Ontslag bij arbeidsongeschiktheid, waar heb ik recht op?
Een ontslag is vervelend om mee te maken, zeker als u zich altijd in heeft gezet voor de werkgever. Is er sprake van ontslag door arbeidsongeschiktheid, dan heeft u vaak wel recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Meestal ontvangt u het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid uw salaris doorbetaald. Loopt uw tijdelijk contract tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid af, dan krijgt u een Ziektewetuitkering.
Wordt u salaris doorbetaald, dan krijgt u op grond van de wet over 2 jaar gemiddeld 85% van uw salaris vergoed. In de wet staat dat u het eerste jaar 100% van uw salaris doorbetaald moet krijgen en het 2e jaar 70%. Werkgevers mogen hier van afwijken, als u over 2 jaar maar wel gemiddeld 85% van uw salaris doorbetaald krijgt. De Ziektewet uitkering (voor als u ziek of arbeidsongeschikt ui dienst gaat) bestaat voor 2 jaar uit 70% van het laatste salaris.
Na 2 jaar ziekte krijgt u van de werkgever een ontslag bij arbeidsongeschiktheid. Zat u 104 weken in de Ziektewet, dan stopt deze. Voor die tijd wordt u echter door de verzekeringsarts van het UWV gekeurd. Er wordt dan gekeken of u na 2 jaar nog altijd arbeidsongeschikt bent en voor welk percentage. Alleen als u voor meer dan 35% arbeidsongeschikt bent, ontvangt u een WIA uitkering. Deze is lager dan uw salaris. Ook ontvangt u geen salarisverhogingen meer en verliest u een eventuele bonus of 13e maand.
Soms is direct van een verkeersongeluk of bedrijfsongeval duidelijk dat u niet meer aan het werk kunt. Dan kan de werkgever direct bij het UWV een arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvragen. Dit wordt een IVA- uitkering genoemd. Deze bedraagt 75% van uw laatstverdiende salaris.
Loonschade door ontslag bij arbeidsongeschiktheid
Is er sprake van ontslag bij arbeidsongeschiktheid, dan ontvangt u dus maar een deel van uw oorspronkelijke salaris. Wordt u voor minder dan 35% arbeidsongeschikt verklaard door de arbeidsdeskundige van het UWV, dan ontvangt u zelfs helemaal geen arbeidsongeschiktheidsuitkering. Er ontstaat dus loonschade door het ontslag bij arbeidsongeschiktheid.
Bent u aangereden door toedoen van een ander of is het bedrijfsongeval ontstaan door het niet voldoen van de zorgplicht die op een werkgever rust? Dan is er sprake van aansprakelijkheid. Alle schadeposten dienen dan vergoed te worden. Dit is dus onder andere de inkomensschade, ook wel verlies aan verdienvermogen genaamd. Maar hoe wordt deze berekend?
Hoe bereken je loonschade bij ontslag bij arbeidsongeschiktheid
Loonschade door ontslag bij arbeidsongeschiktheid wordt berekend door het salaris voor ongeval te vergelijken met het salaris na ongeval. Dit klinkt wellicht eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Het salaris na ongeval is niet zo lastig vast te stellen. Deze bestaat vaak uit of alleen een arbeidsongeschiktheidsuitkering of uit een uitkering en loon. Lastiger is het om vast te stellen hoe het salaris zou zijn geweest als u het ongeluk niet was overkomen. Maar daar moet bij de berekening van de loonschade wel van uitgegaan worden.
Loonschade berekenen bij ontslag bij arbeidsongeschiktheid is dus niet zo eenvoudig. Gelukkig kunt u hiervoor een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor inschakelen. Ons team van advocaten is gespecialiseerd in het berekenen van letselschade en meer in het bijzonder van loonschade bij arbeidsongeschiktheid. Op grond van uw salarisspecificaties, uw ervaring, kennis en opleidingen begroten wij het salaris dat u had kunnen verdienen zonder ongeval en vergelijken wij dat met het inkomen na ongeval. Het verschil is uw loonschade en deze verhalen wij op de tegenpartij of diens schadeverzekeraar.
Inschakelen arbeidsdeskundige
Is er sprake van ontslag bij arbeidsongeschiktheid, dan kunnen wij ook voor u kijken of er wellicht ander werk is dat u zou kunnen doen. Bijvoorbeeld omdat het UWV aangeeft dat u wel arbeidsongeschikt bent voor het eigen werk, maar u nog wel geschikt voor ander werk bent. In dit geval kan een schadeverzekeraar aangeven dat u ander werk kunt doen en willen ze geen schadevergoeding betalen.
In deze gevallen kunnen wij voor u een arbeidsdeskundige inschakelen. Een arbeidsdeskundige kijkt samen met u wat voor werk u nog wel zou kunnen doen met uw letsel, maar ook naar werk dat u leuk vindt en past bij uw ervaring en opleiding.
Gratis hulp van een letselschade advocaat
Is er bij u sprake van ontslag bij arbeidsongeschiktheid en ontstaat er loonschade? Onze letselschade advocaten helpen u graag bij het berekenen van uw loonschade en het berekenen van de rest van uw schade. Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.