Is u een ongeluk overkomen met ernstig letsel tot gevolg?

Wij helpen u kosteloos bij het het verhalen van uw letselschade!

12 veel gestelde vragen bij een dwarslaesie

U zoekt informatie over een dwarslaesie. Hieronder proberen wij de 10 meest gestelde vragen over een dwarslaesie te beantwoorden. Een dwarslaesie is veelal het gevolg van een ongeluk, zoals een aanrijding of een bedrijfsongeval. Op deze pagina vindt u daarom ook informatie over een schadevergoeding bij letselschade. Want een dwarslaesie brengt veel kosten en schade met zich mee.

De eerste 6 vragen geven u antwoord op vragen over een dwarslaesie zelf. De overige 6 vragen gaan over schadevergoeding bij letselschade. Hierin  geven onze letselschade advocaten een antwoord op belangrijke vragen zoals:

  • Wat is letselschade?
  • Wat valt onder letselschade?

1. Wat is een dwarslaesie?

Van een dwarslaesie wordt gesproken als de zenuwbanen in het ruggenmerg onderbroken zijn. Als gevolg hiervan ontstaan er verlammingsverschijnselen. De hersenen kunnen dan de organen en spieren niet langer aansturen. Het gevolg  hiervan is dat lichaamsfuncties uitvallen. Dit kan een bewegingsuitval zijn, maar ook een gevoelsuitval van bijvoorbeeld de blaas of darmen. Hoe ernstiger en hoger de dwarslaesie, hoe meer uitval van functies er is. Met name de tijd dat er druk is uitgeoefend op het ruggenmerg en de uitwerking van het trauma bepalen de verlammingsverschijnselen bij een dwarslaesie.

2. Verschil hoge en lage dwarslaesie

In het geval van een hoge dwarslaesie is er een verlamming vanaf de bovenste borstwervel en hoger en is er een verlamming vanaf de schouders.  De armen en benen zijn dan niet te bewegen en soms is er beademing tegen. Het is de ernstigste vorm van dwarslaesie letsel.

Bij een lage dwarslaesie gaat het om de tweede borstwervel en lager. De armen zijn dan in de meeste gevallen wel nog te gebruiken. Er is dan sprake van paraplegie. Indien de armen bij een lage dwarslaesie niet gebruikt kunnen worden, dan heet dit tetraplegie.

3. Wat is het verschil tussen een complete dwarslaesie en incomplete dwarslaesie?

Naast een verschil tussen een compete en incomplete dwarslaesie bestaat er ook een verschil tussen een complete en incomplete versie van het letsel. Is er een incomplete dwarslaesie gediagnosticeerd? Het gedeelte van uw ruggenmerg is dan onderbroken. Bij dit type letsel werken sommige spieren nog (deels). Is er sprake van een lage incomplete dwarslaesie? Er is dan een mogelijkheid dat u weer voor een deel of zelfs helemaal kunt leren lopen.

Bij een complete dwarslaesie is het ruggenmerg helemaal onderbroken en is de prognose veel somberder dan bij een incomplete dwarslaesie. De kans op enig herstel van het letsel is dan klein.

In plaats van compleet en incompleet wordt ook wel gesproken van  totaal of partieel.

4. Hoe ontstaat een dwarslaesie?

Een dwarslaesie ontstaat doordat in het ruggenmerg de zenuwbanen beschadigd raken. Hierdoor raakt het contact tussen de hersenen, zenuwen, spieren en zelfs de organen verstoord. De meest voorkomende oorzaken van een dwarslaesie zijn:

  • Ontsteking
  • Bloeding
  • Tumor
  • Ongeval (post traumatisch)

5. Wat zijn de symptomen van een dwarslaesie

Bij een dwarslaesie denken mensen meestal direct aan verlammingsverschijnselen. Er zijn echter meer symptomen van een dwarslaesie. Dit zijn de meest voorkomende klachten:

  • verlamming vanaf de plaats van de beschadiging naar onderen toe.
  • blaas of darmproblemen
  • gevoelsstoornis, u voelt geen pijn, aanraking, warmte of kou
  • Zenuwpijn, spierpijn en gewrichtspijn op de plek van de beschadiging
  • Spasmen
  • problemen met seksualiteit en vruchtbaarheid
  • doorligwonden
  • psychische klachten

6. Hoe wordt een dwarslaesie behandeld?

Een dwarslaesie wordt in eerste instantie geopereerd. Dit moet zo spoedig mogelijk na de eerste symptomen plaatsvinden om verdere schade te voorkomen. Vervolgens wordt door de specialist onderzocht of verdere revalidatie mogelijk is en wordt en een revalidatieplan opgesteld. Onder begeleiding van een revalidatiearts wordt dan een maximaal resultaat nagestreefd. Door op de link te klikken komt u terecht op de website van onze eigen medisch adviseur, tevens revalidatie arts. Bij letsel wordt deze medisch adviseur voor u ingeschakeld om u te ondersteunen en waar mogelijk op medisch gebied te helpen bij uw revalidatie.

In het navolgende worden vragen beantwoord over letselschade als gevolg van een dwarslaesie. Zit uw vraag er niet bij, wilt u een gratis letselschade advies of direct contact met een letselschade advocaat? Klik op onderstaande button of bel direct 0800 278 4626 (gratis). Wij helpen u graag en altijd volledig vrijblijvend.

7. Wat is letselschade?

Letselschade is de schade die u door een ongeval oploopt omdat u bij het ongeval gewond bent geraakt. Een letselschade vergoeding bestaat uit materiële schade en immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd.

8. Wat valt onder letselschade?

Onder letselschade vallen alle kosten die u als gevolg van de dwarslaesie lijdt, maar ook schade als inkomensschade. Specifiek bij symptomen van een dwarslaesie kunt u denken aan de volgende kosten en schadeposten:

  • Inkomensschade omdat u het werk niet meer of minder kunt verrichten
  • Een studievertraging omdat u door de revalidatie uw studie moet onderbreken
  • Kosten voor hulp in het huishouden. Vaak kan hier overigens een PGB of zorg in natura voor worden aangevraagd. De schade bestaat dan uit de eigen bijdrage. Bij ongeluk dient de verzekeraar van de tegenpartij echter op te komen voor deze kosten!
  • Onderhoudskosten van uw huis en tuin
  • Ziekenhuisdaggeldvergoeding
  • Revalidatiedaggeldvergoeding
  • Reiskosten
  • Het verplicht eigen risico
  • Aanschaf hulpmiddelen

9. Wat is smartengeld?

Smartengeld is een vergoeding voor de pijnklachten, het verdriet, leed en verlies van levensvreugde dat u als gevolg van het ongeluk lijdt. Bij een verlamming zijn de gevolgen groot en veranderd uw leven voor een groot deel. Ook hiervoor is smartengeld een (kleine) vergoeding.

Lees meer over smartengeld en smartengeld berekenen door op de voorgaande link te klikken.

10. Wanneer heb ik recht op een schadevergoeding bij letselschade?

Recht op een schadevergoeding bij letselschade is er als u bent aangereden, een beroep kunt doen op een svi- verzekering of bij werkgeversaansprakelijkheid. Daarnaast is er altijd recht op een letselschade vergoeding als het letsel het gevolg is van een fietsongeluk of als u als voetganger aangereden wordt door een motorvoertuig. Ook als u zelf een verkeersfout heeft gemaakt. Dit op grond van artikel 185 wvw.

Op grond van artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet) is er in ieder geval recht op een schadevergoeding van 50% van uw schade en dit kan, ook bij het zelf veroorzaken van een ongeval, oplopen tot 100%.

11. Wat doet een letselschade advocaat?

Als u door een ongeval gedeeltelijk of geheel verlamd bent geraakt, dan heeft u wel iets anders aan uw hoofd dan het claimen van letselschade. Herstel van de operatie en revalidatie zijn veel belangrijker. Net als het verwerken van wat u is overkomen. Aan de andere kant staat u wel voor veel kosten en is er schade zoals inkomensschade. Voor dit financiële deel kunt u een beroep doen op een letselschade advocaat. Dit zijn onder andere de werkzaamheden die wij voor u verrichten:

  • De aansprakelijke persoon wordt aansprakelijk gesteld.
  • Wij voeren alle correspondentie met alle partijen voor u (verzekeraar, medisch adviseur, enz.)
  • Er wordt direct een voorschot op uw letselschade geregeld.
  • Uw letselschade advocaat onderhandeld met de verzekeraar.
  • Onze medisch adviseur zorgt voor de best mogelijke behandeling.
  • Wij voeren de onderhandelingen met de letselschade verzekering
  • Al uw schade wordt verhaald, ook de toekomstige schade

12. Wat kost een letselschade advocaat?

Is een ander aansprakelijk voor uw letsel, bijvoorbeeld bij een verkeersongeval of bij werkgeversaansprakelijkheid? Dan is onze rechtsbijstand volledig kosteloos voor u. Dit is ook in bijna alle gevallen zo indien u een beroep kunt doen op een svi- verzekering.

Brugman Letselschade Advocaten

Brugman Letselschade Advocaten is een landelijk werkend advocatenkantoor gespecialiseerd in het verhalen van letselschade bij een dwarslaesie. Wij stellen bij een dwarslaesie een speciaal team van specialisten samen die u helpen. In dit team zit een letselschade advocaat (LSA-lid), een revalidatiearts en een arbeidsdeskundige. Soms breiden wij het team nog uit indien hier behoefte aan is. U krijgt bij ons 1 aanspreekpunt, uw letselschade advocaat. Bij hem of haar kunt u met al uw vragen en problemen terecht.

Wilt u hulp bij het verkrijgen van een schadevergoeding bij letsel? Neem dan contact met ons op. Tijdens een persoonlijke letselschade advies bespreken wij waar u help bij nodig heeft en wat onze medische adviseur en letselschade advocaten voor u kunnen betekenen. Wij helpen u graag bij uw revalidatie en het verhalen van uw letselschade. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en vertel wat wij voor u kunnen betekenen. Er wordt dan nog dezelfde dag contact met u opgenomen.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.

    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar