Bestelbus 2 keer zo vaak betrokken bij ernstig verkeersongeval
Bestelbus 2 keer vaker betrokken bij ernstig verkeersongeval
Op 1 januari 2023 waren er in Nederland 8,9 miljoen personenauto’s. Inmiddels bestaat 1 miljoen van deze auto’s uit een bestelbus. Niks bijzonders zou je zeggen, maar wist u dat een bestelbus 2 keer zo vaak betrokken is bij een aanrijding met ernstig letsel tot gevolg? Veilig Verkeer Nederland maakt zich hier grote zorgen over, en terecht!
Let wel, het gaat niet om de bestelbus zelf. Ze zijn veilig en zouden bij normaal gebruik niet meer bij een ongeval betrokken hoeven zijn dan een andere personenauto. Het gebruik van de bestelbus zorgt echter voor het gevaar. Het rijgedrag van de bestuurder is vaak onvoorzichtig en zelfs gevaarlijk te noemen.
Bestelbus vaak veroorzaker van ernstig verkeersongeval
Wellicht herkent u het wel, bumperkleven, met harde snelheid over de linker baan racen en voorrang nemen terwijl je het niet hebt. Bij deze gevaarlijke capriolen gaat het vaak om een bestelbus. Pakketbezorgers en werkbussen maken er soms een puinhoop van op de weg met alle risico’s op een ernstig verkeersongeval met letsel tot gevolg. Het is een doorn in het oog van velen, maar de situatie verbetert niet en lijkt alleen maar erger te worden.
Helaas worden er nog te weinig maatregelen genomen tegen het gevaarlijke weggedrag van bestelbussen. Hier ligt een taak voor de overheid, maar helaas is de handschoen nog niet opgepakt. Ook werkgevers van de bestuurders zouden meer actie moeten ondernemen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Helaas gebeurt dit allemaal niet.
Maar wat nu als u door een bestelbus aangereden wordt, bijvoorbeeld een kop-staart botsing of omdat u als fietser aangereden wordt. Wie kunt u aansprakelijk stellen en waaruit bestaat een letselschadevergoeding bij een auto ongeluk of fietsongeluk? Onze letselschade advocaat Friso Brugman legt het hieronder aan u uit.
Aanrijding door bestelbus, wie is aansprakelijk?
Bent u van achteren aangereden of als fietser of voetganger aangereden door een bestelbus? Indien dit buiten uw schuld gebeurt, dan heeft u altijd recht op schadevergoeding. Daarbij geldt dat er in Nederland een verzekeringsplicht bestaat voor alle motorvoertuigen. U kunt dus rechtstreeks de schadeverzekering van de tegenpartij een aansprakelijkstelling sturen.
Is de persoon die u aangereden heeft ten tijde van het verkeersongeval in loondienst of als zzp’er werkzaam voor een opdrachtgever? U kunt dan ook de werkgever aansprakelijk stellen. Op grond van de wet is de werkgever namelijk aansprakelijk voor letselschade veroorzaakt door een medewerker.
Wat te doen als ik aangereden ben?
Bent u aangereden door een bestelbus? Voor het aansprakelijk stellen van de tegenpartij is het nodig dat u bewijst dat deze persoon schuldig is. Daarom adviseren u wij u om:
- altijd een schadeformulier in te vullen en door de tegenpartij te laten ondertekenen. De toedracht van de aanrijding staat dan vast
- de politie te bellen als de bestuurder van de bestelbus weigert het schade-aanrijdingsformulier in te vullen. Doet u dit ook bij doorrijden na een ongeval. De politie kan dan onderzoek doen en u kunt met een aangifte (te doen binnen 14 dagen na het ongeval) een beroep doen op het Waarborgfonds
- vraag getuigen om een getuigenverklaring
- ga altijd langs een arts, zeker bij whiplash klachten en laat uw klachten en beperkingen documenteren
- schakelen zo snel mogelijk een letselschade advocaat van ons kantoor in, wij gaan dan direct voor u aan de slag
Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat
Bent u aangereden door een auto of bestelbus? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd volledig kosteloos. De kosten van uw letselschade advocaat moeten op grond van de wet namelijk betaald worden door de aansprakelijke persoon, vaak een letselschadeverzekering.
Wilt u ook gratis juridische hulp van een letselschade advocaat? Bel gratis 0800 278 4626 of stuur ons een bericht en wij nemen direct contact met u op.