Aanrijding met biro, hoe zit dat met aansprakelijkheid?
Een ongeluk met een biro, wie is aansprakelijk?
De biro is niet meer weg te denken uit de stad. Met het kleine wendbare motorvoertuig bewegen bestuurders zich eenvoudig door het drukke verkeer en een klein parkeervak is genoeg om de auto kwijt te kunnen. Scholieren en studenten gebruiken de biro, maar ook oudere mensen maken er veelvuldig gebruik van.
Tot voor kort werd een biro begrepen als een invalidevoertuig. De rechtbank heeft echter uitgemaakt dat dit niet (meer) het geval is. Omdat de biro veel kenmerken heeft van een kleine auto en ook een maximum snelheid heeft van 45 kilometer per uur, wordt de biro gezien als een motorvoertuig. En dit heeft diverse consequenties, voor de bezitter van de biro en voor een verkeersslachtoffer. U leest er alles over in deze blog.
Regels rijden met een biro
Omdat de biro op grond van de wet een brommobiel en daarmee een motorvoertuig is, gelden dezelfde regels als voor een brommobiel. Een bezitter en bestuurder van een biro dient met het volgende rekening te houden:
- de bestuurder van een biro dient tenminste 16 jaar te zijn
- bestuurders dienen in het bezit te zijn van een bromfietsbewijs type AM.
- er geldt een verzekeringsplicht op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorverkeer, de WAM
- er is een gordelplicht
- met de biro mag niet op het fietspad gereden worden, alleen op de rijbaan is de biro toegestaan
- in het geval van een open biro geldt er een helmplicht
Aansprakelijkheid aanrijding met biro
Wordt u aangereden door een biro? Omdat de regels van een motorverkeer gelden, kunt u bij een aanrijding met een biro uw letselschade claim rechtstreeks bij de schadeverzekering van de bezitter indienen. Omdat er een verzekeringsplicht geldt voor alle motorvoertuigen in Nederland, krijgt u dus altijd uw letselschade vergoed.
Is de biro niet verzekerd ondanks de verzekeringsplicht? Dan kunt u een letselschade claim indienen bij het Waarborgfonds Motorrijtuigen. Deze betaalt dan uw letselschade. Dit is niet alleen het geval als er geen WAM verzekering is afgesloten, maar ook in het geval het motorvoertuig gestolen is of als er sprake is van doorrijden na een aanrijding.
Omdat de biro een motorvoertuig is gelden dus ook dezelfde verkeersregels. Krijgt u dus geen voorrang of is er sprake van een kop-staart botsing met een biro, dan is de bezitter hiervan aansprakelijk voor uw letselschade.
Als fietser aangereden door een biro
Bijzonder is de situatie dat u als fietser aangereden wordt door een biro. Omdat het een motorvoertuig is, gelden de regels van artikel 185 Wegenverkeerswet. Dit houdt in dat bij een aanrijding tussen biro en fiets er altijd (deels) sprake is van aansprakelijkheid aan de zijde van de biro.
Op grond van artikel 185 Wegenverkeerswet (wvw) worden “zwakke” verkeersdeelnemers beschermd tegen het risico op letsel. Als fietser of voetganger is de kans op letsel immers groter dan voor iemand die in een auto zit. Bent u daarom betrokken bij een fietsongeluk of als voetganger aangereden, dan kunt u een beroep doen op de bescherming van artikel 185 wvw. Deze bescherming houdt het volgende in:
- u wordt als voetganger of op de fiets aangereden door een motorvoertuig en het motorvoertuig is schuldig bij de aanrijding: u ontvangt een volledige letselschadevergoeding. Er is recht op een vergoeding van de materiële schade en op een smartengeldvergoeding
- de aanrijding wordt door uzelf als fietser of voetganger veroorzaakt, bijvoorbeeld omdat u door rood rijdt of loopt. Is de tegenpartij een motorvoertuig, dan wordt alsnog 50% van de letselschade vergoed door de letselschade verzekeraar
- wordt uw kind tot 14 jaar aangereden door een biro? Dan is er altijd recht op een volledige schadevergoeding.
Ik ben aangereden door een biro, wat nu?
Bent u aangereden door een biro en lijdt u hierdoor letselschade? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Schakelt u een letselschade advocaat van ons kantoor in, dan regelen wij alles voor u, van het aansprakelijk stellen van de tegenpartij tot het berekenen van uw letselschade en het verhalen hiervan op de aansprakelijke persoon of diens aansprakelijkheidsverzekering.
Van belang bij een aanrijding is wel dat u een schadeformulier invult. Op een schade aanrijdingsformulier kunt u namelijk belangrijke informatie kwijt, zoals de toedracht van het verkeersongeluk en wie schuldig is bij een aanrijding. Maar ook de namen van eventuele getuigen kunt u op het aanrijdingsformulier kwijt. Uw letselschade advocaat doet de rest!
Brugman Letselschade Advocaten
Brugman Letselschade Advocaten is een landelijk werkend advocatenkantoor. Wij houden ons enkel bezig met het verhalen van letselschade voor slachtoffers van een auto ongeluk, fietsongeluk, bedrijfsongeval, hondenbeet of gebrekkig wegdek. Dit doen wij inmiddels meer dan 15 jaar!
Het kantoor is te vinden door heel Nederland en telt meerdere LSA advocaten en een NIVRE expert. Onze visie is hoogwaardige juridische diensten te verlenen aan slachtoffers. Daarom doen wij er alles aan om de kennis en kunde van onze medewerkers te vergroten. Dit doen wij onder andere door interne en externe opleidingen, intervisie en het bevorderen van lidmaatschappen van de LSA en het NIVRE.
Lees hier meer reviews van onze letselschade advocaten!
Onze keurmerken
Brugman Letselschade advocaten is aangesloten bij diverse keurmerken. Het bewijs dat u bij ons te maken heeft met een betrouwbare en de deskundige belangenbehartigers!
Wilt u uw letselschade verhalen op de aansprakelijke persoon of diens letselschade verzekering? Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam helpt u graag en altijd 100% kosteloos bij het verhalen van uw letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in!
Wist u dat u ons team van letselschade advocaten ook in de avond en in het weekend kunt bereiken? Telefonisch tot 22.00 uur en 24 uur per dag via whatsapp of mail.
Mensen lezen ook: