Pakketbezorgers Post NL te zwaar belast
Pakketbezorgers Post NL te zwaar belast
We bestellen steeds meer online, kleine lichte pakketten, maar ook zware goederen worden steeds meer via internet besteld, van fietsen tot gewichten voor sportscholen. De bezorgers van Post NL blijken hier letterlijk onder gebukt te gaan. Dit blijkt uit een door het FNV uitgevoerd onderzoek onder bezorgers van Post NL.
De resultaten uit het onderzoek zijn gebaseerd op cijfers die via een enquête onder postbezorgers werden verkregen. Uit deze enquete, die door 215 pakketbezorgers ingevuld werd, blijkt dat bijna alle pakketmedewerkers het werk fysiek te zwaar vinden. Maar liefst 85% geeft dit aan. Maar liefst 67% van de ondervraagde personen geeft daarbij aan dat er sprake is van meerdere fysieke klachten.
Pakketten bezorgen Post NL te zwaar
Dat het bezorgen van pakketten te zwaar is, blijkt ook wel uit de antwoorden die de bezorgers van pakketten geven. Op grond van de wet mogen pakketten zwaarder dan 23 kilogram niet getild worden. Uit het onderzoek blijkt echter dat pakketten in de praktijk te zwaar zijn om te tillen. Hulpmiddelen worden echter door Post NL niet verstrekt en er wordt niet voor gezorgd dat de te bezorgen goederen met meerdere personen getild kunnen worden.
Inschakelen Nederlandse Arbeidsinspectie
In de Arbowet zijn allerlei regels opgesteld die er voor moeten zorgen dat het werk veilig verricht kan worden. Voldoet een werkgever niet aan deze zorgplicht, dan is deze niet alleen in overtreding van de wet, maar ook aansprakelijk voor de schade die haar medewerkers door gezondheidsschade loopt. De FNV gaat dan ook de Nederlandse Arbeidsinspectie inschakelen. Hier kunnen niet alleen bedrijfsongevallen gemeld worden, maar ook handelingen die in strijd zijn met de Arbowet.
Niet alleen het FNV kan de Nederlandse Arbeidsinspectie inschakelen, ook slachtoffers van een bedrijfsongeval zelf kunnen hiertoe overgaan. Maar er rust ook op Post NL zelf een meldingsplicht voor arbeidsongevallen. Is zij dus op de hoogte van letsel door te zwaar tillen of is een medewerker op enig andere wijze een bedrijfsongeval overkomen, dan dient Post NL het ongeluk onder werktijd in de volgende gevallen te melden bij de arbeidsinspectie:
- blijvend letsel
- ziekenhuisopname
- een dodelijke bedrijfsongeval
Letselschade claimen na een bedrijfsongeval
Is u als medewerker van Post NL een bedrijfsongeval overkomen? Heeft u letsel aan uw werk overgehouden? Dan is Post NL onder omstandigheden aansprakelijk voor uw letselschade. Hiervan is sprake als uw werkgever heeft gehandeld in strijd met haar zorgplicht. Maar wat houdt deze zorgplicht van de werkgever nu in?
De zorgplicht van de werkgever is geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Op basis van dit wetsartikel dienen werkgevers ervoor te zorgen dat:
- u het werk op een veilige werk kunt doen
- er voldoende (schriftelijke) instructies gegeven zijn om het werk veilig te kunnen verrichten
- het toezicht op het werk voldoende is
Passen wij deze voorwaarden toe op de situatie van de bezorgers van Post NL, dan blijkt dat er te zwaar getild wordt zonder dat er middelen worden verschaft die het werk lichter kunnen maken. Ontstaat hierdoor dus letsel, dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen.
Uit het onderzoek blijkt dat Post NL vooral uitzendkrachten in zou schakelen voor het zware werk. Ook voor letselschade opgelopen door uitzendkrachten is Post NL aansprakelijk op grond van de wet. Post NL heeft in deze situaties te gelden als de materiële werkgever.
Verzekeringsplicht voor verkeersongelukken onder werktijd
Iets heel anders wat veel mensen niet weten, de verzekeringsplicht van werkgevers voor een verkeerongeval. Werkgevers en dus ook Post NL hebben een plicht een verzekering af te sluiten voor haar medewerkers die moeten rijden onder werktijd. Wordt u dus als pakketbezorger aangereden onder werktijd, dan kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding voor uw letselschade. Dit kan ook bij een eenzijdig auto ongeluk en zelfs als u schuld aan de aanrijding heeft. Bijvoorbeeld omdat u een fietser aangereden heeft die u voorrang had moeten verlenen.
Gratis hulp van een letselschade advocaat
Lijdt u schade als gevolg van een schending van de zorgplicht? Bent u onder werktijd betrokken geraakt bij een verkeersongeval? Dan kunt u gratis aanspraak maken op juridische hulp van een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor. Wij stellen de tegenpartij aansprakelijk en zorgen dat uw letselschade vlot en volledig verhaald wordt op de aansprakelijke persoon.
Neem contact met uw letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten op via 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een mailbericht en wij helpen u gratis bij het verhalen van uw letselschade.