Letselschade formulier invullen na ongeval
Een letselschade formulier is een formulier dat u invult na een ongeluk. Voorbeelden van een letselschade formulier zijn:
- een schade aanrijdingsformulier
- een formulier melding bedrijfsongeval
In beide gevallen heeft het letselschade formulier dezelfde functie, het melden van een ongeluk met letsel en schade tot gevolg. Maar om in aanmerking te kunnen komen voor een letselschade formulier is meer nodig dan het invullen van een letselschade formulier alleen. Op deze pagina leest u alles over het verhalen van letselschade na een auto ongeluk, fietsongeluk of bedrijfsongeval.
Letselschade formulier invullen na een aanrijding
Een letselschade formulier dat ingevuld wordt bij een aanrijding, is beter bekend als een schadeformulier. Het is belangrijk om na een auto ongeluk, maar ook als u als fietser aangereden bent, dit letselschade formulier in te vullen:
- op een schade aanrijdingsformulier kunt u de toedracht van de aanrijding kwijt
- de schuldvraag wordt op dit letselschade formulier duidelijk
- de toedracht van het fietsongeluk, auto ongeluk of scooter ongeluk kan getekend worden
- u kunt het letsel invullen, maar ook de schadeposten
- een ondertekend schade aanrijdingsformulier is bindend tussen partijen
Vul het letselschade formulier ook in na een fietsongeluk
Vaak wordt gedacht dat een schadeformulier alleen ingevuld hoeft te worden bij een kettingbotsing, kop-staartbotsing of ander ongeluk tussen motorvoertuigen. Bent u echter als fietser of voetganger aangereden, ook dan is invullen van dit letselschade formulier van groot belang. Het biedt namelijk inzicht in de toedracht en daarmee ook de schuldvraag van het ongeluk. Of het nu om een auto botsing of een fietsongeluk gaat.
Wist u overigens dat als u als fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig bent, u altijd recht op een letselschade vergoeding heeft? Dit is geregeld in de wet en wel in artikel 185 Wegenverkeerswet. Op basis van deze wettelijke regeling is er recht op een volledige schadevergoeding als de tegenpartij schuldig is aan de aanrijding. Maar rijdt u als fietser door rood of heeft u geen voorrang, dan wordt toch ten minste 50% van de letselschade vergoed. Bij toepassing van de billijkheidscorrectie kan dit zelfs 100% zijn! Bij kinderen tot 14 jaar wordt de letselschade altijd voor 100% vergoed bij een verkeersongeluk tussen een kind en een motorvoertuig.
Letselschade formulier invullen na een bedrijfsongeval
Niet alleen na een verkeersongeluk kan er een letselschadeformulier ingevuld worden. In het geval van een bedrijfsongeval is het van belang ook een letselschade formulier in te vullen. Een meldingsformulier voor een bedrijfsongeval is er bij veel bedrijven. Een voorbeeld van het formulier van het RIVM treft u hier aan! Op dit letselschade formulier kunt u belangrijke informatie kwijt, zoals:
- de toedracht van het bedrijfsongeval
- het letsel dat u aan het arbeidsongeval over heeft gehouden
- de schade die door het ongeluk op het werk lijdt
Aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval
Het invullen van het letselschade formulier bij een bedrijfsongeval betekent niet automatisch dat de werkgever aansprakelijk is. Dit is wel het geval als de werkgever haar zorgplicht geschonden heeft. Deze zorgplicht van de werkgever houdt in dat de werkgever alles in het werk stelt om een bedrijfsongeval te voorkomen. Dit betekent onder andere dat de werkgever zorgt dat:
- machines veilig gebruikt kunnen worden
- er voldoende schriftelijke veiligheidsvoorschriften gegeven zijn
- het toezicht op de werkzaamheden in orde is
Voldoet de werkgever niet aan deze vereisten? Dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid en kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade. Alle schade, zowel de materiële schade als het smartengeld komen dan voor vergoeding in aanmerking.
Gratis juridische hulp bij letselschade
Wist u dat een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor u gratis kan helpen bij het verhalen van letselschade? De kosten verhalen wij namelijk op de aansprakelijke partij of diens letselschadeverzekeraar. U betaalt uw letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten dus niet!
Wilt u ook gratis juridische hulp bij letselschade? Neem dan contact op met ons team van specialisten. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.
Wat vinden anderen van onze slachtofferhulp?
Uiteraard gaat u niet zomaar met een letselschade advocaat in zee maar wilt u weten wat anderen over uw letselschade advocaat zeggen. Hieronder vindt u een aantal recente reviews over ons kantoor.