Aangereden in het donker
Aangereden in het donker
De herfst is in volle gang, dit betekent in het donder naar uw werk of naar school en in het donker weer thuiskomen. Daarnaast rijdt u veelal in de regen en kunnen wegen zelfs glad zijn door de bladeren die op het wegdek liggen. In de maanden oktober tot en met december is het dan ook het gevaarlijkst op de weg en gebeuren de meeste aanrijdingen in het donker en eenzijdige auto- ongelukken. Statisch gezien gebeuren er in de maand november ook de meeste verkeersongevallen. Maar wat kunt u doen als u bij een aanrijding of eenzijdig verkeersongeval betrokken raakt. Wie is er aansprakelijk en waar heeft u recht op? U leest het in dit artikel.
Gevaar door in het donker rijden en regen
Wanneer in oktober de wintertijd weer ingaat, rijden wij in de ochtend weer in het donker naar werk, school of studie. Voor veel automobilisten is dit weer een gewenning. Het zicht is slechter en fietsers en voetgangers vallen in het donker minder goed op. Na het ingaan van de wintertijd gebeuren er dan ook aanzienlijk meer verkeersongevallen dan in het voorjaar of de zomer. Dit blijkt uit een analyse van het STAR-initiatief (Smart Traffic Accident Reporting). Dit is een initiatief van Politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ict-bureau VIA.
Vooral veel fietsers en voetgangers aangereden in donker
Opmerkelijk is de stijging van het aantal fietser en voetgangers dan aangereden wordt in de herfst- en wintermaanden. Er worden 4 tot 5 keer meer personen als fietser aangereden of aangereden als voetganger als het in de ochtendspits donker weer is! Fietsverlichting en verlichting dragen als voetganger is in het donker dan ook van groot belang. De politie controleert ook met name in de maanden oktober tot en met december op fietsverlichting.
Tips voor rijden in het donker
Rijdt u in de ochtend in het donker? Hier vindt u enkele tips op een aanrijding in het donker te voorkomen:
- Voer op de fiets altijd uw licht
- Houdt voldoende afstand op de weg
- Zorg dat het profiel van uw banden in orde is
- Maak ruiten en spiegels goed schoon als u gaat rijden
Aangereden in het donker, wat nu?
Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Bent u echter onverhoopt toch aangereden in het donker? Dan kunt u in de meeste gevallen aanspraak maken op een letselschade vergoeding. Dit is het geval indien u bent aangereden, maar ook vaak bij een eenzijdig auto-ongeluk of als u aansprakelijk wordt gehouden voor het ontstaan van het ongeval. In dat geval kunt u namelijk terecht bij de schade-inzittendenverzekering.
Bent u aangereden? Dan kunt u uiteraard de tegenpartij aansprakelijk stellen. Bij een achterop aanrijding is in de regel de achteroprijdende auto aansprakelijk voor uw letselschade. Voor fietsers en voetgangers geldt een bijzondere regeling. Bent u als fietser aangereden door een motorvoertuig? Dan krijgt u ten minste 50% van uw schade vergoed, ook als u in het donker reed zonder licht of geen voorrang verleende. Dit geldt ook voor het geval u als voetganger aangereden bent. Is het motorvoertuig aansprakelijk voor de aanrijding in het donker? Dan ontvangt u uiteraard uw volledige letselschade vergoed.
Inschakelen belangenbehartiger bij een aanrijding
Het is verstandig om een belangenbehartiger in te schakelen bij een aanrijding. Deze onderzoekt wie er aansprakelijk is, maakt de aansprakelijkstelling op en dient de letselschade claim in bij de verzekeraar van de tegenpartij. Ook onderhandelt uw belangenbehartiger met de verzekeraar over de hoogte van uw letselschade vergoeding.
Bij Brugman Letselschade Advocaten is de rechtsbijstand van een letselschade advocaat altijd kosteloos voor u. De kosten van rechtsbijstand worden verhaalt op de aansprakelijke partij. Wij brengen u nooit iets in rekening.
Bent u aangereden in het donker en wilt u uw letselschade claimen op de aansprakelijke partij. Neem contact met ons op. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij nemen nog dezelfde dag contact met u op.