Arbeidsongeval: aansprakelijkheid werkgever
Arbeidsongeval: aansprakelijkheid werkgever
Het Openbaar Ministerie heeft een aannemersbedrijf uit Alphen aan den Rijn een boete opgelegd voor een dodelijke arbeidsongeval. Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie en het OM was er bij het dodelijke arbeidsongeval sprake van aansprakelijkheid van de werkgever. Het aannemersbedrijf heeft naast de boete ook de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer een schadevergoeding betaald.
Dodelijk arbeidsongeval, aansprakelijkheid werkgever voor letselschade
Het dodelijke arbeidsongeval waarvoor de werkgever aansprakelijk is vond plaats op 19 juni 2019. De letselschadezaak is pas recentelijk door het OM afgerond. Of de civielrechtelijke letselschadezaak al is afgerond is niet bekend. Wel betaalde de werkgever of diens letselschade verzekeraar blijkbaar de overlijdensschade en affectieschade van de nabestaanden.
Bij het dodelijke arbeidsongeval ging het om een pas 27 jarige medewerker van de onderneming. De medewerker was op voornoemde datum werkzaamheden aan het verrichten aan de Middel Broekweg in Naaldwijk. Hij diende hierbij op een middengeleider (verhoging tussen 2 weghelften van een weg) onkruid te bestrijden. Hierbij werd de 27 jarige medewerker aangereden door een passerende auto waarbij hij aan zijn verwondingen overleed.
Onvoldoende veiligheidsmaatregelen bij arbeidsongeval lijden tot aansprakelijkheid werkgever
Op grond van de wet is een automobilist altijd voor ten minste 50% aansprakelijk voor letselschade en overlijdensschade als een voetganger aangereden wordt. Dit volgt uit artikel 185 wvw. Nabestaanden hebben recht op overlijdensschade en affectieschade. Naast verkeersaansprakelijkheid kunt u ook een werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade en overlijdensschade. Dat is hier het geval. Voor het arbeidsongeval wat er aansprakelijkheid van de werkgever. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd.
Het aannemersbedrijf uit Alphen aan den Rijn werd door de arbeidsinspecteur van de Nederlandse Arbeidsinspectie verweten dat het onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen had. Hierdoor ontstond er een onveilige werkomgeving. Weliswaar droeg de overleden medewerker een veiligheidshesje, volgens de Arbeidsinspectie waren noodzakelijke veiligheidsmaatregelen niet of ten minste onvoldoende getroffen. Genoemd werden onder andere een rijdende afzetting.
Op grond van het boeterapport van de Nederlandse Arbeidsinspectie is het Openbaar Ministerie tot de conclusie gekomen dat de onderneming uit Alphen aan den Rijn de Arbeidsomstandigheden wet heeft overtreden.
Genomen verbeteringen
Het betrokken bedrijf heeft als gevolg van het bedrijfsongeval de nodige maatregelen getrokken:
- Het bedrijf is nu gecertificeerd op trede 3 van de veiligheidsladder en
- voert inmiddels doorlopend verbeteringen door om een bedrijfsongeval in de toekomst te voorkomen.
Brugman Letselschade Advocaten
Brugman Letselschade Advocaten is een landelijk werkend advocatenkantoor. Wij houden ons enkel bezig met het verhalen van letselschade voor slachtoffers van een auto ongeluk, fietsongeluk, bedrijfsongeval, hondenbeet of gebrekkig wegdek. Dit doen wij inmiddels meer dan 15 jaar!
Het kantoor is te vinden door heel Nederland en telt meerdere LSA advocaten en een NIVRE expert. Onze visie is hoogwaardige juridische diensten te verlenen aan slachtoffers. Daarom doen wij er alles aan om de kennis en kunde van onze medewerkers te vergroten. Dit doen wij onder andere door interne en externe opleidingen, intervisie en het bevorderen van lidmaatschappen van de LSA en het NIVRE.
Lees hier meer reviews van onze letselschade advocaten!
Werkgeversaansprakelijkheid
In deze trieste overlijdensschade zaak is er niet alleen sprake van een boete, maar ook van werkgeversaansprakelijkheid. Uit het boeterapport van de Arbeidsinspectie blijkt namelijk dat er sprake is van een overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet en daarmee met de zorgplicht van artikel 7:658 BW.
De vraag is wat nu precies onder de zorgplicht van de werkgever valt. Dit is te vinden in artikel 7:658 BW. uit het eerste lid van dit wetsartikel kan worden geconcludeerd dat een werkgever de volgende zorgplicht heeft:
- U dient als medewerker uw werk veilig te kunnen verrichten
- Machines en gereedschap moeten veilig gebruikt kunnen worden
- De werkgever dient schriftelijke veiligheidsvoorschriften te geven in uw eigen taal
- Er dient voldoende toezicht te zijn op de werkzaamheden die u voor de werkgever uitvoert.
Wordt niet aan deze voorwaarden voldaan, dan is de werkgever aansprakelijk voor uw letselschade. In het geval van een dodelijk bedrijfsongeluk kunnen de nabestaanden overlijdensschade claimen. Deze overlijdensschade kan bestaan uit gemiste inkomsten van de overledene, kosten van de uitvaart, shockschade en affectieschade.
Niet alleen bij een schending van de zorgplicht is de werkgever aansprakelijke voor letselschade of overlijdensschade. Een werkgever is namelijk ook aansprakelijk voor schade veroorzaakt door een medewerker. Bijvoorbeeld omdat een medewerker een ladder niet goed vasthoudt waardoor een collega valt.
Tenslotte is op basis van het goed werkgeverschap de werkgever gehouden haar medewerkers te verzekeren tegen schade als gevolg van een verkeersongeluk onder werktijd.
Zij dient hiervoor een WEGAM of WEGAS verzekering af te sluiten. Doet zij dit niet, dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor de opgelopen letselschade of overlijdensschade.
Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat
Het verhalen van letselschade na een ongeluk op het werk is ingewikkeld. In Nederland kunt u echter kosteloos een letselschade advocaat inschakelen voor het claimen van letselschade. Bij Brugman Letselschade vindt u de beste letselschade advocaten die er zijn. Want een aantal van onze letselschade advocaten is lid van de LSA, de beroepsvereniging van letselschade advocaten. Voor u de garantie dat u bijgestaan wordt door de beste letselschade advocaat die u in Nederland kunt vinden.
Onze keurmerken
Brugman Letselschade advocaten is aangesloten bij diverse keurmerken. Het bewijs dat u bij ons te maken heeft met een betrouwbare en de deskundige belangenbehartigers!
Wilt u uw letselschade verhalen op de aansprakelijke persoon of diens letselschade verzekering? Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam helpt u graag en altijd 100% kosteloos bij het verhalen van uw letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in!
Wist u dat u ons team van letselschade advocaten ook in de avond en in het weekend kunt bereiken? Telefonisch tot 22.00 uur en 24 uur per dag via whatsapp of mail.
Mensen lezen ook: