Zorgplicht werkgever
Uw werkgever heeft een zorgplicht. Maar wat houdt de zorgplicht van de werkgever nu eigenlijk in? En wat als uw werkgever zijn zorgplicht schendt? Heeft u dan recht op schadevergoeding en smartengeld en waar heeft u dan recht op? Het zijn zomaar een aantal vragen die onze letselschade advocaten vaak van letselschadeslachtoffers van bedrijfsongelukken krijgen. Hele logische vragen, want een bedrijfsongeval kan voor u grote gevolgen hebben, tot arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Dan is het heel normaal dat u met vragen zit. Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen wij u graag!
Wat houdt de zorgplicht werkgever in
De zorgplicht houdt in dat uw werkgever alles in het werk moet stellen om ervoor te zorgen dat u het werk veilig kunt doen. U denkt dan aan veilige machines en gereedschappen. Maar er is meer. Zo moet de werkgever ook voldoende toezicht houden op uw werkzaamheden. De bedoeling hiervan is dat hij onveilige situaties detecteert en ervoor zorgt dat deze situaties worden verholpen. Daarnaast is het de taak van de werkgever om u instructies te geven, bijvoorbeeld over hoe u met machines om moet gaat en welke veiligheidsvoorschriften er gelden. Hij moet u trainingen en opleidingen aanbieden met als doel dat u veilig uw werk kunt doen. Dat houdt kort maar krachtig de zorgplicht werkgever in.
De zorgplicht van de werkgever reikt ver
De werkgever heeft dus een zorgplicht en deze reikt heel ver, zo blijkt onder andere uit de rechtspraak. Al heel snel wordt aangenomen dat werkgever aansprakelijk is. De werkgever moet namelijk alles in het werk stellen om een ongeval te voorkomen en de rechtspraak in Nederland heeft al heel vaak uitgemaakt dat de zorgplicht van de werkgever ver reikt. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat als u tijdens het werk een ongeval is overkomen, er in principe recht is op een vergoeding van uw letselschade.
Wilt u weten of u recht heeft op een letselschadevergoeding na een bedrijfsongeval? Brugman Letselschade Advocaten voert kosteloos een onderzoek uit naar de zorgplicht van de werkgever. Is de zorgplicht geschonden, dan verhaalt uw letselschade advocaat van ons kantoor kosteloos uw letselschade.
Is de Arbeidsinspecteur van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingeschakeld om het bedrijfsongeval te onderzoeken? Hierin staat ook of de werkgever een of meerdere arbeidsrechtelijke voorwaarden heeft geschonden. Is dit het geval, dan is er vaak sprake van aansprakelijkheid voor de gevolgen van het u overkomen bedrijfsongeval.
Wie moet schending zorgplicht werkgever bewijzen?
In het recht geldt de regel, ‘wie stelt bewijst‘ Dit is bij bedrijfsongevallen echter anders. Niet u, maar uw werkgever dient te bewijzen dat zij haar zorgplicht als werkgever niet heeft geschonden. U wordt als medewerker dus door de wet beschermd. Het enige dat u als letselschadeslachtoffer na een ongeval op het werk hoeft te bewijzen is dat u tijdens het werk een ongeval is overkomen en dat u als gevolg van dit bedrijfsongeval letselschade lijdt. De bewijslast ligt dus niet bij u maar bij de werkgever.
Slaagt de werkgever er niet in om te bewijzen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan, dan moet hij uw letselschade betalen. Dit is alleen anders bij opzet of bewuste roekeloosheid hetgeen in de praktijk bijna nooit voorkomt.
Wie hebben er recht op letselschade en smartengeld
Het is vrij logisch dat indien u als werknemer in loondienst een bedrijfsongeluk overkomen en de werkgever zijn zorgplicht schendt, u recht heeft op een schadevergoeding. In Nederland werken alleen steeds zzp’ers die zich uitlenen aan bedrijven. Daarnaast zijn er ook uitzendkrachten. Deze werken in een bedrijf (de materiële werkgever), maar ontvangen het salaris van het uitzendbureau (de formele werkgever). De vraag is dan wie er aansprakelijk gesteld moet worden bij letselschade. Sinds een aantal jaren beantwoord de wet deze vraag. In artikel 7:658 lid 4 is namelijk bepaald dat een werkgever waar het werk wordt verricht ook aansprakelijk is voor ongevallen van zzp’ers en uitzendkrachten bij een schending van de zorgplicht. Op grond van de wet kunnen uitzendkracht zowel het uitzendbureau als de werkgever waar werkelijk gewerkt wordt aansprakelijk stellen voor letselschade.
Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding en smartengeld na een bedrijfsongeval? Neemt u dan contact met ons op. Wij onderzoeken of er sprake is van een schending van de zorgplicht werkgever. En dit doet uw letselschade advocaat van ons kantoor kosteloos voor u. Is er een schending van de zorgplicht door de werkgever? Dan verhalen wij kosteloos uw letselschade!
Bel voor hulp 0800 278 4626 (gratis) of mail ons. Wij helpen u graag!
Brugman Letselschade Advocaten
Brugman Letselschade Advocaten is in 2009 opgericht door Friso W. Brugman. Toen hij zelf het letselschadeslachtoffer werd is hij rechten gaan studeren om mensen zoals hij te helpen bij het verhalen van letselschade. Dit omdat hij zelf is geholpen door een letselschadebureau. Deze personen hebben veelal niet de kennis om u goed te kunnen bijstaan. Dit heeft Friso Brugman zelf meegemaakt, slechts een klein deel van zijn werkelijke letselschade is vergoed. Kiest u daarom altijd voor een erkende en ervaren letselschade advocaat. Deze vindt u bij Brugman Letselschade Advocaten. Uw letselschade advocaat is altijd lid van de LSA, de beroepsvereniging van letselschade advocaten en heeft geruime ervaring in het verhalen van letselschade bij schending van de zorgplicht werkgever.
Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen wij u graag. Neemt u daarom contact met ons op voor het verhalen van uw letselschade na een ongeval op het werk. Bel 0800 278 4626 (gratis) of mail ons.