Letselschade door onveilige situaties op de bouw
Toename onveilige situaties op de bouw lijdt tot letselschade!
We hebben allemaal het verschrikkelijke bedrijfsongeval in Lochem meegekregen. Bij dit dodelijke bedrijfsongeval kwamen 2 medewerkers om het leven en raakte daarnaast mensen gewond. Maar hoe komt het nu dat een dergelijke ongeluk in de bouw kan gebeuren? Hoe kunnen deze bedrijfsongevallen voorkomen worden en wie is aansprakelijk voor de letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval? Deze vragen zijn onderwerp van deze blog.
Het bouwongeluk in Lochem
Afgelopen week vond er een verschrikkelijk bouwongeluk in Lochem plaats. Bij de plaats Lochem wordt momenteel een rondweg aangelegd waarbij er 2 nieuwe bruggen over het kanaal komen. Bouwbedrijf BAM zou deze bouwwerkzaamheden in Lochem uitvoeren. Bij het hijsen van de bogen van de brug ging het helemaal fout. Omstanders hoorde iets knappen toen de boog in de lucht hing en hoorde een enorm kabaal. Het bleek dat een van de gehesen bogen heen en weer zwaaide en uiteindelijke naar beneden viel.
Hoe het ongeval precies heeft kunnen gebeuren is onbekend en zal verder onderzocht moeten worden. Onze gedachten gaan vooral uit naar de nabestaanden van de overleden medewerkers en de bouwers die bij het ongeluk gewond zijn geraakt.
Het bouwongeluk in Lochem is helaas geen uitzondering
Helaas gebeuren er de laatste tijd veel meer ongelukken in de bouw. Ons advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade merkt dit ook. Er komen steeds meer verzoeken bij ons binnen voor het verhalen van letselschade als gevolg van een bouwongeval. Hoe komt dit?
In een interview met nu.nl vertelt FNV bestuurder Hans Crombeen dat er op bouwplaatsen steeds vaker met onderaannemers wordt gewerkt en dat het daarbij wel om meer dan 15 lagen gaat! De grote bouwbedrijven geven weliswaar veiligheidsinstructies, bij veel onderaannemers zou dit niet het geval zijn. Dit terwijl dit wel 1 van de vereisten uit de wet is en onderdeel is van de zorgplicht van werkgevers. Op grond van de wet (artikel 7:658 BW) dient een werkgever namelijk voldoende en zelfs schriftelijke veiligheidsinstructies te geven en dient er voldoende toezicht op de werkzaamheden te zijn.
Volgens Crombeen van de FNV klagen kraanmachinisten als jaren over onveilige situatie op de bouw. Vooral met betrekking tot de medewerker die op de grond de instructies voor de kraanmachinist moet geven. De communicatie maar ook de opleiding van deze personen zou onvoldoende zijn. Het probleem daarbij is dat er geen certificeringsplicht is voor de personen die de instructies geven aan de kraanmachinisten. Iedereen mag dit doen en er is dus geen diploma voor nodig.
Wie is er aansprakelijk voor een bouwongeval?
Uit het voorgaande blijkt dat het vaak mis gaat op de bouw als gevolg van miscommunicatie en het gebrek aan opleiding. De vraag is dan wie er nu aansprakelijk is bij letselschade op de bouw. Daarbij zijn er 2 rechtsgronden:
- de zorgplicht van de werkgever op grond van artikel 7:658 BW
- aansprakelijkheid voor fouten van medewerkers (collega’s) op grond van artikel 6:170 BW)
Hieronder zal eerst de aansprakelijkheid van de werkgever op grond van artikel 7:658 besproken worden en vervolgens de aansprakelijkheid voor ondergeschikten van de werkgever (schade veroorzaakt door collega’s of medewerkers van andere werkgevers,)
De zorgplicht van artikel 7:658 BW
Bij het bedrijfsongeval in Lochem ging het om de BAM als werkgever. De vraag is nu of de BAM ook aansprakelijk is voor de overlijdensschade en letselschade van de slachtoffers en diens nabestaanden. De kans dat dit het geval is is groot.
Op werkgevers rust op grond van artikel 7:658 BW een zorgplicht. Deze houdt in dat de werkgever alles in het werk stelt om een ongeluk op het werk te voorkomen. Voorbeelden van deze maatregelen zijn veiligheidsmaatregelen, toezicht op het werk en zorgen voor een veilige werkomgeving. Overkomt iemand op de bouw een ongeluk, dan is het aan de werkgever, bij het bedrijfsongeval in Lochem dus de BAM, om aan te tonen dat zij er alles aangedaan heeft om het arbeidsongeval te voorkomen.
Slaagt de BAM als werkgever er niet in om te bewijzen dat aan haar zorgplicht als werkgever is voldaan, dan kan zij aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Er is dan namelijk sprake van werkgeversaansprakelijkheid. In het geval van aansprakelijkheid van de werkgever dient alle letselschade vergoed te worden. Voorbeelden zijn inkomensschade, overlijdensschade na een dodelijk bedrijfsongeval, medische kosten en smartengeld.
Aansprakelijkheid werkgever voor fouten medewerkers
Is het ongeluk in Lochem het gevolg van een menselijke fout, dan kan de werkgever op grond van artikel 6:170 BW aansprakelijk gesteld worden voor de overlijdensschade en letselschade. In artikel 6:170 BW staat namelijk dat een fout van een ondergeschikte van de werkgever toegerekend wordt aan de werkgever. Het is dus de werkgever die de letselschade of overlijdensschade dient te betalen bij een ongeluk op de bouw. Ook bij deze aansprakelijkheid dient de werkgever alle schadeposten te voldoen, dus zowel de materiële schade, overlijdensschade als het smartengeld.
Letselschade advocaat inschakelen bij een bedrijfsongeval
In het geval van een bedrijfsongeval is er recht op de hulp van een letselschade advocaat. Deze kunt u kosteloos inschakelen bij aansprakelijkheid van de werkgever. Een letselschade advocaat onderzoekt de aansprakelijkheid en stelt een aansprakelijkheidsbrief op. Maar ook het claimen van een voorschot op de letselschade of overlijdensschade en het voeren van de correspondentie met de letselschade verzekering van de werkgever behoort tot het takenpakket van een letselschade advocaat.
Bij Brugman Letselschade Advocaten is het inschakelen van een letselschade advocaat altijd volledig kosteloos. Wij nemen het gehele letselschade traject op ons zodat u hier zelf geen energie in hoeft te steken. Na een bedrijfsongeval heeft u wel iets anders aan uw hoofd. Wij regelen alles voor u bij letselschade en overlijdensschade.
Lees hier meer reviews van onze letselschade advocaten!
Wat doen onze letselschade advocaten voor u?
Bent u of is uw naaste betrokken geraakt bij een bedrijfsongeval? Neem dan gerust contact met ons op voor een kosteloos letselschade advies of voor het verhalen van uw letselschade of de overlijdensschade.
Kiest u voor een ervaren en deskundige letselschade advocaat van ons advocatenkantoor dan:
- onderzoeken wij wie schuldig aan het bedrijfsongeval is.
- stellen wij de tegenpartij aansprakelijk voor uw letselschade
- verhalen wij naast uw letselschade ook het smartengeld
- regelen wij een voorschot op uw letselschadevergoeding
- schakelen wij onze eigen medisch adviseur in
- wordt er een schadestaat opgesteld zodat uw schade inzichtelijke wordt
- onderhandelen wij met de schadeverzekeraar van de tegenpartij
- zorgen wij ervoor dat al uw letselschade vergoed wordt
Shockschade en affectieschade voor naasten van het slachtoffer
Bent u naaste van het slachtoffer van een arbeidsongeval? Naast overlijdensschade kunt u ook bij letsel of overlijden van een naaste mogelijk aanspraak maken op affectieschade en shockschade.
Affectieschade is een smartengeldvergoeding voor naasten van een letselschadeslachtoffer of een slachtoffer van een dodelijk ongeluk. Een affectieschadevergoeding bestaat uit een vast bedrag variërend tussen de € 12.500,00 en de € 20.000,00. Ouders, kinderen en sinds kort ook broers en zussen komen in aanmerking voor een affectieschadevergoeding.
Lees hier meer over affectieschade
Shockschade is een schadevergoeding voor naasten die direct geconfronteerd zijn met de gevolgen van een ongeluk van een naaste. Dit kan letsel maar ook overlijden zijn. Voor de voorwaarden voor een shockschadevergoeding en de hoogte van de letselschade vergoeding klikt u hier!
Brugman Letselschade Advocaten
Ons team van letselschade advocaten
Contact met een ervaren en deskundige letselschade advocaat
Wilt u ook de hulp van een ervaren en deskundige letselschade advocaat bij u in de buurt? Al meer dan 2500 mensen gingen u voor. Met meer dan 15 afspraaklocaties door heel Nederland zijn wij ook altijd in de buurt. U krijgt altijd een gespecialiseerde letselschade advocaat toegewezen die bij u thuiskomt voor een persoonlijke intake en die u gedurende het gehele letselschade traject bijstaat.
Bel voor gratis juridische hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. NIEUW: u kunt ons nu ook een bericht sturen via whatsapp, 7 dagen in de week van 7.00 uur tot 23.00 uur! U ontvangt dan direct een letselschade advies van een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor.