Chronische pijn door een ongeval
Letselschade door chronische pijn
Chronische whiplashklachten, altijd hoofdpijn of chronische pijn in de rug. Het is letsel dat met name na een aanrijding of bedrijfsongeval veelvuldig voorkomt. Maar wat is chronische pijn of chronisch letsel eigenlijk en wat betekent dit in een letselschadeprocedure? Sanne Bloemink schreef een boek over chronische pijn, ‘pijn, een expeditie naar onbestemd gebied.’
Wat is chronische pijn?
Het hierboven genoemde boek van Sanne Bloemink betreft volgens de beschrijving een brede verkenning van de geschiedenis van pijn en de wijze waarop de mens hiermee omgaat. De inhoud gaat met name over wat pijn is en of de wetenschap ooit een punt zal bereiken dat de mens geen pijn meer hoeft te voelen.
Pijn en met name chronische pijn kan het leven van iemand in grote mate beïnvloeden. Komt de pijn van een verkeersongeval of een arbeidsongeval, dan is de vraag welke gevolgen pijn heeft voor de schade afhandeling. Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het eerst van belang om te weten wat chronische pijn precies is.
Chronische pijn is een verzamelnaam voor alle lichamelijk klachten die tussen de 3 en 6 maanden aanhouden. In de wereld heeft naar schatting 1 op de 5 mensen chronische pijn. Deze pijn kan allerlei vervelende gevolgen hebben voor mensen, zoals arbeidsongeschiktheid, eenzaamheid en depressie. Maar ook verslaving aan medicatie kan het gevolg zijn, zoals wij in Amerika (en ook in Nederland) zien bij het gebruik van de pijnstiller Oxycodon.
Chronische pijn na een ongeluk
Jaarlijks gebeuren er in Nederland tienduizenden verkeersongevallen en 150.000 bedrijfsongevallen. Nog eens 130.000 mensen zijn jaarlijks het slachtoffer van een hondenbeet. In 75.000 van deze ongevallen schakelt een letselschadeslachtoffer een letselschade advocaat of letselschade jurist in om de letselschade als gevolg van dit ongeluk te verhalen op de aansprakelijke partij.
Bij letsel gaat het vaak om tijdelijk letsel, maar ook blijvend letsel komt veelvuldig voor. Een gevolg is vaak arbeidsongeschiktheid, het niet meer (volledig) kunnen uitvoeren van huishoudelijke taken en pijnklachten. Een deel van de slachtoffers van een ongeval houdt deze pijnklachten, er ontstaat dan chronische pijn.
Het probleem met chronische pijn in de afhandeling van een letselschadezaak is vaak dat pijn niet meetbaar is. Het verkeersslachtoffer of slachtoffer van een bedrijfsongeval of hondenbeet geeft de pijn wel aan, maar het is vaak niet zichtbaar. Een goed voorbeeld hiervan is de chronische whiplash. Maar ook chronische pijn in de rug of chronische hoofdpijn zijn hier voorbeelden van.
Letselschade claimen bij chronische pijn
Omdat pijn en dus ook chronische pijn niet meetbaar is, ontstaat er bij het claimen van letselschade vaak een discussie over het causaal verband, met andere woorden, het verband tussen het ongeval en de chronische pijnklachten. Een schadeverzekeraar stelt zich niet zelden op het standpunt dat er geen sprake is van nekklachten of andere whiplash symptomen en wijst de schade hiermee grotendeels af. Hetzelfde zien onze letselschade advocaten gebeuren bij rugpijn, hoofdpijn en andere chronische pijnklachten die nu eenmaal niet zichtbaar zijn.
Letselschade verhalen bij chronische whiplash klachten
Wilt u succesvol letselschade verhalen als gevolg van chronische pijn, zoals bij whiplash symptomen, dan is een aantal dingen van groot belang. Want uit de jurisprudentie over whiplash symptomen valt op te maken dat het heel belangrijk is om u bij whiplash symptomen direct na de aanrijding of het bedrijfsongeval te melden bij uw arts en hier de klachten te noemen. Het is daarbij van belang dat u zich direct onder behandeling laat stellen.
Eenmalig of tijdelijk onder behandeling laten stellen is niet genoeg om het causaal verband tussen het ongeval en de chronische klachten te bewijzen. U dient onder behandeling te blijven zolang als de klachten aanhouden dan wel tot er een medische eindsituatie is bereikt. Heeft u dus chronische whiplashklachten, blijft u dan onder behandeling van bijvoorbeeld een neuroloog, huisarts en/ of fysiotherapeut.
De hiervoor genoemde jurisprudentie is in beginsel alleen van toepassing voor whiplashklachten. Maar ook bij chronische rugklachten, knieletsel of hoofdpijnklachten is het van belang direct na een ongeluk onder behandeling te komen en uw letsel te benoemen. Zo voorkomt u achteraf discussie met de letselschadeverzekeraar.
Wat kan een letselschade advocaat voor mij betekenen?
Letselschade claimen is niet eenvoudig. U krijgt na een auto ongeluk, fietsongeluk of ongeval op het werk te maken met een aansprakelijkheidsverzekeraar. Hier werken letselschade juristen met maar 1 doel, de letselschade uitkering zo laag mogelijk houden. Gelukkig zijn er echter letselschade advocaten die u kunnen helpen met uw letselschadeclaim.
Van belang om te weten is dat u meestal gratis een letselschade advocaat in kunt schakelen. In de wet staat namelijk dat de kosten van een letselschade behandelaar betaald moeten worden door de aansprakelijke persoon. Omdat de meeste mensen verzekerd zijn voor schade als gevolg van een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet, is het meestal een schadeverzekering die uw letselschadevergoeding betaald.
Schakelt u een letselschade advocaat in, dan neemt deze al uw zorgen uit handen. Een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor:
- onderzoekt wie schuldig is aan het ongeval
- stelt de aansprakelijke persoon aansprakelijk
- regelt een voorschot op de schadevergoeding voor u
- voert de discussie over het causaal verband met de verzekeraar
- onderhandeld over de hoogte van een letselschade vergoeding
- zorgt voor een maximale schadevergoeding
Gratis hulp van een letselschade advocaat
Bent u als fietser aangereden, verkeersslachtoffer van een kop-staartbotsing of is u een ongeluk op het werk overkomen? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd volledig kosteloos bij het claimen van letselschade.
Neem contact met ons advocatenkantoor in letselschade op voor het verhalen van uw schade. Bel gratis 0800 278 4626, stuur ons een mail of maak gebruik van whatsapp en wij gaan direct voor u aan de slag.