Het is zomaar gebeurd, een ongeluk. Als u buiten uw schuld wordt aangereden, wordt gebeten door een hond of u een ongeluk overkomt op het werk, dan kunt u schadevergoeding eisen. Want na een ongeluk is er vaak schade. Maar wat te doen bij letselschade door een ongeluk? Onze letselschade advocaten leggen het u op deze pagina uit.
Bent u gewond geraakt of heeft u klachten aan een ongeluk overgehouden, zoals een beenbreuk, whiplash klachten of hersenletsel en wilt u weten wat te doen bij letselschade? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Wij bieden u gratis rechtsbijstand. Hoe dit kan? Klik op de link en wij leggen het u graag uit.
Wat is letselschade en wat te doen bij letselschade?
Wij spreken van letselschade als u als gevolg van een aanrijding, een bedrijfsongeval of hondenbeet gewond bent geraakt of hieraan klachten heeft overgehouden. De kans is groot dat u door dit ongeluk dan schade lijdt, zoals medische kosten, maar ook loonschade door arbeidsongeschiktheid.
Een vraag die onze advocaten veelvuldig krijgen is wat te doen bij letselschade? Hieronder zal dit nog aan de orde komen. Hier treft u vast een aantal tips over wat te doen bij letselschade:
Bij een aanrijding kan gedacht worden aan een auto botsing, maar ook aan een fiets ongeluk of iemand die als voetganger aangereden wordt. De vraag is dan wie is schuldig bij een aanrijding? Soms is deze vraag gemakkelijk te beantwoorden, zoals de vraag “een aanrijding van achteren, wie is schuldig.” Dit is namelijk in beginsel het achterste voertuig en wel op grond van artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens.
Bent u als voetganger of fietser aangereden? Dan is het antwoord op de vraag wie schuldig is bij een aanrijding wellicht verassend. Dit is namelijk altijd (deels) het motorvoertuig als u als fietser aangereden door een auto bent. In artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet) is namelijk opgenomen dat bij een ongeluk tussen fiets en auto de bestuurder van de auto altijd voor ten minste 50% schuldig en dus aansprakelijk is voor uw letselschade.
Wilt u weten wat te doen bij een aanrijding? Neem dan contact met onze schade letsel advocaten op. Wij helpen u graag en altijd volledig kosteloos.
Wat te doen bij een bedrijfsongeval?
Een gebrekkige machine, een val van een ladder of een heftruck ongeluk omdat u wordt aangereden door een collega. Het zijn slechts enkele voorbeelden van een bedrijfsongeval. Maar wat nu te doen bij een bedrijfsongeval?
Als u een arbeidsongeval is overkomen, rust de volgende bewijslast op u:
dat u onder werktijd een ongeluk is overkomen
dat u aan dit bedrijfsongeval letsel en schade heeft opgelopen
Slaagt u in het voorgaande en dat is vaak snel het geval, dan dient de werkgever te bewijzen dat hij aan de zorgplicht als werkgever heeft voldaan. Dit houdt in dat hij aannemelijk maakt dat hem geen enkel verwijt getroffen kan worden. Bij slechts onderhouden gereedschap of letsel door een machine slaagt de werkgever zeker niet aan in zorgplicht. Uit de rechtspraak blijkt ook dat er meestal sprake is van aansprakelijkheid van de werkgever. Juridisch spreken wij dan over werkgeversaansprakelijkheid.
Om aan uw bewijslast te voldoen adviseren onze letselschade specialisten u om altijd melding te maken van een bedrijfsongeval bij uw leidinggevenden en om getuigen te vragen een getuigenverklaring af te leggen.
Een hondenbeet, wat te doen?
Bent u gebeten door een hond en wilt u weten wat te doen bij een hondenbeet? Het belangrijkste is om zo snel mogelijk langs een arts te gaan. Een hondenbeet kan namelijk tot een infectie leiden en dan kan een tetanus prik noodzakelijk zijn.
Voor het verhalen van letselschade na een hondenbeet is het belangrijk dat u weet welke hond u gebeten heeft en wie de hondenbezitter is. In artikel 6:179 BW is namelijk opgenomen dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de schade die het dier toebrengt aan zaken en personen. Om te bewijzen dat u gebeten bent door een specifieke hond is het belangrijk dat er getuigen zijn van de hondenbeet.
Schadevergoeding letselschade
Een schadevergoeding letselschade bestaat uit veel soorten schadeposten. Bij schadevergoeding in het geval van letselschade wordt een onderscheid gemaakt tussen materiële schadeposten en immateriële schadeposten. Wij spreken in het laatste geval ook wel van smartengeld. U leest hier alles over een smartengeldvergoeding.
Naast smartengeld maken onder andere de volgende letselschade bedragen deel uit van uw schadevergoeding:
Wilt weten wat te doen bij letselschade, wilt u uw letselschade berekenen laten of dat wij uw schadevergoeding claimen? Onze advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade! Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en een van onze letselschade experts neemt direct contact met u op.