Wat te doen bij een ongeluk op de snelweg?
U bent betrokken geraakt bij een ongeluk op de snelweg, bijvoorbeeld bij een kettingbotsing of kop-staart botsing. Als u hieraan klachten of letsel over hebt gehouden, dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Dit klinkt eenvoudig, maar helaas is dit in de praktijk niet het geval. Daarom geven onze letselschade advocaten u graag een aantal tips.
Van belang is ten eerste om te bepalen wie schuldig is bij de aanrijding. Het antwoord is te vinden in de wet en u vindt dit antwoord ook verderop in deze tekst. Maar van belang is ook dat de bewijslast van de schuldvraag bij u als verkeersslachtoffer ligt.
Om er zeker van te zijn dat u er alles aangedaan heeft om aan uw bewijsplicht te voldoen, adviseren onze letselschade specialisten altijd het volgende te doen bij een ongeluk op de snelweg:
- vul altijd een schadeformulier in.
- laat het schade-aanrijdingsformulier ook door de tegenpartij ondertekenen
- maak foto’s van de schade aan de auto’s en van uw letsel
- vraag getuigen van de aanrijding om contactgegevens
- bewaar bonnen en facturen van schade
- houdt een dagboek bij van uw afspraken met behandelaren
- ga altijd langs een arts na een ongeval
- bel bij doorrijden na een aanrijding altijd de politie
- schakel zo snel mogelijk na een aanrijding met letsel een letselschade advocaat in
Invullen schadeformulier bij ongeluk op de snelweg
Er kan discussie ontstaan met de tegenpartij of diens schadeverzekering over de toedracht van een aanrijding. Daarom is het van belang een schadeformulier in te vullen of de politie te bellen als de tegenpartij weigert deze in te vullen. Daarnaast ontstaat er met name bij whiplash symptomen en rugklachten discussie met de letselschadeverzekeraar over het verband tussen het ongeluk op de snelweg en de nekklachten of rugklachten. Daarom is het belangrijk direct na het ongeluk een arts te raadplegen en uw letsel vast te laten stellen.
Wie is schuldig bij een ongeluk op de snelweg?
Er is alleen recht op een letselschade vergoeding als de tegenpartij schuldig is aan het ongeluk op de snelweg. Maar wie is schuldig bij een aanrijding? Het antwoord vinden wij in de volgende wetten:
Uit deze wetsartikelen kan worden afgeleid dat schuldig bij een aanrijding is de auto die te weinig afstand houdt. Bij een kettingbotsing of kop-staart botsing is het achterste voertuig dus in beginsel schuldig aan een ongeluk en dus aansprakelijk voor letselschade. Daarnaast is de auto die gevaar veroorzaakt schuldig en aansprakelijk. Bijvoorbeeld door geen voorrang te verlenen, te hard te rijden of door bumper te kleven.
Wat doet een letselschade advocaat bij een ongeluk op de snelweg?
Kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw letselschade? Dan kunt u dit gratis laten doen door een letselschade advocaat. In de wet is namelijk het recht op kosteloze rechtsbijstand voor een verkeersslachtoffer opgenomen. Dit betekent dus dat wij gratis voor u een letselschade claim indienen kunnen.
Kiest u voor een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor, dan gaan wij direct voor u aan de slag. Eerst onderzoeken wij (indien nodig) wie aansprakelijk is voor de opgelopen letselschade. Vervolgens wordt deze persoon aansprakelijk gesteld. Dit gebeurt door middel van een aansprakelijkheidsbrief.
Is er sprake van een erkenning van aansprakelijkheid? Dan zijn dit onze vervolgstappen:
- er wordt een voorschot op de letselschade geregeld
- alle schadeposten worden in kaar gebracht op een schadestaat
- onze medisch adviseur brengt een medisch advies uit
- wij voeren de discussie en onderhandelingen met de verzekeraar voor u uit
- bij loonschade door arbeidsongeschiktheid schakelen wij een arbeidsdeskundige in
- wij regelen een maximale slotbetaling van uw letselschade
Onze letselschade experts nemen dus alle zorgen voor u uit handen, zo kunt u zich bezig houden met het allerbelangrijkste, namelijk uw herstel.