Medische paragraaf letselschade
Medische paragraaf en letselschade verhalen
Bij het verhalen van letselschade kunnen diverse partijen worden ingeschakeld. Denk hierbij aan uw belangenbehartiger, de letselschade jurist van de schadeverzekeraar en de medisch adviseur. In het geval van arbeidsongeschiktheid wordt daarnaast vaak een arbeidsdeskundige ingeschakeld. Om alles goed te laten verlopen is er een Gedragscode Behandeling Letselschade in het leven geroepen. Hier zijn partijen in de letselschadebranche aan gebonden. Onderdeel van deze Gedragscode Behandeling Letselschade is de medische paragraaf.
De medische paragraaf bij uw letselschade claim
Als u een letselschadeclaim indient, dan worden er van u persoonsgegevens gebruikt. Uw letselschade advocaat maar ook de letselschade verzekeraar verzamelt onder andere medische informatie. Maar mag iedereen deze medische informatie zomaar gebruiken?
Opvragen van medische informatie bij letselschade
Voor het opvragen en gebruiken van medische informatie gelden strikte regels. Deze staan in de medische paragraaf. Hierin staat onder andere dat een letselschade jurist van de verzekeraar in beginsel uw medische informatie niet in mag zien. Dit is voorbehouden aan de medisch adviseur van de schadeverzekeraar. Dit vanwege uw privacy. Artsen en dus ook de medisch adviseur van de verzekeraar is gehouden aan zijn of haar geheimhoudingsverplichting. Daarom mag deze persoon uw medisch dossier inzien en de dossierbehandelaar van uw letselschadezaak niet.
Niet uw gehele medisch dossier mag opgevraagd worden op grond van de medisch paragraaf. Alleen de informatie die nodig is voor de afhandeling van uw letselschadeclaim mag bij uw medische behandelaar opgevraagd worden. Dit mag ook alleen door de medisch adviseur van de verzekeraar, tenzij u een letselschade advocaat in de arm genomen heeft. In dit geval mag alleen deze persoon met uw toestemming de medische informatie opvragen en alleen de informatie die noodzakelijk is voor een goede behandeling van uw letselschadedossier.
Soms willen met name verzekeraars medische stukken uit uw verleden. Dit is niet zondermeer toegestaan. In de medische paragraaf staat precies welke informatie er mag worden opgevraagd. De vuistregel is het proportionaliteitsbeginsel wat inhoudt dat er niet meer medische informatie opgevraagd mag worden dan strikt noodzakelijk is voor de afhandeling van uw letselschade claim. Zo mag informatie uit uw medisch verleden in de regel opgevraagd worden tot 2 haar voor het u overkomen verkeersongeluk, bedrijfsongeval of hondenbeet.
Het opvragen van een medisch advies
Op grond van de medische paragraaf mogen verzekeraars, maar ook uw belangenbehartiger een medisch advies aanvragen bij de medisch adviseur. Ons advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade heeft een eigen medisch adviseur die in iedere letselschadezaak een advies uitbrengt. Hierin staat wat u is overkomen, zoals een fietsongeluk, scooterongeluk of auto ongeluk en welk letsel u hieraan overgehouden heeft. Daarnaast geeft de medisch adviseur eventuele risico’s aan voor de toekomst.
Welke vragen er gesteld mogen worden staat ook in de medische paragraaf. Wat niet alle vragen zijn in uw letselschadedossier van belang. Ook hier geldt het proportionaliteitsbeginsel, er mogen niet meer vragen worden gesteld dan nodig voor een correcte afwikkeling van uw letselschadezaak.
Gratis hulp van een letselschade advocaat in de buurt
Helaas wordt er nog altijd teveel medische informatie opgevraagd en worden in medische adviezen teveel vragen gesteld of onjuiste vragen gesteld. Daarom is het belangrijk om bij een letselschadeclaim een letselschade advocaat in te schakelen. Bij Brugman Letselschade Advocaten vindt u ervaren en deskundige letselschade advocaten die u helpen bij het verhalen van letselschade. Wij helpen u graag en altijd geheel kosteloos.
Wilt u ook gratis hulp van een letselschade advocaat bij u in de buurt? Wij hebben niet alleen een letselschade advocaat in Amsterdam en een letselschade advocaat in Rotterdam, maar door heel Nederland! Met meer dan 15 afspraaklocaties zijn wij altijd in de buurt. Maar een gratis letselschade advies of intakegesprek bij u in de buurt behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Al meer dan 3.000 verkeersslachtoffers en slachtoffers van een arbeidsongeluk of hondenbeet gingen u voor.
Bel voor gratis juridische hulp van een letselschade advocaat 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. NIEUW: u kunt nu ook via whatsapp contact met ons opnemen, iedere dag (ook in het weekend) van 7.00 uur tot 23.00 uur.