Behandeling CFX kliniek bij hersenletsel
CFX behandeling bij hersenletsel
Het kan iedereen overkomen, een ongeluk met hersenletsel tot gevolg. Bijvoorbeeld doordat u op uw hoofd terecht komt bij een fietsongeluk of met het hooft tegen het stuur aankomt bij een achterop aanrijding. Maar ook door een val van een ladder op het werk kan hersenletsel ontstaan.
Er zijn diverse behandelingen voor niet aangeboren hersenletsel. Steeds vaker wordt melding gemaakt van een CFX behandeling. Deze behandeling komt oorspronkelijk uit Utah. Er zijn echter steeds meer zorgverleners in Nederland die een dergelijke CFX behandeling aanbieden. Maar wat is een CFX behandeling nu eigenlijk en wat zijn de resultaten hiervan? Vergoed de zorgverzekeraar de CFX behandeling of kan uw letselschade advocaat de kosten hiervan verhalen op de schadeverzekering van de aansprakelijke persoon?
Wat is een CFX behandeling?
Een CFX behandeling, afkorting voor Cognitive FX, is een behandeling die haar oorsprong vindt in het Amerikaanse Utah. Het is een behandeling gericht op het verminderen van klachten die passen bij niet aangeboren hersenletsel (NAH). Want een NAH kan voor ernstige klachten en beperkingen geven, zoals chronische vermoeidheid, moeite met prikkels en hoofdpijnklachten. Deze NAH klachten beperken slachtoffer flink in het dagelijks leven.
Er zijn diverse behandelingen voor NAH, maar de perfecte behandeling ontbreekt. Nu is er sinds een aantal jaren dus de CFX behandeling in Utah. Inmiddels is deze behandeling overgewaaid naar Nederland. Zo is er het Amsterdam Brain Center die de behandeling toepast en in het UMCG onderzoeken artsen of de CFX behandeling ook daadwerkelijk het ei van Columbus is. Maar wat houdt deze CFX behandeling nu precies in?
De CFX behandeling is een intensieve behandeling van niet aangeboren hersenletsel van circa een week. De behandeling begint standaard met het maken van een zogenaamde “functionele MRI”. Tijdens deze MRI moet de behandelde persoon allerlei opdrachten uitvoeren. De scanner geeft op deze manier inzicht in de activiteiten van de verschillende hersengebieden.
Na de MRI vindt er een intensieve behandeling plaats van een fysiotherapeut en worden er geheugentaken en oogvolg oefeningen uitgevoerd. Daarnaast is er psychologische ondersteuning en worden er leefstijladviezen gegeven.
Is de behandeling afgerond, dan gaat u nogmaals onder de scan om te meten of er een verandering is ontstaan in de hersenfuncties.
Is de CFX behandeling bewezen?
Veel mensen putten hoop uit de CFX behandeling uit Utah. Maar is deze behandeling nu ook echt zo doeltreffend als gesteld wordt? In het UMCG heeft men er onderzoek naar gedaan. Het resultaat: er is geen bewijs gevonden dat de CFX behandeling ook daadwerkelijke zorgt voor minder klachten bij niet aangeboren hersenletsel. Maar betekent dit dan ook dat wij deze behandeling niet meer moeten uitvoeren?
Drie jaar geleden waren er al ruim 81.000 mensen bekend met NAH klachten. Onderzoek en behandeling is dan ook van groot belang. Zeker nu hersenletsel voor ernstige klachten en beperkingen kan zorgen. De mensen met hersenletsel zijn ook relatief jong, 82% van deze personen is jonger dan 80 jaar.
De onderzoekers van het UMCG volgde voor het onderzoek 64 mensen met hersenletsel die de CFX behandeling in Utah ondergingen. Deze groep personen vulde vragenlijsten in over hoe zij zich voor en na de behandeling voelde en voerde ook allerlei test uit, zowel vóór als na de behandeling. Hersenscans werden door de onderzoekers onderzocht en er was overleg met de bedenkers van de CFX behandeling en experts op het gebied van hersenletsel.
Wat opvalt is dat enerzijds niet bewezen is dat de CFX behandeling daadwerkelijk zorgt voor een vermindering van klachten, maar anderzijds 69% van de onderzochte groep mensen wel aangaf minder klachten te ervaren na de CFX behandeling. Er lijkt dus wel baat te zijn bij de behandeling.
Wie vergoed de kosten van een CFX behandeling?
Bezien wij het feit dat 69% van de behandelde personen aangeeft minder klachten te aanvaarden, dan zou je zeggen dat de kosten voor een CFX behandeling voor vergoeding vanuit de zorgverzekering vergoed zou moeten worden. Helaas is niks minder waar. Alle aan het onderzoek deelnemende personen betaalde de kosten voor de CFX behandeling volledig zelf. Nederlandse zorgverzekeringen betalen de behandeling niet.
De kosten van een CFX behandeling bedragen tussen de € 10.000,00 en € 15.000,00. Daar komen de reiskosten naar Utah dan nog bij. Voor een grote groep letselschadeslachtoffers met niet aangeboren hersenletsel is deze behandeling dan ook financieel onhaalbaar. Maar als er een letselschadeverzekeraar in beeld is, dient deze de kosten dan niet te voldoen?
Op grond van de wet dient een slachtoffer van een verkeersongeluk of bedrijfsongeval zoveel mogelijk teruggebracht te worden in de situatie zonder ongeval. Dit betekent dat in beginsel ook de kosten van een behandelingen voor vergoeding in aanmerking komen. Maar in de praktijk weigeren letselschadeverzekeringen de kosten voor een CFX behandeling te vergoeden. Hoe komt dit?
Zoals hiervoor al aangegeven is het effect van een CFX behandeling in de zorg nog niet bewezen. Ondanks dat 69% van de ondervraagden aangeeft baat te hebben bij de behandeling. Medisch adviseurs van schadeverzekeringen stellen zich daarom op het standpunt dat de CFX behandeling niet bijdraagt aan herstel en geven een negatief advies op de aanvraag van de behandeling.
Er is nog niet over geprocedeerd, bijvoorbeeld in een deelgeschilprocedure, maar wij zijn benieuwd hoe een rechter omgaat met een verzoek om de verzekeraar te dwingen een CFX behandeling te vergoeden.
Lees hier meer reviews van onze letselschade advocaten!
Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat
Lijdt u schade als gevolg van hersenletsel? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Wij verhalen alle schade en maken ons altijd hard voor een vergoeding van een CFX behandeling door de schadeverzekering.
Wilt u hulp van een deskundige letselschade advocaat bij u in de buurt? Al meer dan 3.000 verkeersslachtoffers en slachtoffers van een bedrijfsongeval gingen u voor. Met meer dan 15 afspraaklocaties door heel Nederland zijn wij ook altijd bij u in de buurt. U krijgt altijd een gespecialiseerde letselschade advocaat toegewezen die bij u thuiskomt voor een persoonlijke intake en die u gedurende het gehele letselschade traject bijstaat.
Bel voor gratis juridische hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. NIEUW: u kunt ons nu ook een bericht sturen via whatsapp, 7 dagen in de week van 7.00 uur tot 23.00 uur! U ontvangt dan direct een letselschade advies van een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor.
Brugman Letselschade Advocaten
Ons team van letselschade advocaten