Aanbevelingen rekenrente in personenschadezaken
Aanbevelingen rekenrente in personenschadezaken
In letselschadezaken is er veel discussie tussen letselschade advocaten en letselschade juristen enerzijds en verzekeraars anderzijds over de rekenrente. De rekenrente is een aftreksom van de rente die op een letselschadevergoeding kunt krijgen en de inflatie. Jarenlang was deze rekenrente positief, er werd met andere woorden een hoger rendement op de letselschade vergoeding ontvangen dan de hoogte van de inflatie.
Een positieve rekenrente maakt dat een letselschadevergoeding lager uitpakt. Er kan immers met het bedrag dat aan letselschade werd ontvangen geld worden verdiend in de toekomst. De letselschade vergoeding wordt daarom “contant” gemaakt.
Inmiddels is de rente al jarenlang heel laag en inmiddels nihil of zelfs negatief! Toch rekenen letselschadeverzekeraars nog altijd met een positieve rekenrente, ten onrechte! Er is dan ook de afgelopen periode vaak geprocedeerd over de hoogte van de rekenrente waarbij er geen eenduidige lijn te ontdekken is in de rechtspraak. Wel blijkt dat rechters gevoelig zijn voor het argument dat de rekenrente niet meer over de volledige looptijd positief moet worden geacht.
Aanbeveling rekenrente LOVCK
Om een einde te maken aan de doorlopende discussie omtrent de rekenrente in letselschadezaken heeft het LOVCK (Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton) en het LOVCH (Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel Hoven) aanbevelingen opgesteld. Deze kunnen gebruikt worden door rechters die personenschadezaken behandelen. Deze aanbevelingen gelden in alle gerechten, maar zijn niet bindend voor rechters. Er mag dus, zij het slechts in bijzondere gevallen, van worden afgeweken.
De aanbevelingen over de rekenrente zullen periodiek worden geëvalueerd en staan dus niet voor onbeperkte tijd vast. Zeker gezien de ontwikkelingen omtrent de rente van de afgelopen jaren is dit een goed zaak!
rekenrente aanbeveling LOVCK
De rekenrente aanbeveling van het LOVCK houdt het volgende in:
✅ voor de eerste 5 jaar te rekenen vanaf de datum van de berekening geldt dat uitgegaan wordt van de gemiddelde spaarrente op een reguliere spaarrekening. Op dit moment is deze nihil en wordt er dus uitgegaan van een rendement van 0%. Dit kan in de toekomst dus ook een negatieve rente worden, zeker bij hogere letselschadebedragen. Immers, sommige banken hanteren al een negatieve rente bij een spaarsaldo van meer dan €100.000,00. Wat betreft de inflatie wordt bij de aanbeveling voor de eerste 5 jaar van de berekening van toekomstige letselschade uitgegaan van de voorspellingen van de consumentenprijzen van het CPB
✅ Voor de volgende 15 jaar (jaar 5 tot 20) wordt in de aanbeveling uitgegaan van het gemiddelde van de rente op een spaardeposito voor respectievelijk 5 jaar, 10 jaar en 15 jaar. Het percentage inflatie over deze periode bedraagt 2%
✅ Na 20 jaar wordt tot het einde van de looptijd van de berekening uitgegaan van de UFR voor pensioenfondsen, op basis van regelgeving van DNB en voor verzekeraars op basis van
Europese regels. De inflatie blijft vanaf 20 jaar tot het einde van de looptijd 2%
Letselschade verhalen na een ongeval
Lijdt u letselschade door een ongeval en wilt u uw letselschade berekenen? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Wij berekenen de geleden en de toekomstige letselschade voor u. Wilt u advies over letselschade of een letselschadeberekening ontvangen? Neem dan contact met ons op. Onze letselschade advocaten werken landelijk, dus u kunt altijd een beroep op onze expertise doen.
Vul hier uw gegevens in of bel 0800 278 4626 (gratis) voor een vrijblijvende afspraak, voor vragen of het verhalen van uw letselschade.
Mensen lezen ook: