw recht op een schadevergoeding veilig te stellen:

  • vul een schadeformulier in. Ook bij een fietsongeluk
  • maak foto’s van de auto’s (en fiets)
  • vraag om de contactgegevens van getuigen
  • raadpleeg altijd een arts, zeker bij whiplashklachten
  • schakel zsm een letselschade advocaat in voor hulp

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Advocatenkantoor Brugman

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar