Slachtofferhulp na een auto ongeluk
Bent u betrokken geraakt bij een auto ongeluk? Dan is de kans groot dat u in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Was u bestuurder van de auto en bent u bij de auto botsing gewond geraakt? U heeft dan recht op schadevergoeding in de volgende gevallen:
- u bent aangereden door een andere bestuurder
- er is sprake van een eenzijdig auto ongeluk of er is sprake van eigen schuld en u heeft een svi verzekering
In beide gevallen heeft u recht op onze gratis slachtofferhulp.
Wist u dat passagiers altijd recht op schadevergoeding hebben? Dit op grond van de ‘Schuldloze derde regeling.’ In deze regeling is opgenomen dan een passagier zijn of haar letselschade claim kan indienen bij de auto waarin zij meereden. De schuldvraag doet niet ter zake, dus ook als de bestuurder van de auto waarin u meereed schuld heeft kunt u een letselschadevergoeding claimen.
Wat voor een auto ongeluk geldt, is ook van toepassing voor een scooter ongeluk of vrachtwagen ongeluk. Is het auto ongeluk u onder werktijd overkomen? Iedere werkgever is verplicht verzekerd tegen schade als gevolg van een verkeersongeluk onder werktijd. Dit wordt een WEGAM of WEGAS verzekering genoemd. Bent u dus bezorger, taxichauffeur in loondienst of vertegenwoordiger, dan krijgt u gegarandeerd uw letselschade vergoed op grond van deze werknemersverzekering, wat u ook is overkomen.
Wilt u weten welke letselschade bedragen vergoed worden? U leest het verderop op deze pagina.
Als fietser aangereden
U bent als fietser aangereden door een auto, scooter of ander motorvoertuig. Heeft u hieraan letselschade overgehouden, dan kunt u deze letselschade claimen op de verzekering van het motorvoertuig. De toedracht maakt alleen uit voor het percentage van de schade die vergoed wordt. U heeft bij een fietsongeluk dus recht op een letselschade vergoeding, wat de toedracht ook is. Dus ook bij eigen schuld kunt u letselschade verhalen.
Het is logisch dat u letselschade claimen kunt als u door toedoen van een ander aangereden op de fiets wordt. Maar dus ook als u door rood licht rijdt op de fiets of geen voorrang verleent, kunt u aanspraak op schadevergoeding maken. De enige voorwaarde is dat u aangereden door een auto of ander motorvoertuig bent.
Deze bijzondere regeling voor zogenaamde kwetsbare verkeersdeelnemers is opgenomen in artikel 185 WVW. Deze regeling luidt als volgt:
- de tegenpartij is schuldig aan een aanrijding > alle letselschade wordt vergoed
- er is schuld aan de zijde van de fietser > ten minste 50% van de letselschade wordt vergoed
- in het geval van kinderen tot 14 jaar wordt de volledige letselschade vergoed.
Deze regeling geldt voor als u als fietser aangereden of als voetganger aangereden bent.
Wilt u weten waar u recht op heeft na een fietsongeluk en gratis slachtofferhulp krijgen van ons team van letselschade specialisten? Neem dan contact op met een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.
Wie is uw letselschade advocaat?
Bij ons advocatenkantoor werken momenteel 10 letselschade advocaten en 15 letselschade juristen, ondersteund door meerdere juridisch medewerkers. Er zijn ook 3 LSA advocaten aan ons kantoor verbonden en een Nivré expert. LSA advocaat in een titel voor letselschade advocaten met meer dan 5 ervaring in het verhalen van letselschade na een auto ongeluk, fietsongeluk of bedrijfsongeval.