Cowboys in de letselschade
Pas op voor cowboys bij uw letselschadeclaim!
Er is u een ongeval overkomen en daarbij heeft u verwondingen en klachten opgelopen. Hierdoor maakt u medische kosten en bent u wellicht zelfs arbeidsongeschikt geworden. Deze kosten en schade wordt letselschade genoemd. Is een ander schuldig aan een aanrijding of heeft de werkgever zijn zorgplicht geschonden? Dan kunt u een letselschade vergoeding claimen. Maar pas op, er zijn veel cowboys acties onder belangenbehartigers die u bij een letselschadeclaim kunnen helpen.
Recht op gratis hulp van een letselschade specialist
Letselschade claimen is in Nederland goed geregeld. Want op grond van de wet kunt u kosteloos een letselschade advocaat of letselschade jurist inschakelen om u letselschade te verhalen. Dat is fijn, want bij een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet krijgt u veelal te maken met een letselschade jurist van een verzekeraar die veel ervaring en kennis heeft op het gebied van letselschade. Deze persoon zal er alles aan doen om de letselschade uitkering zo laag mogelijk te houden.
Maar hoe kan het nu dat een letselschade advocaat u gratis kan helpen? In de wet staat dat de kosten van rechtsbijstand vallen onder de letselschadevergoeding. Het is daarmee de tegenpartij die de kosten dient te betalen.
Pas op voor cowboys in de letselschaderegeling
Het recht op gratis hulp bij letselschade is natuurlijk een heel mooie regeling, maar het kent ook een groot gevaar, want er zijn ook veel “cowboys” werkzaam in de letselschade. Deze zijn alleen uit op de kosten die zij betaald krijgen door de letselschadeverzekering, buitengerechtelijke kosten, afgekort BGK.
Deze cowboys in de letselschaderegeling hebben geen of weinig kennis over letselschade en zijn er alleen op uit of geld aan een verkeersslachtoffer of slachtoffer van een arbeidsongeval of hondenbeet te verdienen. Deze letselschadebehandelaars zijn niet aangesloten bij een keurmerk of brancheorganisatie en kunnen hiermee doen wat zij willen. Maar hoe is dit in Nederland mogelijk?
Letselschade specialist is geen beschermd beroep
Hoe is het nu toch mogelijk dat letselschade cowboys kunnen bestaan? Is er dan geen wettelijke regeling die deze handelswijze verbiedt? Het antwoord is “nee”. Er is geen regeling die aangeeft aan welke vereisten een belangenbehartiger in letselschadebranche moet voldoen. Het is een beroep dat iedereen mag doen. Alleen advocaten mogen zich letselschade advocaat noemen en juristen alleen letselschade jurist. Maar iedereen mag zich letselschade specialist of letselschade expert noemen.
Hoe weet je dan dat je te maken hebt met een cowboy in letselschade?
Hoe weet je nu dat je te maken hebt met een letselschade cowboy of beter, hoe weet je of je te maken hebt met een echte specialist? Want bij letselschade wil je uiteraard wel geholpen worden door de beste letselschade advocaat of ten minste een goede letselschade advocaat of jurist die weet waar hij het over heeft en die niet alleen maar uit is op uw geld.
Gelukkig zijn er diverse keurmerken en brancheverenigingen in de letselschade branche waar alleen ervaren en deskundige belangenbehartigers lid van mogen worden. Deze letselschade specialisten moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om lid te mogen worden van branchevereniging of voor het mogen voeren van een keurmerk.
Bent u op zoek naar de beste letselschade advocaat van Nederland? Dan zijn er in Nederland zogenaamde LSA advocaten. Deze letselschade advocaten moeten om lid te mogen worden een zware opleiding volgen. Ook dienen deze advocaten ieder jaar de kennis die zij hebben bij te houden door het volgen van meerdere cursussen. Zo weet u dus zeker dat u te maken heeft met een goede letselschade advocaat en niet met een cowboy!
Wanneer heb ik een no cure no pay advocaat
In het geval van no cure no pay betaalt u uw belangenbehartiger alleen bij een positief resultaat. Bij letselschade claimen is het echter zo dat de kosten al betaald worden door de aansprakelijke persoon of diens schadeverzekering. Toch zijn er letselschade specialisten die op basis van no cure no pay werken en zijn er zelfs no cure no pay advocaten. Maar wanneer heb ik dan een no cure no pay advocaat nodig?
Bij de meeste letselschadezaken is de aansprakelijkheid snel duidelijk. Bijvoorbeeld bij een kop-staart botsing is in de regel het achterste voertuig aansprakelijk. In het geval van werkgeversaansprakelijkheid is dit de werkgever en als u gebeten door een hond wordt dan is er sprake van een risico aansprakelijkheid en is de hondenbezitter gehouden uw materiële schade en het smartengeld te vergoeden. Een no cure no pay advocaat is dan niet nodig, de juridische kosten worden immers door de aansprakelijkheidsverzekering betaald.
Toch kan het soms nodig zijn om een gerechtelijke procedure te starten, bijvoorbeeld omdat de aansprakelijkheid niet erkend wordt of omdat er discussie bestaat over het causaal verband tussen het ongeval en de schadeposten. De kosten worden bij een gerechtelijke procedure niet door de verzekeraar van de aansprakelijke partij vergoed. Dan kan het goed zijn om een no cure no pay letselschade advocaat in te schakelen.
Letselschade? Kies niet voor een cowboy!
Lijdt u letselschade als gevolg van een auto ongeluk, fietsongeluk, scooterongeluk of is u op het werk een ongeluk overkomen? Kies dan voor een ervaren en deskundige letselschade advocaat van ons advocatenkantoor. Ga nooit in zee met een cowboy in de letselschade, u ontvangt dan niet de schadevergoeding waar u recht op heeft!