Werkgevers bieden onvoldoende bescherming tegen gevaarlijke stoffen
Werkgevers bieden onvoldoende bescherming tegen gevaarlijke stoffen
Een alarmerend bericht van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Werknemers die werken met gevaarlijke stoffen worden namelijk volgens de arbeidsinspectie onvoldoende beschermd tegen het gevaar van deze stoffen. Dit kan leiden gezondheidsklachten en dus letsel. Dit met alle schadelijke gevolgen van dien.
Te weinig preventieve maatregelen bij gevaarlijke stoffen
Uit het rapport van de Arbeidsinspectie, dat enkele weken geleden verscheen, blijkt met name dat werkgevers onvoldoende preventieve maatregelen treffen tegen de blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Het gaat dan om relatief eenvoudige maatregelen als:
- afgescheiden ruimtes voor eten, drinken en omkleden
- deksels op vaten plaatsen om directe blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen
- verpakkingen die blootstelling aan gevaarlijke stoffen voorkomen
- zorgen voor leidingen zonder lekkages
- opslag van gevaarlijke stoffen op daartoe geschikte plaatsen
Uit het rapport van de Nederlandse Arbeidsinspectie blijkt dat uit controles die bij bedrijven uitgevoerd werden, er onvoldoende kennis is over gevaarlijke stoffen en de gezondheidsrisico’s die deze gevaarlijke stoffen met zich meebrengen. Het gaat dan niet alleen om gevaren op de korte termijn, maar juist ook op gezondheidsrisico’s voor de lange termijn.
Ieder jaar overlijden er mensen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen
Volgens de Arbeidsinspectie overlijden er jaarlijks 4100 mensen aan een beroepsziekte. Bijna 3000 van deze werknemers overlijden daarbij door de blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Daarnaast worden er jaarlijks 14.000 beroepsziekten door stoffen vastgesteld.
Wat te doen bij letsel als gevolg van werkgeversaansprakelijkheid?
Op werkgevers rust een bijzondere zorgplicht. Schending van deze zorgplicht brengt werkgeversaansprakelijkheid met zich mee. Deze schending van de zorgplicht kan bijvoorbeeld bestaan uit het treffen van onvoldoende maatregelen waardoor er gezondheidsschade ontstaat. De werkgever is dan onder omstandigheden aansprakelijk voor de door u geleden letselschade. Een letselschade advocaat kan u ondersteunen bij het claimen van deze letselschade.
Brugman Letselschade Advocaten
Brugman Letselschade Advocaten is een landelijk werkend advocatenkantoor. Wij houden ons enkel bezig met het verhalen van letselschade voor slachtoffers van een auto ongeluk, fietsongeluk, bedrijfsongeval, hondenbeet of gebrekkig wegdek. Dit doen wij inmiddels meer dan 15 jaar!
Het kantoor is te vinden door heel Nederland en telt meerdere LSA advocaten en een NIVRE expert. Onze visie is hoogwaardige juridische diensten te verlenen aan slachtoffers. Daarom doen wij er alles aan om de kennis en kunde van onze medewerkers te vergroten. Dit doen wij onder andere door interne en externe opleidingen, intervisie en het bevorderen van lidmaatschappen van de LSA en het NIVRE.
Lees hier meer reviews van onze letselschade advocaten!
Welke schadeposten komen voor vergoeding in aanmerking bij werkgeversaansprakelijkheid?
Op de werkgever rust dus een zorgplicht. Deze houdt onder andere in dat de werkgever:
- ervoor zorgt dat u veilig uw werk kunt doen. Zo dienen er dus maatregelen getroffen te worden ter voorkoming van blootstelling aan gevaarlijke stoffen
- voldoende en schriftelijke veiligheidsvoorschriften geeft. Dit houdt onder andere in dat u als medewerker weet hoe u met gevaarlijke stoffen om dient te gaan
- toezicht houdt op de werkzaamheden. Dus ook in de gaten houdt dat er veilig gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen
Voldoet de werkgever niet aan deze vereisten die onder de zorgplicht vallen, dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. U kunt dan de werkgever aansprakelijk stellen voor de door u geleden en nog te lijden schade. Een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade helpt u hier kosteloos bij.
Onder letselschade valt ten eerste de inkomensschade die u lijdt, inclusief eventuele pensioenschade. Want wordt u blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, dan kan dit arbeidsongeschiktheid met zich meebrengen. Daarnaast komen alle gemaakte kosten voor vergoeding door de werkgever in aanmerking. Denk hierbij aan medische kosten, kosten gemaakt in het ziekenhuis en kosten die u maakt omdat u het onderhoud van uw huis en tuin niet langer kunt verrichten.
Tenslotte is er bij een bedrijfsongeval ook altijd recht op een smartengeldvergoeding. Dit is een vergoeding voor het leed dat u is aangedaan doordat u blootgesteld bent aan gevaarlijke stoffen.
Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat
Het verhalen van letselschade is niet eenvoudig. Gelukkig kunt u in Nederland kosteloos een letselschade advocaat inschakelen voor het verhalen van uw letselschade. Bij Brugman Letselschade vindt u de beste letselschade advocaten die er zijn. Want een aantal van onze letselschade advocaten is lid van de LSA, de beroepsvereniging van letselschade advocaten. Voor u de garantie dat u bijgestaan wordt door de beste letselschade advocaat die u in Nederland kunt vinden.
Onze keurmerken
Brugman Letselschade advocaten is aangesloten bij diverse keurmerken. Het bewijs dat u bij ons te maken heeft met een betrouwbare en de deskundige belangenbehartigers!
Wilt u uw letselschade verhalen op de aansprakelijke persoon of diens letselschade verzekering? Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam helpt u graag en altijd 100% kosteloos bij het verhalen van uw letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in!
Wist u dat u ons team van letselschade advocaten ook in de avond en in het weekend kunt bereiken? Telefonisch tot 22.00 uur en 24 uur per dag via whatsapp of mail.
Mensen lezen ook: