12 veel gestelde vragen bij een dwarslaesie
U zoekt informatie over een dwarslaesie. Hieronder proberen wij de 10 meest gestelde vragen over een dwarslaesie te beantwoorden. Een dwarslaesie is veelal het gevolg van een ongeluk, zoals een aanrijding of een bedrijfsongeval. Op deze pagina vindt u daarom ook informatie over een schadevergoeding bij letselschade. Want een dwarslaesie brengt veel kosten en schade met zich mee.
De eerste 6 vragen geven u antwoord op vragen over een dwarslaesie zelf. De overige 6 vragen gaan over schadevergoeding bij letselschade. Hierin geven onze letselschade advocaten een antwoord op belangrijke vragen zoals:
- Wat is letselschade?
- Wat valt onder letselschade?
1. Wat is een dwarslaesie?
Van een dwarslaesie wordt gesproken als de zenuwbanen in het ruggenmerg onderbroken zijn. Als gevolg hiervan ontstaan er verlammingsverschijnselen. De hersenen kunnen dan de organen en spieren niet langer aansturen. Het gevolg hiervan is dat lichaamsfuncties uitvallen. Dit kan een bewegingsuitval zijn, maar ook een gevoelsuitval van bijvoorbeeld de blaas of darmen. Hoe ernstiger en hoger de dwarslaesie, hoe meer uitval van functies er is. Met name de tijd dat er druk is uitgeoefend op het ruggenmerg en de uitwerking van het trauma bepalen de verlammingsverschijnselen bij een dwarslaesie.
2. Verschil hoge en lage dwarslaesie
In het geval van een hoge dwarslaesie is er een verlamming vanaf de bovenste borstwervel en hoger en is er een verlamming vanaf de schouders. De armen en benen zijn dan niet te bewegen en soms is er beademing tegen. Het is de ernstigste vorm van dwarslaesie letsel.
Bij een lage dwarslaesie gaat het om de tweede borstwervel en lager. De armen zijn dan in de meeste gevallen wel nog te gebruiken. Er is dan sprake van paraplegie. Indien de armen bij een lage dwarslaesie niet gebruikt kunnen worden, dan heet dit tetraplegie.
3. Wat is het verschil tussen een complete dwarslaesie en incomplete dwarslaesie?
Naast een verschil tussen een compete en incomplete dwarslaesie bestaat er ook een verschil tussen een complete en incomplete versie van het letsel. Is er een incomplete dwarslaesie gediagnosticeerd? Het gedeelte van uw ruggenmerg is dan onderbroken. Bij dit type letsel werken sommige spieren nog (deels). Is er sprake van een lage incomplete dwarslaesie? Er is dan een mogelijkheid dat u weer voor een deel of zelfs helemaal kunt leren lopen.
Bij een complete dwarslaesie is het ruggenmerg helemaal onderbroken en is de prognose veel somberder dan bij een incomplete dwarslaesie. De kans op enig herstel van het letsel is dan klein.
In plaats van compleet en incompleet wordt ook wel gesproken van totaal of partieel.
4. Hoe ontstaat een dwarslaesie?
Een dwarslaesie ontstaat doordat in het ruggenmerg de zenuwbanen beschadigd raken. Hierdoor raakt het contact tussen de hersenen, zenuwen, spieren en zelfs de organen verstoord. De meest voorkomende oorzaken van een dwarslaesie zijn:
- Ontsteking
- Bloeding
- Tumor
- Ongeval (post traumatisch)
5. Wat zijn de symptomen van een dwarslaesie
Bij een dwarslaesie denken mensen meestal direct aan verlammingsverschijnselen. Er zijn echter meer symptomen van een dwarslaesie. Dit zijn de meest voorkomende klachten:
- verlamming vanaf de plaats van de beschadiging naar onderen toe.
- blaas of darmproblemen
- gevoelsstoornis, u voelt geen pijn, aanraking, warmte of kou
- Zenuwpijn, spierpijn en gewrichtspijn op de plek van de beschadiging
- Spasmen
- problemen met seksualiteit en vruchtbaarheid
- doorligwonden
- psychische klachten
6. Hoe wordt een dwarslaesie behandeld?
Een dwarslaesie wordt in eerste instantie geopereerd. Dit moet zo spoedig mogelijk na de eerste symptomen plaatsvinden om verdere schade te voorkomen. Vervolgens wordt door de specialist onderzocht of verdere revalidatie mogelijk is en wordt en een revalidatieplan opgesteld. Onder begeleiding van een revalidatiearts wordt dan een maximaal resultaat nagestreefd. Door op de link te klikken komt u terecht op de website van onze eigen medisch adviseur, tevens revalidatie arts. Bij letsel wordt deze medisch adviseur voor u ingeschakeld om u te ondersteunen en waar mogelijk op medisch gebied te helpen bij uw revalidatie.
In het navolgende worden vragen beantwoord over letselschade als gevolg van een dwarslaesie. Zit uw vraag er niet bij, wilt u een gratis letselschade advies of direct contact met een letselschade advocaat? Klik op onderstaande button of bel direct 0800 278 4626 (gratis). Wij helpen u graag en altijd volledig vrijblijvend.