Hoe stel je iemand aansprakelijk?
U wilt iemand aansprakelijk stellen voor materiële schade na een aanrijding. Daarnaast wilt u ook een smartengeldvergoeding voor de pijn die u door het ongeluk lijdt. Dat is heel normaal, u maakt immers koten en lijdt schade. Maar hoe stel je iemand aansprakelijk? Dit gebeurt door middel van een aansprakelijkstelling. Hierin staan onder andere:
- uw naam en contactgegevens
- de gegevens van de persoon die u aansprakelijk wilt stellen
- waarom u iemand aansprakelijk stelt
- welke kosten u maakt en de schade die u lijdt
- een stuiting van de verjaringstermijn.
Kunt u iemand aansprakelijk stellen voor schade, dan kunt u dit ook overlaten aan een letselschade advocaat. U weet dan zeker dat de juiste stappen genomen worden. Daarnaast zorgt een letselschade specialist direct voor een letselschade voorschot en voert hij voor u de discussies en onderhandelingen met de letselschade jurist van de verzekeraar.
Wilt u de gratis hulp van een letselschade advocaat in Tuitjenhorn? Neem dan contact met ons op. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan direct contact met u op.
Wie is aansprakelijk bij schade?
De aansprakelijkheidsbrief stuurt u aansprakelijke partij. Maar wie is er aansprakelijk bij schade, bijvoorbeeld bij een auto ongeluk of als u als fietser aangereden bent door een auto. En hoe zit dit met een bedrijfsongeval of als u letsel oploopt door een fout van een collega?
Wilt u iemand aansprakelijk stellen voor een aanrijding van achteren dan is het belangrijk om te weten dat ieder motorvoertuig in Nederland verplicht verzekerd is. Deze verzekeringsplicht staat in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen, afgekort de WAM. Op basis hiervan is de autoverzekering direct aansprakelijk bij schade.
Botsing fiets en auto, wie is aansprakelijk?
Extra kwetsbaar in het verkeer zijn fietsers en voetgangers. Er is met name sprake van ernstig letsel als een voetganger of fietser aangereden door een auto wordt. In artikel 185 wvw is daarom een beschermingsclausule voor deze groep verkeersdeelnemers opgenomen. Deze houdt het volgend in:
- is de autobestuurder schuldig aan het ongeval? Dan ontvangt de zwakke verkeersdeelnemer 100% van de schade na een aanrijding vergoed
- bij eigen schuld van de fietsbestuurder of voetganger is dit 50%
- kinderen tot 14 jaar ontvangen altijd een volledige schadevergoeding
Wilt u iemand aansprakelijk stellen voor schade? Uw letselschade advocaat in Tuitjenhorn helpt u graag en altijd volledig kosteloos.
Werkgever aansprakelijk voor schade werknemer
Een ongeluk op het werk kan zo maar gebeuren. Een val van een trap, een ongeluk met een hoogwerker of een heftruck ongeluk omdat u door een collega aangereden wordt. In de wet is opgenomen dat de werkgever aansprakelijk voor schade van zijn werknemer is. Dit is alleen anders als de werkgever kan bewijzen dat bij aan de zorgplicht van een werkgever voldaan heeft. Dit komt in de praktijk weinig voor.
Aansprakelijkheid van de werkgever voor schade van de werknemer vinden wij in artikel 7: 658 van het Burgerlijk Wetboek.
Is de werkgever aansprakelijk voor schade van zijn werknemer? Er is dan sprake van werkgeversaansprakelijkheid. Hiervan is ook sprake bij een verkeersongeluk onder werktijd en als een collega een fout maakt. Een werkgever is namelijk ook aansprakelijk voor schade veroorzaakt door een werknemer.
Contact met uw letselschade advocaat in Tuitjenhorn
Lijdt u schade als gevolg van een ongeluk in het verkeer, een arbeidsongeval of een hondenbeet? Of wilt u de gemeente aansprakelijk stellen voor een gebrekkig wegdek of een gat in de wet? Neem dan contact met uw letselschade advocaat in Tuitjenhorn op. Wij helpen u graag bij het indienen van een letselschade claim en altijd 100% gratis.